Alıntı:
neriman ÇETİN rumuzlu üyeden alıntı
6 yıl özel bir firmada ön muhasebeci olarak çalıştım. Şirket şuan hiçbir ödemelerini yapamıyor, bütün çekleri yazılıyormuş. Şirket sahibinin 30.06.2006 yılında bana vermiş olduğu vekaletnamede “çekler keşide etmeye çek koçanları almaya, şahıslara ve şirketlere ve resmi dairelere karşı borç doğuran akitleri imzalamaya vs… şirket adına yetkilidir” yazıyor ve ben buna istinaden 2007 yılının 8 ve 10 ayları arasında toplam bedeli 121.000,00YTL olan 8 adet şirket çekinde imzam var imza üzerinde şirket kaşesi de mevcut. Bu çekler alacaklı tarafında bankaya verilmiş ancak çekler karşılıksız çıkmış banka firmayı dava etmiş. Tahsil edememiş. Daha sonrada şahsım adına savcılıktan suç duyurusu (iddianame) geldi. Bir avukatla görüştüm avukat bana duruşmaya çıkmam gerektiğini ve devletin bana çek tutarı kadar ceza kesileceğini ve bu cezayı ben yatırmazsam hapis cezası verileceğini söyledi. Bu konuda benim bu cezaları almamam için neler yapabilirim bir çıkış yolu var mıdır? Yoksa gerçekten avukatın dediği gibi borç benim üstüme mi kalır. Bu parayı benim ödeme durumum yok bu konuda ne yapmam gerekir.
Türk Ticaret Kanununa göre;
II - Salahiyet olmaksızın imza:
Madde 590 – Temsile salahiyetli olmadığı halde bir şahsın temsilcisi sıfatiyle bir poliçeye imzasını koyan kimse, o poliçeden dolayı bizzat mesul olur ve poliçeyi ödediği takdirde temsil olunan haiz olabileceği haklara sahip olur. Salahiyetini aşan temsilci için dahi hüküm böyledir.
Size verilen vekalet ile siz kendi ad ve hesabınıza değil şirket nam ve hesabına çek keşide etmiş durumdasınız. Sizin şirket adına imzalanan bu çeklerden sorumlu olabilmeniz için şu 2 durumun mevcut bulunması gerekmektedir.
1)Temsile salahiyetiniz olmadığı halde imzalamanız,
2)Temsil yetkinizi aşmanız gerekir.
Bu durum hukuki sorumluluğunuz açısından geçerlidir. Yani size karşı açılan alacak davasında veya icra takibinde bu 2 durum gerçekleşmemiş ise siz sorumlu olmazsınız.
Ancak;
ÇEKLE ÖDEMELERİN DÜZENLENMESİ VE ÇEK HAMİLLERİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN'un
Karşılıksız çek:
Madde 16– (Değişik: 26/2/2003-4814/14 md.)
Üzerinde yazılı keşide tarihinden önce veya ibraz süresi içinde 4 üncü madde uyarınca ibraz edildiğinde, yeterli karşılığı bulunmaması nedeniyle kısmen de olsa ödenmeyen çeki keşide eden hesap sahipleri veya yetkili temsilcileri, kanunların ayrıca suç saydığı haller saklı kalmak üzere, çek bedeli tutarı kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Ancak verilecek para cezası seksenmilyar liradan fazla olamaz.
Cezai sorumluluk durum farklıdır. Kanunun 16. maddesine göre siz cezai sorumluluk altındasınız. Bu parayı ödeyerek ceza davasını düşürebilirsiniz.
Davanın açılmasına engel olan, davayı düşüren ve cezayı ortadan kaldıran nedenler :
Madde 16c- (Ek: 26/2/2003-4814/17 md.)
Aşağıda belirtilen koşulların yerine getirilmesi halinde ceza davası açılmaz
a) 8 inci maddeye göre düzeltme hakkının kullanılması,
b) 8 inci maddede belirtilen süre geçtikten sonra ve henüz dava açılmadan önce çek tutarı veya karşılıksız kalan kısmı ile çek tutarına veya karşılıksız kalan kısmına ait yüzde oniki tazminatın ve çekin ibrazından ödeme tarihine kadar geçen süre içinde 16a maddesine göre hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesi.
Dava açıldıktan sonra hüküm verilinceye kadar geçen süre içinde, çek tutarı veya karşılıksız kalan kısmı ile çek tutarına veya karşılıksız kalan kısmına ait yüzde onbeş tazminatın ve çekin ibrazından ödeme tarihine kadar geçen süre içinde 16a maddesine göre hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesi halinde ceza davası düşer.
Hüküm verildikten sonra hüküm kesinleşinceye kadar geçen süre içinde, çek tutarı veya karşılıksız kalan kısmı ile çek tutarına veya karşılıksız kalan kısmına ait yüzde onsekiz tazminatın ve çekin ibrazından ödeme tarihine kadar geçen süre içinde 16a maddesine göre hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesi halinde ceza davası düşer.
Hüküm kesinleştikten sonra çek tutarı veya karşılıksız kalan kısmı ile çek tutarına veya karşılıksız kalan kısmına ait yüzde yirmi tazminatın ve çekin ibrazından ödeme tarihine kadar geçen süre içinde 16a maddesine göre hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesi halinde bütün cezaî sonuçları ile birlikte hüküm ortadan kalkar.
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen ödemeler hamile veya hamile ödenmek üzere muhatap bankaya yapılabilir.