Alıntı:
bocuk rumuzlu üyeden alıntı
Kira borcu her ayın 5. gunu aksamına kadar yatırılması konusunda sözleşmemiz var kira sahibiyle, biz bazen bunu 10 gün 20 gün geç yatırıyoruz bu kiralanan yer işyeridir. Kira sahibi kirayı geç yatırdığımız için bize noter tasdıklı yazı gönderiyordu. Geçen ay ise Özel bir bankadan eft yaptım ama eftden para çıkmamış ve yine ben bunu 15 gün sonra Kira sahibi aradığında fark ettim. Bizi icra mahkemesine vermiş bu nedenden dolayı. Şimdi benim bu kirayı geç yatırma gibi Kanuni haklarım yokmu? Duyduğuma göre 2 ay geç yatırma gibi bir hakkım varmış Çünkü biz ticaretle uğraşan kişileriz.
Kirayı zamanında yatırmalısınız. Ticaretle uğraşan kişi olmanızdan dolayı size bir ayrıcalık tanınmamaktadır. Arada bir gecikmeler müsamaha ile karşılanabilir ama Kirayı geç yatırmayı alışkanlık haline getirdiğiniz anlaşılıyor.
Dükkan sahibi zamanında yatırmadığınız kiralar için noterden veya icra dairesinden ihtar çekebilir.
İhtara söz konusu kirayı 30 gün içinde ödemezseniz temerrüt nedeniyle derhal tahliye davası açabilir.
30 gün içinde ödeseniz bile aynı kira dönemi içinde ikinci bir haklı ihtar çekerse kira sözleşmesi sonunda tahliye davası açabilir.
Kiraları ödememeniz ve geç ödemeniz haciz yoluyla tahsiline ve dükkanı tahliye edilmenize neden olur.
Alıntı:
bocuk rumuzlu üyeden alıntı
GV Stopajının %22 den %20 ye düşürüldü bu GV stopajının % 2 sini kirlayana ödemek zorundamıyım? Bana bu konudan dolayı noterden yazı göndermiş :)
Birde benden imzalanan kira sözleşmesinin husisi şartlarının maddesine şü şekilde madde koyulmuştur.
Kiracı brüt Kiradan alıkoyduğu GV stopajının Maliyeye ödediğine dair bir belgeyi hazırlayarak engeç Aralık ayı sonuna kadar mal sahibine vercektir.
Benim maliyeyle olan konularıma kiralayan nasıl bu şekilde madde koyuyor?
Öncelikle bu soruları anlaşmayı imzalamadan önce dükkan sahibine soracaksınız. İmzaladığınıza göre kabul etmişsiniz. Kaldı ki bunlar çok normal şartlar.
Anlaşıldığına göre sözleşmeniz brüt kira bedeli üzerinden. Vergi oranındaki 2 puanlık düşüş nedeniyle net kiranız artmıştır, farkı dükkan sahibine ödemeniz gerekir. Stopajı ödeyecek olan kiracıdır, ancak ödemezse dükkan sahibinden tahsil edilir. Bu yüzden dükkan sahibi sizin stopajları düzenli ödeyip ödemediğinizi kontrol etmek için böyle bir madde koymuş ve siz de o sözleşmeyi kabul ederek bunu onaylamışsınız.
İyi niyetli bir kiracının aleyhine olacak hiçbir durum söz konusu değildir.