Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İş Kazası Geçirdim

24-04-2008 13:37:40 konci #

İş Kazası Geçirdim

Merhaba öncelikle boyle güzel bir ortam için emegi gecen arkadaşlara tesekkur ederim

Ben 8 şubat 2008 de işyerınde kaza gecırdim
Yük asansoruyle yukarıya paletle malzeme cıkarırken ayagımın ucu dısarda kalmıs
ama aslında asansorun yanları kapalı olması lazım ama işciler yanlarındakı koruyucu tellerı palet carptıgından dolayı sokuluyor dıye zmanla cıkarmıslar kapalı dııldi ve kat hizasına gelınce ayagımı kurtaramadım sıkıstı ve son anda kapattım asansoru ama iki amelıyat gecırdım ve sol ayak enkuçuk parmagım kesildi
yaklasık 80 gundur tedavım devam edıyor

İşyerıne yenı gırmıstım yaklasık 1 aylık calısandım ama ssk odemem halen yapılmamıstı 1 ay deneme suresı verılmıstı.

İşyeri özel hastanede butun tedavimi üstlendi amelıyat ilac vesaire 11 bin ytl masraf karsıladı.ve yaklasık 3 aydır da maaşımı her ay basında evime gonderıyor bir istegım olursada karsılıyor,
Ve iyleşip saglıklı bi şekılde işyerıme donmemı beklıyor öncelık saglıgım yerınde olmasına onem verıyor

Kaza gecırdıkten sonrakı 1 aylık donemde ssk evrakalrını ımzalatılar vede tarih kazayı gecırdıgım gün yazıyordu
yanı 8 subat 2008

Bu kaza sonucu 1 parmagımı kaybettim işyerım benı magdur durumda bırakmadı ama ben ssk ya bır parmagımın kesıldıgını bildirme gibi bır zorunlulugum yokmu ilerde iş gucumu engelleyebılecegı gibi benım lehıme haklarım olusurmu
Böyle bır kaza gecırıp ssk ya bıldırmemeklede suç işlemıs oluyormuyum?
yada şu sekılde sormak ıstıyorum artık bır engellımıyım 1 parmagımı kaybetmıs olmakla?
bunu resmı kayıtlarda nasıl gosterebılırım yada gostermem gerekıyormu?

Tedavı gordugum hastanede hastaneye gıdıs tarih saat vede asansore sktıgına dair basvurdugumu ve amelıyatla parmagımın alındıgı 2 rapor aldım 6 hafta vede 3 hafta yatak ıstırahatlı 2 rapor var elımde.

İşyerı saglıgım acısından ne gerektıyse yaptı ama ssk bu işe hıc karıstırılmadı yada haber verıldımi bılemıyorum

Bu aşamada be nasıl bır yol izlemelıyım
Bu konuda benı bılgılendırrısenız cok sevınırım şididen cok tesekur ederim
24-04-2008 16:15:38 ibrahimayk #

Re: İş Kazası Geçirdim

İŞ KAZASINI BİLDİRME

MADDE 27 - İşveren, iş kazasını, o yer yetkili zabıtasına derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki iki gün içinde yazı ile bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirme örneği Kurumca hazırlanan haber verme kâğıtları doldurulup verilerek yapılır. İşverenin kasden veya ağır ihmali neticesi iş kazasının bu madde gereğince Kuruma zamanında bildirilmemesinden veya haber verme kâğıdında yazılı bilginin eksik veya yanlış olmasından doğan ve ileride doğacak olan Kurum zararlarından işveren sorumludur.

Birinci fıkrada yazılı süre içinde Kuruma bildirilmeyen iş kazası dolayısiyle, bildirme tarihine kadar işveren tarafından yapılmış olan harcamalar Kurumca ödenmez.
24-04-2008 16:17:05 ibrahimayk #

Re: İş Kazası Geçirdim

RAPORLAR

MADDE 109 - Bu Kanunun uygulanmasında :

A) Sigortalıların sürekli iş göremezlik, malûllük ve erken yaşlanma hallerinin,

B) Hak sahibi kimselerin malûllük durumlarının,

Tesbitinde, Kurum sağlık tesisleri sağlık kurullarınca verilecek raporlarda belirtilen hastalık ve arızalar esas tutulur.

Raporları yeter görülmeyen ilgililer Kurumca yeniden muayene ettirilebilirler.

İlgililerin durumlarının tespitinde son muayene raporu esas tutulur.

Yukarıda belirtilen raporlar üzerine, Kurumca verilen karara ilgililer tarafından itiraz edilirse, durum Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanır.
24-04-2008 16:17:56 ibrahimayk #

Re: İş Kazası Geçirdim

İŞVERENİN SORUMLULUĞU

MADDE 26 - (Değişik: 3395 - 20.6.1987) İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya işçilerin sağlığını koruma ve işgüvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hareketi veyahut suç sayılabilir bir hareketi sonucu olmuşsa, Kurumca sigortalıya veya haksahibi kimselerine yapılan veya ileride yapılması gerekli bulunan her türlü giderlerin tutarları ile gelir bağlanırsa bu gelirlerinin 22 nci maddede belirtilen tarifeye göre hesaplanacak sermaye değerleri toplamı (....) (*) Kurumca işverene ödettirilir. (Ek cümle: 4958 - 29.7.2003 / m.28) İşçi ve işveren sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır.
_____

(*) Madde 26 nın 1. fıkrasının "... sigortalı veya haksahibi kimselerin işverenden isteyebilecekleri miktarlarla sınırlı olmak üzere ..." bölümü, Anayasa Mahkemesi'nin 21.3.2007 tarih ve 26469 sayılı R.G.'de yayımlanan, 23.11.2006 T., 2003/10 E. ve 2006/106 K. sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.
_____

İş kazası veya meslek hastalığı, 3 üncü bir kişinin kasıt veya kusuru yüzünden olmuşsa, Kurumca bütün sigorta yardımları yapılmakla beraber zarara sebep olan 3 üncü kişilere ve şayet kusuru varsa bunları çalıştıranlara Borçlar Kanunu hükümlerine göre rücu edilir.

(Ek fıkra: 2934 - 24.10.1983) Ancak, iş kazası veya meslek hastalıkları sonucu ölümlerde bu Kanun uyarınca hak sahiplerine yapılacak her türlü yardım ve ödemeler için, iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde kasdı veya kusuru bulunup da aynı iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine Kurumca rücu edilemez.
24-04-2008 16:19:30 ibrahimayk #

Re: İş Kazası Geçirdim

SAĞLIK YARDIMLARININ SÜRESİ

MADDE 14 - Sağlık yardımı, iş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan sigortalıların sağlık durumunun gerektirdiği sürece devam eder.

Sigortalı, tedavi gördüğü müessese sağlık kurulunca veya Kurum sağlık kurullarınca gerekli görülürse, Kurumun dinlenme evlerine yatırılabilir.

Bu yardımlar, iş kazasının olduğu veya meslek hastalığına tutulan sigortalının Kurumca tedaviye alındığı tarihten başlar.

Ancak, meslek hastalığına tutulan sigortalı, Kurumca tedaviye alınmadan önce herhangi bir suretle işverene ait yahut resmi veya Kurumca uygun görülen ücret tarifesini kabul eden özel sağlık müesseselerinden birinde tedaviye alınmış ise yardımlar bu tedavinin başladığı tarihten başlamış sayılır ve belgelere dayanan masraflar Kurumca ödenir.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri almakta olan veya bu geliri sermayeye çevrilerek kendilerine ödenmiş bulunanlardan aynı iş kazası veya meslek hastalığı dolayısiyle yeniden tedavi edilmeleri Kurum sağlık tesisleri sağlık kurulu raporu ile gerekli gösterilenler de sağlık yardımlarından yararlanırlar.

İŞVERENİN YÜKÜMÜ

MADDE 15 - İşveren, iş kazasına uğrayan sigortalıya, Kurumca işe elkonuncaya kadar, sağlık durumunun gerektirdiği sağlık yardımlarını yapmakla yükümlüdür. Bu amaçla yapılan ve belgelere dayanan masraflarla yol paraları Kurum tarafından işverene ödenir.

Birinci fıkrada belirtilen yükümlerin yerine getirilmesindeki savsama ve gecikmeden dolayı, sigortalının tedavi süresinin uzamasına, malûl kalmasına veya malûllük derecesinin artmasına sebep olan işveren, Kurumun bu yüzden uğrayacağı her türlü zararı ödemekle yükümlüdür.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ

MADDE 16 - İş kazası veya meslek hastalığı dolayısiyle geçici iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
24-04-2008 16:21:19 ibrahimayk #

Re: İş Kazası Geçirdim

.SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK HALİ

MADDE 19 - Geçici iş göremezlik hali sonunda Kuruma ait veya Kurumun sevk edeceği sağlık tesisleri sağlık kurulları tarafından verilecek raporlarda

belirtilen ârızalarına göre, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 10 azalmış bulunduğu Kurumca tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.

Sürekli iş göremezlik geliri almakta olan veya bu geliri sermayeye çevrilerek ödenmiş bulunan sigortalının yeniden tedavi ettirilmesi halinde meslekte kazanma gücünü ne oranda yitirdiği yukarıdaki fıkrada belirtilen sağlık kurullarından alınacak raporlara göre yeniden tespit olunur.
24-04-2008 23:46:22 konci #

Re: İş Kazası Geçirdim

Sevgili İbrahimayk bey İlginiz için cok tesekurler ama inanın bu yasalar bana cok karısık gelıyor bişe anlayamıyorum,sizden rica edersem bana 3-4 cümlede özetleyebilirmisiniz? Çok tesekkur ederım




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.