Avukatın üzerinin aranması yürürlükteki kanunlarımızda iki yerde
geçmektedir. Bunlardan birisi, genel olarak avukatlık mesleğine ait hak ve
yükümlülükleri düzenleyen 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 58. maddesi digeri
ise 1721 sayılı yasanın 6. madedesidir.
1136 sayılı Avukatlık Kanunun 58. Maddesi aynen 'ağır cezayı gerektiren suçüstü hali dışında avukatın üzerinin aranamayacağı' hükmünü koymuşur. Bu maddenin tek istisnası 1721 sayılı Yasanın 6. maddesidir. Bu madde de cezaevlerine girişleri düzenlemektedir.
Belirttiğim bu kanun maddesi 'Ağır cezayı gerektiren suç üstü hali dışında avukatın üzerinin aranamayacağı' genel kuralının tek istisnasını oluşturmaktadır. Dolayısı ile kamuya açık veya kapalı herhangi bir yerde ağır cezayı gerektiren suç üstü hali dışında, avukatın üzeri aranamaz. Bu kural maddenin değiştiği 02.05.2001 tarihini takip eden tarihlerde Emniyet Genel Müd. tarafından tüm emniyet birimlerine duyurulmuştu.
Ayrıca doktrinde bazı görüşe göre dedektörden geçme arama olarak kabul edilmemektedir. Arama 24.05.2003 tarih ve 25117 sayılı Adlive Önleme Aramaları Yönetmeliği ile ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Ancak 2559 sayılı PVSK'nun 17. maddesi gereği polis kişilerden, (öncelikle kendisinin polis olduğunu gösteren belgeyi gösterdikten sonra) kimliğini sorabilir. Bu konuda herhangi bir istisna mevcut değildir.
Umarım sorunuza cevap olmuştur. Tüm meslektaşlarıma iyi çalışmalar dilerim.
Av. Hüseyin KOÇAL
İstanbul Barosu
Av. Hüseyin Kocal
https://www.hukuki.net/topic.asp?TOPIC_ID=1559
Ayrıca bknz
http://66.102.9.104/search?q=cache:0...ient=firefox-a