Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Boşanma olduğu takdirde malların paylaşımı

04-03-2008 19:04:45 zeynep yılmazer #

Boşanma olduğu takdirde malların paylaşımı

Benim sormak istediğim soru bir tanıdığımın suan açmak üzere olduğu bir dava ile ilgili.. Ben bir hukuk öğrencisiyim bana neler olabiliceğini sordular fakat yeterli sekilde yardımcı olamıyacagımı düşündüğümden benden daha bilgili ve tecrübeliinsanların bulunduğu bir foruma bu olayı yazmak istedim. şimdiden sorularıma vereceğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum.

2007 yılının temmuz ayında evlenen olan bu çift(nişanlılıklarıda kısa süreli), şiddetli bir sekilde geçinemedikleri ve hiçbir konuda ortak bir nokta sağlayamayıp devamlı süretle tartışmaları nedeniyle 1 aydır ayrı yaşamakta ve iki tarafta boşanmak istemektedir. ancak 1yılı gecmeyen bir evlilik olmamasından dolayı anlaşmalı boşanma gercekleştirememektedirler. kadın dava açıcakken yakınları kocasının dava açmasını istemesini söylemiş. benim bildiğim kadarıyla boşanma davalarında hangi tarafın davayı açtığının bir önemi yok fakat bu söylem beni celişkiye düşürdü,bunu istemelerinin farklı bir nedeni olabilirmi??

ayrıca bu çift evlendikleri tarihten itibaren kocanın evlenmeden 5yıl önce annesi ve babası tarafından alınarak kocanın üzerine yaptıkları evde evi kendi isteklerine göre dekore edip aile konutu olarak kullanmaktadır. ayrıca kocanın yine evlenmeden önce sahip olduğu bir arabası bulunmaktadır. kadın bu ev üzerinde aile konutu olarak kullanılmasından dolatyı bir hak iddia edilebiliyormu? yani yarısının kadının olması gibi bir durum söz konusu olabilirmi?? yoksa bu kişisel mal sayılmasından dolayı mümkün diilmi?? ayrıca boşanma davası açılmadan önce bu konutu koca annesinin üzerine geçirse durum ne olur??

kadın evlenmeden önce annesi ile beraber ankarada yaşamakta idiler bursaya gelin geliceği için anneside kendi isteğiyle bursaya taşınmıştır ve ankarada öğretmenlik yaptığı okulu bırakıp bursada bi okula gelmiştir. kadında ankaradaki işini bırakmıştır. kocasının babası kadına bursada güzel bir iş bulmuştur ancak kadın kendi isteğiyle o iştende ayrılmıştır. bu nedenlerden dolayı yoksulluk nafakası isteyebilirmi?? ya da ne tür tazminat davaları açabilmektedir?

ayrıca düğünde takılan ziynet eşyaları benim bildiğim kadarıyla kadına bağış olarak sayılmakta ve kadından istenememektedir. koca bunlar üzeinde hiç bir hak sahibi olamazmı (mesela kendi ailesinin taktıgı takıları ispatlaması halinde onları geri alamazmı) yada bunların bir kısmı evin ihtiyacı halinde harcanmış ise koca bunların aynen iadesi vya geri ödeme yükümlülüğünden kaçınamazmı?

beni bu konularda bilgilendirirseniz cok memnun olurum tesekkür ederim.
05-03-2008 09:13:20 sdt23 #

Re: Boşanma olduğu takdirde malların paylaşımı

Öncelikle bu foruma kaydolurken kabul ettiğiniz kurallara bir hukuk öğrencisi olarak daha bir dikkatle uymanız gerekir.
Kurallar için: https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=33492
1. Cümlelere büyük harfle başlayın.
2. Yazım kurallarına uyun.
a. Türkçe'de "bi" şeklinde bir kelime yok.
b. mi soru eki ayrı yazılır.
c. "açıcakken", "geliceği" vs. gibi yazımlar da yanlış.

Gelelim sorulara:
1. Halk arasında "karşı taraf açsın, boşanmayı istediğine göre nafaka öder." şeklinde yanlış inanış vardır. Davayı kimin açtığının önemi yok. Davayı karşı tarafın kusurunu ispatlayacak taraf açmalı. Karşı tarafın kusuru ispatlanırsa boşanma olur.

2. Ev ve araba kocanın kişisel maldır. Aile konutu şerhi varsa boşanma gerçekleşinceye kadar kadının izni olmadan başkasına satılamaz. Aile konutu şerhi yoksa aile konutu değildir. Ama aile konutu şerhi olsa bile boşanma halinde mal rejiminin tasfiyesinden dolayı kadının hiçbir hakkı olmaz.

3. Kadın çalışmıyor ve geliri yoksa dava süresince tedbir nafakası, kocanın boşanmaya neden olan kusurunu ispatlarsa talebi halinde yoksulluk nafakası
alabilir.

4. Düğünde takılan takılarda koca hak iddia edilemez. Kadına bağışlanmıştır. Ama evlilik birliği içinde bunların bir kısmı ev ihtiyaçlarına harcandıysa bunlardan dolayı kocadan bir talep de olamaz.

5. Her ne kadar anlaşmalı boşanma olmasa da taraflar nafaka ve tazminat konusunda anlaştıkları takdirde geçimsizliği ispatlayacak şekilde şahit dinleterek kısa sürede boşanabilirler. Anlaşma olmazsa davanın sonuçlanması, yargıtay süreciyle birlikte 2 yılı bulabilir. Hatta bir de davayı açan tarafın davası reddedilirse işler daha da uzar.
Aslında mevcut durumda temmuzu bekleyip anlaşmalı boşanma davası açmak belki de en hızlı çözüm olacaktır.
05-03-2008 19:22:39 zeynep yılmazer #

Re: Boşanma olduğu takdirde malların paylaşımı

Öncelikle uyarılarınız için, daha önemlisi yazımı bu kadar dikkatle okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni üye olduğumdan dolayı biraz dikkatsiz ve acemi davrandığım doğru.
Sorularımı da açıklayıcı bir sekilde cevaplandırdığınız için ayrıca minnettarım. Malumunuz bir hukuk öğrencisi olarak daha öğrenecek çok fazla şeyimin olduğu aşikardır. İyi günler..




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.