Sayin eda123,
Genel olarak söyle ifâde edeyim: Dileçenizden en az 3 suret hazirlayin. (Biri Mahkeme dosyasina digerleri dâvâci ve dâvâli olarak taraflar için) (Dilekçenizde, kayitli oldugunuz nüfus kütügünü de belirtirseniz iyi olur.)
(Arzu ederseniz, size, bilâhare, -eger ihtiyaç duyarsaniz- genel olarak bir dilekçe formati hazirlayabilirim. Bildiginiz gibi, dâvâ dilekçelerin belirli bir hukuki formatta yazilmasi uygun olacaktir.)
Anlasma protokolünüzü de hazirlayin. Var ise, baska delillerinizi, örnegin, nüfus cüzdani sureti, evlilik cüzdani sureti vs. gibi, konu ile ilgili sunmak istediginiz yazili belgelerinizi de hazirlamanizi da öneririm.
Dâvâyi kanunen nerede açmaniz gerektigini belirtmistim, bu yerlerden hangisi size uygunsa, dâvâyi orada açmak zorundasiniz.
Bulundugunuz (veya söz konusu) yerdeki Aile Mahkemesine, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gideceksiniz. Gitmeden önce, dâvâ dosyanizi hazirlayiniz. Öncelikle size bir (mahkemeler için özel hazirlanmis) bos dâvâ dosyasi gerekmektedir. Bu dosyalar, Adliyelerin dâhilinde de satilmaktadir. Bir dosya ve ayrica 2 adet teblig mazbatali zarf ve ayrica 2 adet tebligat pulu (tebligat gideri) satin alin.
Dâvâ dosyanizi hazirlarken, en alta -var ise- yazili belgelerinizi vs., en üste ise dâvâ dilekçesi gelecek sekilde koyun. Diger dilekçe+tebligat pulu+tebligat zarflarini da sol kapak içine ilistirip atas ile tutturun. Bu sekilde eksiksiz olan dâvâ dosyanizi, NÖBETÇi olan mahkeme kalemine götürüp müdürden dâvâ harç miktarini tespit ettireceksiniz. Size dâvânin niteligine göre, maktu veya nispi harç, seklinde bildirilen dâvâ harcini mahkeme veznesine yatiracaksiniz (Makbuzun biri sizde kalacaktir.)Harcini yatirdiginiz dâvâ dosyasini nöbetçi mahkeme kalemine teslim edeceksiniz. Bu sekilde actiginz dâvânin, (hangi mahkemeye tevdi edildigi, dosya numarasi, durusma günü ve saati vs.) size de teblig edilecektir.