Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İşyeri hekimliği

21-07-2008 09:11:44 oznurko #

İşyeri hekimliği

Merhabalar,
İşyeri hekimi çalıştırırken baz alınacak sayı taşeron+kadrolu mudur?
Yani özetlemek gerekirse işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 50 ve üzerinde olduğundan; taşeron 49+kadrolu 49 kişi olursa hekim çalıştırma zorunluluğu ortadan kalkar mı? Bilgilerinizi rica edebilir miyim.teşekkürler.
21-07-2008 09:36:16 ibrahimayk #

Re: işyeri hekimliği

Alıntı:

oznurko rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
İşyeri hekimi çalıştırırken baz alınacak sayı taşeron+kadrolu mudur?
Yani özetlemek gerekirse işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 50 ve üzerinde olduğundan; taşeron 49+kadrolu 49 kişi olursa hekim çalıştırma zorunluluğu ortadan kalkar mı? Bilgilerinizi rica edebilir miyim.teşekkürler.

maddeler açık sürekli olarak 50 işçi çalıştırılan yer diyor. bunun niteliği önemli değildir. sorunuzu da tam olarak anlamadım.


İŞYERLERİNDE İŞKAZALARINA KARŞI, ALINACAK TIBBİ TEDBİRLER VE İŞYERLERİNDE BULUNDURULMASI ZORUNLU OLAN İLK YARDIM VE TEDAVİ LEVAZIMI İLE SIHHİ TESİSAT

MADDE 91 - Sürekli olarak en az 50 işçi çalıştırılan işyerlerinde Sosyal Sigortalar Kurumunca sağlanan tedavi hizmetleri dışında kalan işçilerin sağlık durumlarının denetlenmesi, ilk yardım, acil tedavi ve diğer koruyucu sağlık hizmetlerini düzenlemek üzere, işveren, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 180 inci ve Sosyal Sigortalar Kanununun 114 üncü maddeleri gereğince işyerindeki işçi sayısına ve işteki tehlikenin büyüklüğüne göre, bir ya da daha fazla hekim sağlayacaktır. Bu hekimlerin çalışma koşulları ile görevlerini nasıl yürüteceklerini ayrıntılı şekilde gösteren bir yönetmelik tüzüğünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde çıkarılır.

MADDE 81.- (Değişik madde ve başlığı: 5763 - 15.5.2008 / m.4) İşverenler, devamlı olarak en az elli işçi çalıştırdıkları işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, işçilerin ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, işyerindeki işçi sayısı, işyerinin niteliği ve işin tehlike sınıf ve derecesine göre;

a) İşyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla,

b) Bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle,

c) Sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanı olan bir veya birden fazla mühendis veya teknik elemanı görevlendirmekle,

yükümlüdürler.

T.C.
YARGITAY
7. CEZA DAİRESİ
E. 2003/9665
K. 2003/9952
T. 6.11.2003
• 1593 SAYILI YASAYA MUHALEFET ( Sanığın İşyerinde Elliden Fazla İşçi Çalıştırmasına Rağmen Doktor Bulundurmaması Eylemi )
• İŞYERİNDE DOKTOR BULUNDURMAMAK ( İş Kanununa Göre İdari Para Cezasını Gerektirdiğinden Dosyanın Görevsizlik Kararı Verilerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık Bölge Müdürlüğüne Gönderilmesi )
• İDARİ PARA CEZASI ( Elliden Fazla İşçi Çalıştırılan Yerlerde Doktor Bulundurma Yükümlülüğüne Uymayan Sanığa İdari Para Cezası Verilmesinin Gerekmesi-Mahkemece Görevsizlik Kararı Verilmesi )
• GÖREV ( İşyerinde Doktor Bulundurma Yükümlülüğüne Uymayan Sanığa İdari Para Cezası Verilmesinin Gerekmesi-Görevli Yerin Bakanlık Bölge Müdürlüğü Olması )
1593/m.180
1475/m.73,101
4857/m.81,105
ÖZET : Elliden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işteki tehlikenin büyüklüğü de dikkate alınarak bir yada daha fazla hekim bulundurma zorunluluğu getirilmiş bulunmakla işyerinde doktor bulundurmamak eylemi Yeni İş Kanununa göre idari para cezasını gerektirdiğinden dosyanın görevsizlik kararı verilerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.

DAVA : 1593 sayılı kanuna muhalefetten sanık, M.D.G. hakkında yapılan duruşma sonunda: Hükümlülüğüne ve sanığını meslek ve sanatının 7 gün tatili ile aynı süre kadar işyerinin kapatılmasına dair Kocaeli 1.Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 27.2.2002 tarihli hükmün Yargıtayca incelenmesi, Yerel Cumhuriyet Savcısı tarafından süresinde istenilerek dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığının bozma isteyen 8.5.2003 tarihli tebliğnamesiyle daireye verilmekle

dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1593 sayılı kanunun 180. maddesinde doktor bulundurmak değil, işverene işyerinde çalıştırdığı işçilerin sağlık kontrolünü temine ve tedaviye yönelik sorumluluklar getiren hüküm mevcut olup, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün 91. maddesinde ise tedavi hizmetleri dışında, elliden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işteki tehlikenin büyüklüğü de dikkate alınarak bir yada daha fazla hekim bulundurma zorunluluğu getirilmiş bulunmakla, sanığa atılı eylemin suç tarihinde yürürlükte bulunan 1475 sayılı Kanun'un 73. maddesi delaletiyle aynı kanunun 101. maddesine muhalefet teşkil etmekte keza hükümden sonra 10.6.2003 gün ve 25134 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 1475 sayılı yasayı yürürlükten kaldıran 4857 sayılı İş Kanununun 81. maddesi delaletiyle 105 maddesinin 2. fıkrası gereğince de aynı eylemin idari para cezasını gerektirdiğinden, görevsizlik kararı verilerek dosyanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne gönderilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi,

SONUÇ : Yasaya aykırı, Yerel Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün, isteme uygun olarak BOZULMASINA, 6.11.2003 günü oybirliğiyle karar verildi.
21-07-2008 09:41:56 oznurko #

Re: işyeri hekimliği

yani bizde şu an 49 taşeron+49 kadrolu=98 personel bulunuyor.
Doktor çalıştırma zorunluluğu da 50 ve üzerinde başladığı için bizim doktor çalıştırmamıza gerek var mıdır?
21-07-2008 09:57:01 ibrahimayk #

Re: işyeri hekimliği

Alıntı:

oznurko rumuzlu üyeden alıntı
yani bizde şu an 49 taşeron+49 kadrolu=98 personel bulunuyor.
Doktor çalıştırma zorunluluğu da 50 ve üzerinde başladığı için bizim doktor çalıştırmamıza gerek var mıdır?

en az 1 tane gerekir. 50 yi çok aşmışsınız.

sürekli çalışma varsa ha taşeron ha kadrolu.

önemli olan 1- bir (aynı) işyeride çalışma 2- sürekli çalışma.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.