İlgili yasada , 2008 haziran ayında ,sektörü ilgilendiren birtakım değişiklikler yapılmasıyla ,"Emlak sektöründeki büyük rant", "Emlak sektörü mercek altında " v.b gibi medya başlıkları hafızalarda henüz tazeliğini koruyor.
Bu kapsamda ,Konut fiyatlarının düşük gösterilmesi sebebiyle oluşan vergi kaybını önlemek isteyen Gelir İdaresi Başkanlığı'nın müteahhidleri de sıkı takibe aldığı da unutulmamalı.Özellikle ,konut kredisi kullanılan bir emlakta, alınan krediyle beyan edilen satış tutarının uyumlu olup olmadığına bakılacak.Bu amaçla, kredi kullananları listeleri çıkartıldı bile. Bu şekilde yapılan çapraz sorgulamalarla müteahhitlerin satış beyanlarının doğru olup olmadığı ortaya çıkarılacak.
Kredi kullanmayanların tespitinde ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 'nın yaklaşık maliyet bedelleri esas alınacak.Denetim birimleri incelemelerinde bakanlığın maliyet bedellerinin yanı sıra aynı bina veya yan binadaki daire fiyatları ile de kıyaslama yapacak. Özellikle müteahhitlerin alıp sattıkları konutlar inceleme altına alınacak. Burada esas amaç satıcının kazanç vergi beyanının doğruluğunun kontrolü olsa da diğer ayağının alıcıya uzandığı göz ardı edilmemeli.
Alıntı:
zafersmmm rumuzlu üyeden alıntı
tapu harcınızı meskenin gerçek değerinden ödemediğinizi ifade ettiniz. bu durumun tespiti halinde eksik ödediğiniz tutarın sizden tahsil edileceğini ve % 25 vergi ziyaı cezası ödeyeceğinizi unutmayınız derim...
sayın zafersmmm' nin yazdıklarına ek olarak, alıcıları bekleyen diğer risk faktörleri ise ;
Özellikle yatırım amacına yönelik gayrimenkul alımlarında,gayrimenkulün, edinme tarihinden itibaren, beş yıl içinde (2007 yılından önce edinilen konutlarda 4 yıl)elden çıkartılmasından doğan kazanç "değer artış kazancı" olarak vergiye tabi . Alış bedeli düşük gösterilince, satış kazancı da gerçeğin üzerinde çıkar. Sonuçta, daha çok vergi ödenir.dolayısıyla yatırım amaçlı gayrimenkul alanların ,özellikle beş yıldan önce satışı öngörülen gayrimenkullerin alış bedellerinin düşük gösterilmemesi doğru olur.Düşük tapu değeri satış sırasında yüksek kar oranları yaratabilir.Bu gibi durumlarda beyanname verilecek.Aksi halde, Değer artışı tespit edilenlerden yüzde 15 ila yüzde 35 arasında Gelir Vergisi tahsil edilecek. Örneğin 15 bin yeni liralık bir değer artışı olması halinde 3 bin yeni liralık Gelir Vergisi tahakkuk ettirilecek.
Son olarakta hisseli gayrimenkul alacakların , diğer hissedarın, tapuda yazılı bedel üzerinden şuf’a (önalım) hakkını kullanıp, gayrimenkulü düşük bedelle alabileceği riski , gözardı edilmemelidir. Aksi takdirde mahkemeler ve davalarla uğraşılması gerekir.
Alıntı:
alikarakara rumuzlu üyeden alıntı
Sayın zafersmmm yanıtınız için teşekkür ederim. Ben böyle bir cezai işlemin olabileceğini tahmin ediyorum. Ancak benim durumumda şu andan sonra neler yapabileceğimi öğrenmek istiyorum.Çünkü ben evin parasını öderken tapu, emlakçı vs. tüm masraflar dahil diye yazılı bir anlaşma yaptım. Tapuya gidip satış bedelini yeniden mi düzenletsem acaba?
%25 ceza vergi için mi,yoksa satış bedeli üzerinden mi?
Saygılarımla.
Örneğin emlak vergisi değeri 40.000 YTL olan bir gayrimenkul için 50.000 YTL devir ve iktisap bedeli beyan edilerek bunun üzerinden tapu harcı ödenmiş olsun. Daha sonra yapılan vergi incelemesinde söz konusu gayrimenkulün gerçek alım satım bedelinin 200.000 YTL olduğu tespit edildiğinde, aradaki 150.000 TL'lik fark üzerinden alıcı ve satıcı için ayrı ayrı binde 15 oranında tapu harcı tarhiyatı yapılacak ve % 25 oranında vergi zıyaı cezası uygulanacaktır.
Düşük beyanda bulunup huzursuz olanlar veya ceza ödemek istemeyenler pişmanlık beyanında bulunabiliyorlar.Unutmayın vergide zaman aşımı beş yıl.Maliye beş yıl içinde kapınızı çalabilir.
Gayrimenkulün alım-satım bedelinin düşük gösterildiği durumlarda, gerçek değerin, Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesine göre pişmanlıkla beyan edilmesi durumunda, zamanında ödenmeyen tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammını, dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş olurlar.
Satıcının da ,gelir ya da kurumlar vergisi yönünden de yine pişmanlık dilekçesi ile beyanda bulunması mümkündür.
Pişmanlık beyanı vermeden önce ,satıcı ve emlakçıyla bu durumu konuşmanızda fayda var.