Alıntı:
sezeng rumuzlu üyeden alıntı
Cumartesi günü 4 saat çalışıyoruz ve haftada 45 saati böylece doldurmuş oluyoruz.Fakat senelik izin , doğum izni gibi durumlarda çalışanlar
normalde yarımgün çalışıldığından bu tip izin hakkı doğuran günlerde de yarım gün olarak işleme alıması gerektiğini söylüyorlar.Fakat kanunen herhangi bir bilgi toparlayamadım.bu konuda bilgi verir misiniz?
iyi çalışmalar,
Merhaba,
Haftada 45 saat çalışıldığı sürece, Cumartesi yarım gün ve ya tam gün çalışılması ya da hiç çalışılmaması yıllık ücretli izin süresini etkilemeyecektir. Yıllık ücretli izin süresi diyelim ki 14 gün. Bu günlere kanuni hafta tatili günü ve bu izin süresine rastlayan genel tatil günleri varsa bu günler ilave edilir. Yıllık izin süresine hiç genel tatil günü rastlamazsa 14 günlük yıllık izine sadece 2 hafta tatili günü eklenerek 16 gün izin kullanılır.
Cumartesi gününde yarım gün çalışılması bu şekilde izin hesabını değiştirmez.
Ancak sözleşme ile haftalık çalışma süresi 45 saatin altına düşürülmüşse ve diyelim ki haftada 5 gün gün 7,5 saat üzerinden 37,5 saat, Cumartesi günü de 3 saat 45 dakika olmak üzere toplam 41 saat 15 dakika çalışılıyorsa, bu durumda hafta tatili süresi sözleşme ile 1,5 güne çıktığından, yıllık ücretli izin süresi hesaplanırken, her bir hafta için 1,5 gün ilave edilmek suretiyle hesap yapılır. Bu durumda yıllık izin süresi olan 14 günün üzerine 3 gün (1,5+1,5) hafta tatili ilave edilerek toplam 17 gün izin kullanılır.
Burada dikkat edilecek nokta haftalık çalışma süresinin 45 saatin altına düşmesidir. 45 saatin altına düşmediği sürece, haftanın kaç günü çalışılırsa çalışılsın (45 saatlik çalışma, günde 9 saat üzerinden 5 günde yapılsa bile) hesaplama 1. paragraftaki gibi yapılacaktır
.