Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

2547 sayılı kanunun 13 / B maddesi tayin amaçlı kullanılabilirmi

20-08-2008 11:08:30 padelt #

2547 sayılı kanunun 13 / B maddesi tayin amaçlı kullanılabilirmi

Üniversitede akademisyen olarak görev yapıyorum. Kadrom fen edebiyat fakültesi biyoloji bölümünde, rektörlük 13/b maddesi ile beni ve birkaç arkadaşımızı rektörlük bir meslek yüksek okuluna görevlendirdi, görevlendirme belgesinde hiçbir süre sınırlaması veya benzer bir ifade yoktur. Ayrıca rektörlük sizleri kalıcı olarak oradaki meslek yüksek okulu kadrosuna alacagım diyor.

Merak ettiğim nokta bizim kadromuzu rektörlük bizden izinsiz kurum içerisinde kalıcı olarak başka bir birime aktarabilirmi yasal olarak böyle bir yetkisi varmı ? 13/B maddesine göre rektörün kurum içerisinde personelleri istediği bölüme görevlendirme yetkisinin olduğunu biliyorum ama bunun tayin amacı ile kullanılamayacagını düşünüyordum. acaba rektörlük bizi bu veya bizim bilmedigimiz başka bir maddeye dayandırarak kadromuzu kurum içerisinde başka bir birime aktarabilirmi. Sonuçta ben Fen edebiyat fakültesine yardımcı doçent olarak atandım, halen meslek yüksek okulunda görevli olmama ragmen maaşımızı bile yine Fen edebiyat fakültesi hazırlıyor. bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Saygılarımla
21-08-2008 20:14:33 padelt #

Re: 2547 sayılı kanunun 13 / B maddesi tayin amaçlı kullanılabilirmi

Konuyumu yanlış yere açtım acaba yoksa çok karışık bir sorumu.
22-08-2008 16:09:39 Kantaroncu #

Re: 2547 sayılı kanunun 13 / B maddesi tayin amaçlı kullanılabilirmi

Yardımcı Doçent kadrolarına atama usulü 2547 sayılı yasada açık ve anlaşılır şekilde düzenlenmiştir. Buna göre, bu kadrolarda çalışanların bir başka yere nakilleri mümkün değildir.

Yöktör (terim Tahir Hatipoğlu'nun "Yökoloji" isimli kitabından alıntıdır) üniversitenin kralıdır, pardon atamaya yetkili amiridir. 13/b-4'te, "Gerekli gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirmek veya bunlara yeni görevler vermek" denilmek suretiyle yöktöre yetki verilmiştir.

Yöktör bu yetki ile de Üniversitesi'nde kraliyet otoritesini sağlayamadığı takdirde, kendisine zorluk çıkaranları başka üniversitelere ya da kamu kurumlarına gönderebilmesi için 52/f maddesi ile ayrıca yetkilendirilmiştir. "Yükseköğretim üst kuruluşları ile üniversitelerde görevli memur ve diğer görevliler, üst kuruluşlarda genel sekreterlerin, üniversitelerde rektörlerin istek ve önerisi üzerine diğer kamu kuruluşlarına veya Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından yükseköğretim üst kuruluşları veya yükseköğretim kurumları arasında atanabilirler. "

Allah kolaylık versin...
22-08-2008 16:27:35 padelt #

Re: 2547 sayılı kanunun 13 / B maddesi tayin amaçlı kullanılabilirmi

Yardımlarınız için teşekkürler Sn. Kantaroncu,
Saygılar
13-07-2010 15:49:16 contact61 #

Cevap: Re: 2547 sayılı kanunun 13 / B maddesi tayin amaçlı kullanılabilirmi

DANIŞTAY SEKİZİNCİ DAİRE
K.yılı k.no esas y. esas no karar tarihi
2004 352 2003 2047 26/01/2004

yukarıda bilgileri verilen Danıştay Sekizinci Dairesinin, 2547 Sayılı Kanun'un 13/b maddesi 4. bendine dayanılarak Rektör tarafından yapılan görevlendirmeler ile ilgili kararında;
"2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 13. maddesinin Rektörün görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen b-4 fıkrası; "gerekli gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirmek ve bunlara yeni görevler vermek" olarak düzenlenmiştir." denerek şöyle devam edilmiştir.
" 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 13/b-4 maddesiyle Rektöre tanınan yetkinin; öğretim elemanlarının veya diğer personelin zorunlu ihtiyaç hallerinde ve belli sürelerle geçici olarak görevlendirilmelerini içeren yetki olarak düzenlendiği bir nakil maddesi olarak kullanılamayacağı açıktır."

YİNE, 2547 sayılı Kanun'un 13/b-4 maddesi uyarınca, üniversiteye bağlı başka bir birimde görevlendirilen kişi tarafından Trabzon İdare Mahkemesi nezdinde açılan davada, Trabzon İdare Mahkemesi’nin Esas No.2008/1474 ve Karar No. 2009/411
sayılı kararında da, davacının 25.09.2007 tarihinden itibaren ...Üniversitesi Rektörlüğü, .....Fakültesi emrinde görev yaptığı açık olup, yukarıda yer verilen yasa hükmü (...6245 Sayılı Harcırah Kanunu'nun 9. maddesinin (b) fıkrası....) uyarınca davacının hak ettiği geçici görev yolluğunun tarafına ödenmesi gerektiğinden aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır" denmektedir. Trabzon İdare Mahkemesi'nin ilgili kararı, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'nce de onaylanmıştır.

bütün bunlara istinaden, 2009 yılında hukuki durumları aynı olan kişilerce açılan (yaklaşık 20 veya daha fazla dava) Örnek : Esas No. 2009/1174 Karar No: 2010/166

"Daimi nitelikteki asli ve sürekli kamu hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla ihdas edilmiş kadrolara atama yapılmaksızın 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 13/b-4 maddesi gereğince süresiz olarak yapılan görevlendirme işleminin üniversitelerin teşkilat yapısı da düşünüldüğünde geçici görevlendirme kapsamında olmadığı ve naklen atama kapsamında değerlendirilmesi gerektiği açıktır" denilmiş ve Danıştay sekizinci dairesisin ilgili kararına tamamen ters bir karar çıkarılmıştır.
bu yönden baktığımızda, bütün özlük haklarını 657 sayılı Kanun'dan alan Devlet Memurlarının atama usul ve esaslarına da tamamen aykırı bir karar çıkartılmış, adeta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na yeni bir madde eklenmiş, diğer bütün maddeler devre dışı bırakılmıştır.
Verilen bu kararlar da, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi tarafından onaylanmış ve Karar Düzeltme istemleri de reddedilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi'nin bu kararı na daha yüksek düzeyde itiraz yapılabilir mi? bunu bir kurum ya da kuruluş (sendika, başka bir sivil toplum kuruluşu, kişi...vs. gibi..) başka bir üst mahkemeye taşıyabilir mi? İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmekten başka çaresi yok mudur?
Belirtildiği gibi, kararlar; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na da tamamen aykırıdır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.