Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Hemofili Hastalığı ve Hasta Hakları

15-08-2008 23:00:42 Sema Kızılay #

Hemofili Hastalığı ve Hasta Hakları

İyi günler. Şu bi kaç günde yaşadığım zorlukları özetleyerek fikrinizi almak istiyorum.

Babam öğretmen ve halen çalışmakta. Hemofili hastası. Bu hastalığın sebebi kanın pıhtılaşmamasıdır. Geçen hafta babam beyin kanaması geçirdi ve üniversite hastanelerinde yatak bulunmaması sebebiyle problem yaşadık. Şu an bir eğitim araştırma hastanesinde yatmakta. Dün ameliyat oldu. Kanamasının durması ve ameliyat olması için Faktör VIII denilen ilacı alması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bu hastalara özel olarak Mor Reçete denilen bir reçete veriyor aynı zamanda Hemofili Hastası olduğuna dair Sağlık Raporuda bulunmakta.

Prosedür olarak kanama geçiren hastalar, gittikleri hastanedeki Uzman Dahiliye Doktorların veya Hematologların yazdıkları ilaçlar ile kanamaları durdurulmalıdır. Bu ilaçların maliyetleri epeyce yüksek olup yurtdışından getirilmektedir. Ve sıkı bir denetimden geçmektedir.

Yaşadığımız zorluk hastanede bulunduğumuz servisin Uzman Dahiliye Doktorunca, babamın ameliyat olmasına ve halen hastanede yatmasına rağmen geçmişte bir hastasına Faktör VIII ilacını yazması sonucu davalık olmasından kaynaklanarak "ben bu ilacı yazmam" demesinden kaynaklanıyor.

Doktorun anlattığına göre 6-7 sene önce bir kişi sahte rapor düzenleyerek bu ilacı yazdırmış ve ilaçları almış. İlaçlar alındıktan sonra Raporun sahte olduğu ortaya çıkıyor ve sorumluluk Doktorun üzerine yıkılıyor. Bu olay üzerine Doktor ilaç yazmayacağını söyledi.

Babam ilaçların yazılmamasından dolayı şu anda akrabalardan, arkadaşlardan aldığı ilaçlarla idare etmekte. Ama benim aklıma takılan kısım bu Doktorun böyle bir kişisel bahane ileri sürerek ilacı yazmaması mümkün müdür? Hastanın mağdur duruma sokulduğunu düşünüyorum ben. Sizce yapılması gereken en doğru şey nedir? Hasta Haklarından nasıl yararlanılabilinir?

Teşekkürler.
12-09-2009 18:39:38 Jilet #

Cevap: Hemofili Hastalığı ve Hasta Hakları

Gemiş olsun öncelikle.

http://sbu.saglik.gov.tr/hastahaklari/giris.html

Böyle bir durumda hastane'ye yazılı olarak başvurup doktorun söz konusu ilacı yazması gerektği halde yazmadığına ilişkin bir dilekçe yazıp sonunda da gereğinin derhal yapılmasını isteyerek, babanız hakkındaki sağlık kurulunu ve diğer belgelerin örneklerini dilekçeye eklersiniz. Dilekçenin sağ üst köşesine ACİL ibaresi ekleyebilirsiniz. Bununla beraber hastane yetkililerine durumu şifaen de iletirseniz daha hızlı sonuç alabilirsiniz.

Yukarıdaki linkten TSB Hasta hakları Şubesine ulaşabilir, oradan iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca her hastanede hasta hakları birimi vardır (olmak zorundadır) o birime gidip doktoru şikayet edebilirsiniz. Muhakkak orada yazılı belge doldurmanız gerekmektedir (matbu). Şifaen başvuru yapılmamalıdır. Ayrıca böyle bir durumda ısrar eden doktor hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Zira böyle bir durumda doktorun eylemi TCK 257'de düzenlenen suçu oluşturabiliir.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.