Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Apartman altındaki bilgisayar malzemeleri satan dükkan,simit sarayı açmak isterse

26-08-2008 15:01:23 acugurlu #

Apartman altındaki bilgisayar malzemeleri satan dükkan,simit sarayı açmak isterse

Öncelikle merhaba,

Apartmanımızın altında yer alan ve bilgisayar malzemeleri satan dükkanın yeni kiracıları simit sarayı açmak istiyorlar. Bizde apartman olarak simit sarayı açılık, simit imalatına ve fırın olmasına karşıyız. Ne yapmalıyız?

Şimdiden teşekkürler
26-08-2008 15:05:54 sdt23 #

Re: ACİL "apartmanımızın altındaki bilgisayar malzemeleri satan dükkan,simit sarayı açmak isterse"

Bkz. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu madde 24:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=4935
26-08-2008 15:22:01 acugurlu #

Re: ACİL "apartmanımızın altındaki bilgisayar malzemeleri satan dükkan,simit sarayı açmak isterse"

Öncelikle teşekkürler,
madde 24 "kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde
toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir."

diyor.


burası öncedende dükkan olduğu için kütükte mesken olarak mı görülüyor bilmiyorum. önceden bilgisayar parçası satan bir yer olduğu için sizce kütükteki durumu nasıldır?
26-08-2008 15:29:12 acugurlu #

Re: ACİL "apartmanımızın altındaki bilgisayar malzemeleri satan dükkan,simit sarayı açmak isterse"

sdt23 teşekkürler ama şimdi yöneticiyi aradım "kütükte dükkan olarak" geçiyormuş.

ne tavsiye edersiniz?
26-08-2008 15:42:18 esmerman #

Re: ACİL "apartmanımızın altındaki bilgisayar malzemeleri satan dükkan,simit sarayı açmak isterse"

Alıntı:

acugurlu rumuzlu üyeden alıntı
sdt23 teşekkürler ama şimdi yöneticiyi aradım "kütükte dükkan olarak" geçiyormuş.

ne tavsiye edersiniz?



Tamam maddenin icinde cevabı var zaten,Bu yeri acacak kişi Siz katmaliklerinden izin alacaktır,Siz izin vermeseniz buraya simit sarayı denilen icinde fırını olan yer acılmıycak demektir.



.C.

YARGITAY

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2002/7572

K. 2002/10144

T. 22.10.2002

• MÜDAHALENİN MEN'İ (Davalı Emlakçının Yaptığı İşin Meskende Yapılabilecek Büro Hizmetlerinden Olmaması Nedeniyle)

• MESKENDE YAPILABİLECEK BÜRO HİZMETLERİ (Belli Meslek Mensuplarının Münferiden Kendi Emeğiyle Yürüttüğü Faaliyetler)

• TAHLİYE (İşyeri Olarak Kullanılan Bağımsız Bölümün Meskene Dönüştürme İstemi ve Kararının Tanınan Sürede Yerine Getirilmemesi-Kiracının Tahliyesini de İçermesi)

• İŞYERİ OLARAK KULLANILAN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN MESKENE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ (Meskene Dönüştürme İstemi ve Kararının Tanınan Sürede Yerine Getirilmemesi-Kiracının Tahliyesini de İçermesi)

634/m.24

ÖZET : Belli meslek mensuplarının münferiden kendi emeğiyle yürüttüğü faaliyetler, meskende yapılabilecek büro hizmetleri olarak kabul edilebilir ise de, bu nitelikte olmayan her tür ticari faaliyet (emlak bürosu şeklindeki kullanım) meskende yürütülebilecek büro faaliyeti olarak kabul edilemez. Yargıtay uygulamalarında, meskene dönüştürme istemi ve kararının, tanınan sürede yerine getirilmemesi durumunda, kiracının tahliyesini de içerdiği kabul edilmektedir.
DAVA : Dava dilekçesinde 634 sayılı Yasanın 24. maddesi gereğince elatmanın önlenmesi ve meskene dönüştürme istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm dahili davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Dava dilekçesinde müdahalenin men'i yanında işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümün mesken niteliğine dönüştürülmesi de istenilmiştir. Yargıtay uygulamalarında, meskene dönüştürme istemi ve kararının tanınan sürede yerine getirilmemesi durumunda kiracının tahliyesini de içerdiği kabul edilmektedir. Öte yandan belli meslek mensuplarının münferiden kendi emeğiyle yürüttüğü doktorluk, avukatlık, mühendislik (proje çizim) gibi faaliyetler,Kat Mülkiyeti Yasasının 24. maddesi 1 fıkrası kapsamında mekanda yürütülebilecek büro hizmetleri olarak kabul edilebilir ise de, bu nitelikte olmayan her tür ticari faaliyetin yürütülmesi meskenin işyeri olarak kullanılması niteliğindedir. Bu bakımından davalı şirketin emlak bürosu şeklindeki kullanımının, yukarıda açıklandığı anlamda mesleki büro faaliyeti olarak nitelendirilmesi mümkün değildir.
SONUÇ : Bu itibarla ve dosyadaki yazılara, kararın dayandığı deliller ile kanuni gerektirici sebeplere göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve kanuna uygun olan hükmün (ONANMASINA), 22.10.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.
***
“ Buna karşılık tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölümün , herkesin girip çıktığı emlak komisyoncusu,noter. Sendika merkezi, dernek merkezi gibi işyeri olarak kullanılması için , kat malikleri kurulunun oybirliğiyle kararına ihtiyaç vardır. “( Şeref Ertaş Eşya Hukuku 2002 sh. 411)
***
“ Emlak komisyonculuğu yapılan yer büro niteliğinde sayılamaz, herkesin girip çıktığı dükkan gibidir “ ( Kemal Oğuzman, Özer Seliçi Eşya Hukuku 2002 s.481 dip not )
***
Sayın (TUBA-HUKUKÇU)
Rastladığımız tüm açıklamalar, tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölümün emlak komisyonculuğu işyeri olarak kullanılabilmesi için kat maliklerinin
oybirliğiyle kararını gerektirdiği şeklinde. Daha yeni tarihli Yargıtay kararlarına ulaşılamamış olmasının bu kuralı değiştirmeyeceği kanısındayım. Zaten ortada aksini gösterir bir açıklama da mevcut değil.

Yönetim planında aksine bir hüküm olmadıkça , bu sonuç bence değişmemektedir. Belediyenin imar planlarında değişiklik yapması Kat Mülkiyeti Kanunu uygulamalarını değiştirecek nitelikte değildir. Bir temenni ve idari yönden kolaylık sağlanmasindan ibarettir.

Sonuç olarak ortada ; bağımsız bölümün tapu kaydında yazılı olduğu gibi mesken biçimine dönüştürülmesi (eski halin iadesi ) davasının koşullarının bulunduğunu söyleyebilirim.
27-08-2008 09:34:46 acugurlu #

Re: Apartman altındaki bilgisayar malzemeleri satan dükkan,simit sarayı açmak isterse

esmersan slm.

belirttiğiniz konu benimkine benzemiyor. Konu meskene dönüştürmekle ilgili.

Benim konu farklı. zaten tapu kaydında dükkan. Yani ticaret yapabiliyor. Benim sorum oraya fırın kurum imalat yapmasıyla ilgili.

apartman olarak imalat yapmasını istemiyoruz.

Apartman yönetimi olarak imalat yapılmasını istemediğimizi belediyenin küşat müdürlüğüne bildirdik.

Başka ne yapabiliriz diye soruyorum??
27-08-2008 12:26:58 Halit Hayri Eriş #

Re: Apartman altındaki bilgisayar malzemeleri satan dükkan,simit sarayı açmak isterse

"İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre;

Hamur, yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamullerin üretim yerleri,
Üçüncü Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler
sınıfına girmektedir.

Böyle bir işyeri ise ,yetkili idareden 'işyeri açma ve çalışma ruhsatı ' almadan açılamaz.Yani işyeri açma kriterlerine uygun olması ve gayrisıhhi müessese raporunun bulunması gerekir. Bu husus belediye tarafından denetlenir.
(Ayrıca ,fırın açılacak yerin ,'yapı kullanma' belgesinin alınmış olması şarttır.)

Başlıkta belirtilen yönetmelik hükümlerine göre ; Belediyeler,üzerinde mesken bulunan bağımsız bölüme , bu ruhsatı vermeden önce ; başvuruda bulunandan ,kat maliklerinin oy çokluğu ile alınmış uygunluk kararının bulunması şartını isteyecektir.
İfadenizden , fırının çoğunluk tarafından istenmediği anlamı çıkıyor.Eğer öyle ise , sorun yok.Başvuruda bulunan ,bu belgeyi ibraz edemeyeceği için , belediye "işyeri açma ve çalışma ruhsatı " vermeyecektir.

Yani bu işi düşünen kişi ,öncelikle kat maliklerine başvuracak 'olumsuz' cevap alırsada zaten fırını açamayacak.Sizin telaşınıza pek anlam veremedim.Sadece şahsı uyarmanız yeterli.

Not : Aklınızda bulunsun;İş yerinin müstakil ve yeterli bir bacaya sahip olması yada yeni yapılacak ise yine kat maliklerinin (kat mülkiyet kanununun 19. cu maddesine göre beşte dört çoğunluk ile) alacağı karara göre binanın uygun bir yerinde dış baca sistemi yapılması gerekmektedir.

Saygılarımla




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.