Alıntı:
oguzugur rumuzlu üyeden alıntı
Sultanahmet - Cankurtaran bölgesinde bulunan Sur-u Sultaniye'ye bitişik arsamız için (önceden tarihi bir ahşap bina olup yangın sonucu yıkılmış ve yerine tek katlı bir ev yapılmıştır) İ.B.B. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar gereği kamulaştırma davaları açılmış ve mahkemece bilirkişi raporları ile belirlenen rakam üzerinden paranın depo edilmesine karar verilmiştir.
Belediyeye ödeme için verilen tarih 9 Nisan idi.
Dün yapılan duruşma sonucun da ödeme için 6 Mayıs'a ilave süre verildi.
6 Mayıs tarihinde ödemenin hala yapılmamış olması durumunda davanın düşeceği söyleniyor.
Bu durumda belediye 6 Mayıs'a kadar ödeme yapmaz ise , bu durumda ne yapabiliriz ?
Bizim isteğimiz istimlak kararının kalkması ve tarafımıza restarosyan izni verilmesi. Fakat bunun için planların onanması gerekiyor sanıyorum.
Belediye bedeli ödemediği takdirde neler yapılabileceği konusunda fikilerinizi bekliyorum.
Teşekkür eder , iyi çalışmalar dilerim.
Oğuz Uğur ÇÖVENER
Ben de belediye avukatıyım. Öncelikle sizn için plan değişikliği olamaz. hele o bölgede bunu unutun. verieln tarihe kadar ödem yapılmazsa Kamulaştırma Kanunu madde 10 ...10 uncu Madde ye göre mahkemece yapılacak davetiye ve ilanda belirtilen bankaya yatırılması ve yatırıldığına dair makbuzun ibraz edilmesi için idareye onbeş gün süre verilir. Gereken hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere mahkemece uzatılabilir. İdarece, kamulaştırma bedelinin hak sahibi adına yatırıldığına veya hak sahibinin tespit edilemediği durumlarda, ileride ortaya çıkacak hak sahibine verilmek üzere bloke edildiğine dair makbuzun ibrazı halinde mahkemece, taşınmaz malın idare adına tesciline ve kamulaştırma bedelinin hak sahibine ödenmesine karar verilir ve bu karar, tapu dairesine ve paranın yatırıldığı bankaya bildirilir. Tescil hükmü kesin olup tarafların bedele ilişkin temyiz hakları saklıdır.
Buna göre idare 2. kez verilen sürede bedeli ödemezse KAMULAŞTIRMA ŞARTLARI
Madde 3 - İdareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya aşağıda belirtilen hallerde eşit taksitlerle ödemek suretiyle kamulaştırma yapabilirler.
Bakanlar Kurulunca kabul olunan, büyük enerji ve sulama projeleri ile iskân projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ormanların yetiştirilmesi, kıyıların korunması ve turizm amacıyla yapılacak kamulaştırmalarda, bir gerçek veya özel hukuk tüzel kişisine ödenecek kamulaştırma bedelinin o yıl Genel Bütçe Kanunun'da gösterilen miktarı, nakden ve peşin olarak ödenir. Bu miktar, kamulaştırma bedelinin altıda birinden az olamaz. Bu miktarın üstünde olan kamulaştırma bedelleri, peşin ödeme miktarından az olmamak ve en fazla beş yıl içinde faiziyle birlikte ödenmek üzere eşit taksitlere bağlanır. Taksitlere, peşin ödeme gününü takip eden günden itibaren, Devlet borçları için öngörülen en yüksek faiz haddi uygulanır. (*)
_____
(*) Madde 3 deki parasal sınır, 28.12.2007 tarih ve 26740 sayılı 1. mükerrer R.G.'de yayımlanan, 14.12.2007 tarih ve 5724 sayılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun (İ) cetveli ile 125.000. - YTL olarak tesbit edilmiştir.
_____
Kamulaştırılan topraktan, o toprağı doğrudan doğruya işleten küçük çiftçiye ait olanların bedeli, her halde peşin ödenir.
bu maddeye göre kamulaştırma şartı olan ödeme yapılmadığından davanın reddine karar verir.
(Ek
fıkra: 4650 - 24.4.2001 / m.1) İdarelerce yeterli ödenek temin edilmeden kamulaştırma işlemlerine başlanılamaz.