Re: Amerika İran'a saldırırsa.....
Kesin yargıda bulunmak zor, ama ben ABD'nin İran'a saldıracağına pek ihtimal vermiyorum. Saldırmaz demiyorum, ama saldırma ihtimalinin zayıf olduğunu düşünüyorum.
Bunun değişik sebepleri var. ABD'deki iç tepkiler bu sebeplerden biri.. Biliyorsunuz Vietnam saldırısından sonra iç tepkiler çok etkili oldu. Şu anda Irak sadırısı nedeniyle de iç tepkiler gündemde.. Başkanlık seçimleri de bunu etkileyen önemli bir iç dinamik diye düşünüyorum. Peki iç tepkiler ABD'yi durdurur mu? En azından biraz da olsa etkiler diye düşünüyorum. Demokrasinin, seçimlerin olmadığı bir ülkede iç tepkinin lafı olmaz, ama ABD'nin bu hususu dkkate alma ihtimalinin varlığını anımsatmak isterim.
Dış sebeplere gelince... Irak'taki durum ortada.. Ülke kan gölüne döndü. Iraklılar ve ABD askerleri sürekli ölüyor. Bu ölümlerin ABD'nin umrunda olup olmadığı da ayrı bir tartışma, ama yine göz ardı edilmemesi gereken bir durum.
Ayrıca, İran'ı Irak kadar "kolay lokma" görmemek gerekir. İran, Irak'a göre daha köklü, daha kurumlaşmış, daha disiplinli, daha etkili silahlara sahip bir ülke. ABD ile başedemeyebili,r, ama Iraka göre daha zor yutulacak bir lokmadır. Yutarken boğazına durabilir.
İran'da Iraktakiler gibi işbirlikçiler bulması da zor görünüyor. Biliyorsunuz, Irak'ta Kürtler ABD'yi davul zurna ile karşıladılar ve bu işten de oldukça karlı çıktılar. Ama İran'da Iark'taki kadar keskin bölünmeler yok.
İran'da da Kürtler, Türkler var, ama Irak'taki kadar keskin bölünme emareleri görünmüyor. Gerçi Kürtlerin bir ara İran sınırları içinde 'Mahabat Kürt Devleti" kurdukları biliniyor, ama bu devlet çok kısa ömürlü olmuştu. Şimdi Irak Kürtleri de ABD'ye davetiye çıkartır mı bilemiyorum, ama açık bir davetiyeyi şu ana kadar ben görmedim. Böyle bir saldırıda bu Kürtlerin kuzey Irak Kürtleri ile birleşme istekleri depreşebilir.
İran'da nüfusun önemli bir kısmı, sanırım %30-40 civarında Azeri Türküdür. Bu Türklerin de İran'ın diğer yerel halkı (Farslar) gibi şia mezhebinden olduğu biliniyor. Bugüne kadar önemli bir ayrılıkçı politikaları olmasdı. Türkiye'nin bu Türklerin duygularını kaşıyan girişimleri de olmadı. İran Türkleri daha çok 'Güney Azerbaycan' olarak bilinen İran'ın kuzeyinde bulunurlar. Bu nedenle de Türkiye'den ziyade Azarbaycan'ı kendilerine yakın görürler. Ama adaha önce de belirttiğim gibi bu Türklerin ayrılıkçı politika peşinde olduklarna dair gözle görülür bir eylemleri olmadı. Zaten bu Türler de İran'daki yönetimde azımsanmayacak bir yere sahipler. İran2daki bazı önemli dini liderler Azeri kökenlidir. ABD saldırısında ülkelerini savunacaklarından kuşku yok diye biliyorum.
Esasen, İran'a saldırı, başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkenin tepkisine neden olacaktır.
Belki çok iyimser görüşler oldu ama düşüncelerim böyle.. Belki benimkisi bir 'saldırmama' temennisi..