siz istemediğiniz sürece sizden zorla taahhütname alınamaz
MADDE 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi,
b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
c) Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında,
ç) Gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında,
d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihbarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
e) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddetinin hitamında,
Tahliye dâvası açabilirler.
Aynı şehir veya belediye hudutları içinde kendisinin veya birlikte yaşadığı eşinin uhdesinde kayıtlı oturabileceği meskeni bulunan kimse, kirada oturduğu yeri, malikin isteği üzerine tahliye etmeğe mecburdur.
MADDE 15 - Kiralayan 7 nci maddenin b, c, d bentlerinde yazılı sebeplerden dolayı tahliye ettirdiği gayrimenkulü mücbir sebep olmaksızın üç sene müddetle eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
ç fıkrasına göre tahliye edilen gayrimenkuller eski hali ile, mücbir sebepler olmadıkça üç sene müddetle başkasına kiraya verilemez.
ç fıkrasına istinaden tahliye edildikten sonra imar plânına göre yeniden inşa veya esaslı şekilde tadil veya tevsi edilen gayrimenkullerin yeni hali ile ve yeni kira bedeli ile bir mesken veya bir ticarethane yerini eski kiracının kiralamağa tercih hakkı vardır. Bu hakkın, kiralayanın, yapacağı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde kullanılması şarttır.
Bu maddeye göre tercih hakkı bertaraf edilmedikçe, gayrimenkul üç yıl müddetle başkasına kiralanamaz.
YARGITAY 6. HUKUK DAİRESİ E. 2004/5489 K. 2004/5504 T. 5.7.2004
• ESASLI TAMİRAT VE TADİLAT NEDENİYLE TAHLİYE ( Davacının Dava Açma Süresini Koruyan İhtarname Göndermemesi - Bir Aylık Dava Açma Süresi Geçtikten Sonra Açılan Davanın Süre Yönünden Reddi Gereği )
• TAHLİYE ( Esaslı Tamirat ve Tadilat Nedeniyle - Davacının Dava Açma Süresini Koruyan İhtarname Göndermemesi - Bir Aylık Dava Açma Süresi Geçtikten Sonra Açılan Davanın Süre Yönünden Reddi Gereği )
• TAHLİYE DAVASI AÇMA SÜRESİ ( Davacının Süreyi Koruyan İhtarname Göndermemesi - Bir Aylık Dava Açma Süresi Geçtikten Sonra Açılan Dava/Esaslı Tamirat ve Tadilat Nedeniyle )
• SÜRE ( Esaslı Tamirat ve Tadilat Nedeniyle Tahliye Davası Açmakta - Davacının Süreyi Koruyan İhtarname Göndermemesi/Bir Aylık Dava Açma Süresi Geçtikten Sonra Açılan Dava
6570/m.7/ç
ÖZET : Taraflar arasında akdedilen kira sözleşmesi 1.8.1998 başlangıç tarihli ve beş yıl sürelidir. Kira sözleşmesi 1.8.2003 tarihinde sona ermiştir. Esaslı tamirat ve tadilat nedenine dayalı olarak tahliyeye ilişkin dava ise 17.11.2003 tarihinde açılmıştır. Daha önce davacı tarafından dava açma süresini koruyan bir ihtarname de gönderilmediğinden bir aylık dava açma süresi geçtikten sonra açılan dava süresinde değildir. Davanın süre yönünden reddine karar vermek gerekir.
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, esaslı tamirat ve tadilat nedeniyle kiralananın tahliyesine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalının kiracısı olduğu kiralananda imar maksatlı esaslı surette tamir tevsi ve tadilat ile taşınmazın bütününde depreme karşı güçlendirme yapılacağını, kapalı otopark ilave edileceğini, zemin, birinci ve ikinci katlarda proje değişikliği ile esaslı tadilat yapılacağını, buna ilişkin tadilat projesinin belediyece tasdik edildiğini belirterek davalının kiralanandan tahliyesini talep etmiştir. Davalı vekili, müvekkilinin kullandığı kısmın binanın dışında ve müştemilat durumunda olduğunu, burasının binanın tadilatı ile ilgisinin bulunmadığını, davacının samimi olmadığını, davanın reddini savunmuştur.
6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun'un 7/ç maddesi gereğince yeniden inşa veya imar maksadı ile esaslı surette tamir, tevsi ya da tadil sebebine dayanan tahliye davasının kira akdinin hitamından itibaren bir ay içinde açılması gerekir. Daha önce kira dönemi veya bir aylık dava açma süresi içinde akdin yenilenmeyeceği iradesinin kiracıya ulaştırılması halinde kira dönemi sonuna kadar her zaman dava açılabilir.
Taraflar arasında akdedilen kira sözleşmesi 1.8.1998 başlangıç tarihli ve beş yıl sürelidir. Kira sözleşmesi 1.8.2003 tarihinde sona ermiştir. Esaslı tamirat ve tadilat nedenine dayalı olarak tahliyeye ilişkin dava ise 17.11.2003 tarihinde açılmıştır. Daha önce davacı tarafından dava açma süresini koruyan bir ihtarname de gönderilmediğinden bir aylık dava açma süresi geçtikten sonra açılan dava süresinde değildir. Davanın süre yönünden reddine karar vermek gerekirken bundan zühul ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı görüldüğünden hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK'nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 5.7.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.