Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Denkleştirme

13-04-2008 02:57:46 serdargumuslu #

Denkleştirme

arkadaşlar siteye yeni üye oldum.Özellikle iş hukuku konusunda çok tatminkar açıklamalara rastladım.Tebrik ediyorum. Beni çok uğraştran bir mesele var.Şöyle ki;Bir işyerinde 24 saat çalışıp 24 saat evinde dinlenen bir işçi için fazla mesai davası açtım. Davalı vekili denkleştirmden bahsederek fazla mesai ücretinin bulunmadığını iddia ediyor. Bu konuda 9 hukuk dairesininve HGK nun kararları var . Ancak hepsi radyolig istasyolarında çalışanlar hakkında .4857 sayılı yasa döneminde 24 saat çalışıp 24 saat dinlenen, haftada bir gün hafta tatili yapan bir işçi haftada kaç saat fazla mesai yapmış olur? Şimdiden ilginize teşekürler.
13-04-2008 10:43:38 Erdoğan Kırcalı #

Re: denkleştirme

MADDE 41. - Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

MADDE 63. - Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.

MADDE 76. - Nitelikleri gereği günlük ve haftalık çalışma sürelerinin 63 üncü maddede öngörüldüğü şekilde uygulanması mümkün olmayan iş ve işyerlerinde çalışma sürelerinin günlük yasal çalışma süresini aşmayacak şekilde ve en çok altı aya kadar denkleştirme süresi tanınarak uygulanmasını sağlayacak usuller Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak yönetmeliklerle düzenlenir.

11 saati aşan çalışma süresi yasaya uygun değildir.
Sizin olayınızda haftada 3 gün 24 saat çalışan işçi zaten 45 saatlik çalışma süresini aşmaktadır.
Denkleştirme süresi en çok 2 aylık dönemler için uygulanabildiğine ,günlük çalışma süresi 11 saati aşamayacağına,haftalık ortalama 45 saati aşan durumlar fazla çalışma olacağına göre:
2 aylık süre ortalamasında haftalık ortalama çalışma süresini aşan süreler fazla çalışmaya girer ve ücretinin ödenmesi gerekir.

https://www.hukuki.net/forum/showthre...584#post157584
13-04-2008 14:07:30 serdargumuslu #

Re: denkleştirme

sayın editör! teşekkür ederim. Ancak HGK nun bir kaç kararında şöyle bir yorum yapılmış;"24 saatlik bir çalışmanın tümünün çalışılarak geçirilmesi mümkün olmağından bu çalışmayı diğer ihtiyaçlar çıkarıldıktan sonra 14 saat saymak gerekir." Şu halde 24 saat esasına göre çalışılan bir yerde 14x3=42 veya haftada dörtgün çalışılan günlerde 14x4=56 saat çalışılmış olacaktır. Bu durumu 11 saatten fazla çalışmanın fazla mesai ücreti olarak kabulü halinde de hafta 3 gün çalışılan zamanlarda 9 saat 4 gün çalışılan zamanlarda da 12 saat fazla mesai mi olacaktır? Beni bu somut olaya göre hesaplamanın hangi şekilde yapılacağna ilişkin aydınlatırsanız çok müteşekkir kalırım. Birde HGK kendiğinden bu kadar hakkaniyet indirimi yaptığına göre yerel makemeler bir daha indirim yapacaklar mı?
13-04-2008 15:16:05 Erdoğan Kırcalı #

Re: denkleştirme

11 saati aşan süreler değil,denklkeştirme yapılan süreler içinde haftalık çalışma süresi ortalamasının, yasal haftalık çalışma süresini aşan kısmı fazla çalışma olarak değerlendirilecektir.
13-04-2008 15:50:05 serdargumuslu #

Re: denkleştirme

sayın üstadım. Sormak istediğim şeyi söyleymedim .HGK ile yormlarınız arasında sanki bir farklılık varmış gibi bir sonuç çıktı. Bence bu denleştirme meselesi işçinin hakkına halel getriyor.İlginize teşekkürler.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.