YÖK: Hukuk fakülteleri 5 yıl olacak
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, dört yıllık hukuk fakültelerine bir de hazırlık sınıfları koyacaklarını bildirdi. YÖK Başkanı Teziç, 30 hukuk fakültesi dekanıyla hukuk eğitimine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere YÖK’te biraraya geldi.
Teziç toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, hukuk eğitiminde çeşitli değişikliklere gideceklerini belirtirken, hukuk fakültelerine hazırlık sınıfı konulmasının düşünüldüğünü söyledi. Hazırlık sınıfının, öğrencilerin orta öğretimden yetersiz gelmesinden kaynaklandığını vurgulayan Teziç, bir yıllık hazırlık sınıfında sosyoloji, tarih, matematik, felsefe ve bilgisayar derslerinin verileceğini belirtti. Teziç, üniversitelerin şartlarına göre hazırlık sınıfında yabancı dil dersi de verebileceklerini bildirdi.
Teziç, hukuk fakültelerine hazırlık sınıfları konulmasına ilişkin kararı yarın Hakimevi’nde Adalet Bakanı ve üst yargı organlarının temsilcileriyle yapacakları toplantıda ele alacaklarını söyledi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç, hukuk fakültelerinde yabancı dil öğreniminin teşvik edileceğini belirtti.
Devlet ve vakıf üniversitelerinin hukuk fakültesi dekanlarıyla YÖK'te biraraya gelen Teziç, toplantı arasında gazetecilere açıklama yaptı.
Toplantıda, Adalet Bakanlığı ile ortak çalışılmasını öngördükleri konuları değerlendirdiklerini söyleyen Teziç, Türkiye'deki hukuk fakültelerinin karşılaştığı sorunları masaya yatırmayı, hukuk öğretiminin düzeyini yükseltmeyi ve endişeleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Teziç, konuyla ilgili olarak bugün ele alınan konuların, yarın Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve yüksek yargı organlarının temsilcileriyle yapılacak toplantıda değerlendirileceğini belirtti.
Avrupa Birliği sürecinde, hukukçuların birbirleriyle iletişim kurabilmelerinin, yabancı mahkeme kararlarının anlaşılabilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Teziç, bunun için de yabancı dil bilmek gerektiğine işaret etti.
Bu nedenle toplantıda, hukuk fakültelerinde yabancı dili zorunlu hale getirip-getirmeme konusunu tartıştıklarını belirten Teziç, ”yabancı dil öğreniminin teşvik edilmesi” eğiliminin öne çıktığını ifade etti.
[u]“ZORLAYICI DEĞİL”</u>
Teziç, şunları söyledi:
“Çünkü bunu teşvik etmek, yetişecek hukukçuların meslektaşlarıyla ilişki kurmalarına yarayacağı kadar, Bolonga sürecinde öğrenci-öğretim üyesi değişim sürecinde buraya gelecek öğrencilere tercih edecekleri dersleri alma olanaklarına kavuşturacak. Ayrıca, bizim oralara gidecek öğrencilerimiz de dersleri izleyebilecek düzeye gelecek. Bu konuda zorlayıcı önlemler değil ama bu süreçte teşvik edici bir takım tedbirler alınması için fikir birliği var.”
[u]"HAZIRLIK SINIFI YABANCI DİLDE OLMAYACAK”</u>
Hukuk öğretiminin gereği gibi yapılabilmesi için ortaöğretim öğrencilerinin yükseköğrenime donanımlı olarak gelmesi gerektiğini vurgulayan Teziç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda en büyük eksikliğimiz ortaöğretimin gereği gibi verilememesinin yarattığı, hocalarımızın karşılaştıkları sıkıntılar var. Bunları aşabilmek için ortaöğretimde yapılamayanları üniversite bünyesinde biz nasıl yapabiliriz sorusuna cevap ararken hukuk öğreniminin süresinin uzatılması yönünde eğilim belirdi. Bunun için de bir yıllık hazırlık sınıfı konulması fikrine varıldı. Bu, yabancı dilde hazırlık sınıfı değil, sadece hukuk öğrenimine öğrencilerin devam edebilmesi için gerek duyacakları dersleri hazırlık sınıfında alabilmelerine yönelik. Hazırlık sınıflarının programları buna göre şekillendirilecek.”
[u]SORULAR</u>
Bir soru üzerine Teziç, hukuk fakültelerinde hazırlık sınıfı uygulamasının ne zaman başlayacağı konusunun, yarın yapılacak toplantıda da ele alınacağını, bu toplantıdan sonra konunun netlik kazanacağını söyledi. Teziç, “Ama arkadaşlarım kısa vadede bunun uygulanmasında zorunluluk olduğunda hemfikir” dedi.
Teziç, bir başka soru üzerine batılı ülkelerdeki öğrencilerin yabancı dil probleminin olmadığını, ortaöğretimde bu sorunu çözdüklerini anlattı. Türkiye'deki öğrencilerin ortaöğretimde yabancı dil sorununu aşamadıklarını ifade eden Teziç, bu nedenle üniversitelerin bu ihtiyaca cevap vermek zorunda kaldığını belirtti.
“Vakıf üniversitelerine bağlı hukuk fakültelerindeki öğrencilerin başarısız olduğu yönünde haberler bulunduğunun” anımsatılması üzerine Teziç, vakıf veya devlet üniversitesi ayrımı yapmadan konuyu değerlendirmek istediklerini, öğrencilerin gereken bilgilere ulaşabilmesinin ortak bir sorun olduğunu dile getirdi.
(aa)