Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Dinleme skandalında çifte standart

03-06-2008 17:15:29 arıza #

Dinleme skandalında çifte standart

Dinleme skandalında çifte standart

3 Haziran 2008


https://www.hukuki.net/_np/1757/5701757.jpgAnkara 11. Ağır Ceza’nın Mahkemesi’nin Emniyet ve MİT’e ‘izleme yetkisi’ vermesine ses çıkarmayan Adalet Bakanlığı, aynı yetkinin Jandarma’ya verilmesine “insan haklarına ihlal!” gerekçesiyle karşı çıktı.Yargıtay’a başvuran Adalet Bakanlığı, “Yargı çevresi Ankara ile sınırlı olan hakim tüm Türkiye’nin izlenmesi kararı veremez” gerekçesini de öne sürerek Jandarma’ya verilen iznin iptalini istedi.




Hükümetin “izleme” konusundaki çifte standartını su yüzüne çıkaran gelişme, Jandarma Genel Komutanlığı’nın, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakiminin verdiği iznin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından yapılan itiraz üzerine kaldırılmasının ardından yeniden aynı taleple mahkemeye başvurması üzerine gelişti.

Gelişmeler şöyle yaşandı:

Talep reddedildi

Vatan Gazetesi'nden Kemal Göktaş'ın haberine göre, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Grup Komutanlığı, 2007’nin Kasım başında 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimliğine başvurarak bütün telefon deteylarını, faks ve internet haberleşmesini ‘izlemek’ için izin istedi. 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Hasan Şatır, 12 Kasım 2007’de verdiği kararla talebi kabul etti. TİB Başkanı Fethi Şimşek, karara 15 Kasım 2007’de itiraz etti; gerekçe olarak jandarmanın sorumluluk alanının sınırlı olmasına rağmen ülke genelinde izleme kararı verilmesini gösterdi.

Yetkisi kaldırıldı

Bu itirazı inceleyen Hakim Şatır, mahkemeye itirazın reddi görüşünü 16 Kasım 2007’de iletti. 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Kasım 2007’de itirazı kabul ederek Jandarma’nın izleme yetkisini kaldırdı. Yetkinin kaldırılmasının gerekçesi “jandarmanın görev sahasının sınırlı olması” olarak gösterildi. Jandarma Genel Komutandığı, bunun üzerine 26 Kasım 2007’de yeniden 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimliğine aynı taleple başvurdu.

Jandarma tekrar başvurdu

Başvuruda “izleme” izninin gerekçesi şöyle açıklandı: “Jandarma sorumluluk sahasında başta terör örgütü PKK olmak üzere diğer organize suç örgütlerinin olası eylemleri ile örgütlerin ileriye dönük stratejilerinin önceden tespit edilebilmesi, planlama ve hazırlık aşamasında ortaya çıkarılabilmesi, derhal önleyici tedbirlerin alınabilmesi...”

TİB itiraz etti

11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi, ve “uyuşturucu kaçakçılığı, çete ve terör” suçlarının önlenmesi için jandarmanın bu talebini “sadece kendi sorumluluk alanında olmak üzere” kabul etti. Bu karara karşı TİB yeniden itiraz etti. TİB’in itirazını görüşen 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, itirazı bu defa reddetti. Mahkemenin 19 Aralık 2007’de verdiği itirazın reddi kararı üzerine Jandarma’ya verilen izin kesinleşti. TİB, kesin olan bu karara karşı herhangi bir itiraz veya temyiz yoluna gidemediği için devreye Adalet Bakanlığı girdi.

Adalet Bakanlığı devrede

Adalet Bakanlığı 21 Ocak 2008’de jandarmaya verilen yetkinin iptal edilmesi talebiyle Yargıtay’a kanun yararına bozma (yazılı emir) başvurusunda bulundu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin adına Müsteşar Yardımcısı Mustafa Kökçam imzasıyla verilen başvuruda, jandarmaya verilen iznin kaldırılması istemi için şu gerekçeler savunuldu:

Gerekçede ne dendi?

“Ülke genelinde jandarma sorumluluk sahasında suçların işlenmesinin önlenmesi amacıyla detay kayıtlarının canlı (online) olarak alınmasına karar verilmesi sonucunda, Anayasa’nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzenine, ölçülülük ilkesine ve Anayasa’nın 13. maddesindeki temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasına yönelik, aykırı bir şekilde ülke geneline yönelik uygulama yapılabilmesinin yolu açılmıştır. Kararın, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, kullandığı telefon numaraları veya iletişim bağlantısını tespite imkan veren kodundan belirlenebilenler ile tedbirin türü, kapsamı, süresi ile tedbire başvurulmasını gerektiren nedenleri içermesinin gerekli ve zorunludur.

2803 sayılı Kanun’un 9. maddesi gereğinde iletilen talepler ile verilen kararlar ve yazılı emirlerde sorumluluk alanına ilişkin bilgi veya belgelere de yer verilmesi gerektiği nazara alınmamıştır. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kendi yargı çevresi ile ilgili karar vermesi gerekirken tüm ülke çapını kapsayacak şekilde karar vermesinin mümkün olmadığı dikkate alınmaksızın itirazın kabulü yerine reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir.”

Kararı Yargıtay verecek

Adalet Bakanlığı’nın bu başvurusu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla kararı verecek olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Henüz bir karar çıkmadı. Karar, “izleme” ve “dinleme” konusunda bir emsal oluşturacak.



Hürriyet




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.