Alıntı:
ruzname rumuzlu üyeden alıntı
slm bir tane ev var uygun bir fiyata biz bunu almak istiyoruz;ancak evin inşaatı yeni tamamlandığı için tapusu henüz çıkmamış.şimdi biz bu evi ilerde sorun çıkartmayacak şekilde nasıl alabiliriz.sahibiyle birlikte inşaat firmasında sözleşme imzalamak veya noterde sözleşme imzalamak olur mu?
AKİTLİ İŞLEMLER // KAT İRTİFAKI
a) Tanım ve Açıklama
Bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, salon ve depo gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde,
yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından
arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına (Kat İrtifakı) denir (KMK. 1/2, 2/c, 3/3).
Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kurulur. Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş olur.
Kat irtifakı, resmî senetle ve tapu siciline tescil ile doğar (KMK. 10/1).
Bu resmî senet tapu sicil müdürlüğünce düzenlenir (KMK. 13/1). Kat irtifakına konu olan arsanın tamamı bir kişiye ait ise resmî senet düzenlenmeyip istem belgesi düzenlenmektedir.
Kat irtifakı,binanın projesi tasdik edilip inşaat ruhsatı alındıktan hemen sonra ve inşaat başlamadan dahi kurulabilir. (K.M.K. m:49)
Sayın ruzname
-Öncelikle ; yükleniciden kat irtifakının kurulu olup olmadığını sorun.(İlgili tapu dairesinden de öğrenebilirsiniz.)
-Yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınmış mı?(sonradan alınması mali külfet getirir.)
İskan ruhsatı alınmamış olsa dahi; aşağıdaki soruların yanıtları olumlu ise
kat irtifakı kurulmuş bir binayı almakta sakınca yoktur.
- İlgili belediyeye müracaat ile binanın inşaatında ve projesine uyumlulukta herhangi bir sorun olmadığı ve
iskan ruhsatı alınabilirliği ? sorgulanmalı
- S.S.K ile
ilişiğinin kesildiği ilgili Sosyal Sigortalar Müdürlüğünden sorgulanmalı
- Elektrik ve su aboneliği tesis edilmiş mi ?
Eğer Kat İrtifakı kurulmamışsa :
Arsa hissesi üzerinden hisseli mülkiyet şeklinde satış yapılan gayrimenkulleri alırken aşağıdaki sakıncaları göz önüne almak gerekir:
Bu tür binalarda kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulu değildir,arsa hissesi üzerinden hisse satışı şeklinde devirleri yapılmaktadır,bu tür emlaklar her tür hukuki sorunlara açıktır.Şufa davası (ön alım),izale-i şuyu davası (ortaklığın giderilmesi) gibi.
Not:Tapu alınmadan ödeme yapılacak ve noterde ' satış vaadi sözleşmesi ' imzalanacaksa ; imzalanan bu sözleşme tapu kayıtlarına 'şerh' edilmelidir.(Sıklıkla duyduğumuz , bir dairenin birkaç kişiye satılması riskini önler)
Kat irtifakı kurulu bulunan bir gayrimenkulün inşaatının tamamlanmasını takiben KMK.daki Md.12 ve 13 hükümlerine uygun olarak kat mülkiyetine geçilir.
KAT MÜLKİYETİ : 634 sayılı kanuna göre kat mülkiyeti;tamamlanmış bir yapının kat,daire,iş bürosu, dükkan,mağaza,mahsen,depo gibi bölümlerinden ,ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde kurulan özel bir mülkiyet şeklidir.Buna göre;kat mülkiyeti kütüğünde tescil edilen her bağımsız bölüm,ayrı ayrı birer gayrimenkul olup,maliki tarafından müstakilen devredilebilir,rehin edilebilir,bir hakla kayıtlanabileceği gibi varislerine de aynen intikal eder.(K.M.K. m: 1/1,13/4)