Re: Memurun kendi sınıfı dışında çalıştırılması
“Elektrik teknisyeni olarak atandığınız emniyet müdürlüğünde hizmetli(garson) olarak çalıştırıldığınızı, asaletinizin onanmadığını,asalet onayından sonra mahkemeye vermenizir mümkün olup olmadığını belirtmiş ve Teknisyen olarak gelip hizmetli olarak çalıştırılmak doğru mu?, Müdürler kanundan yönetmelikten üstün müdür? Diye sormuş, verilen görevi yapmadığınızı belirtip, il dışına tayininizin yapıldığını belirtmişsiniz. Ayrıca elektrik teknisyeni ihtiyaç duyulmadığı gerekçesi ile yardımcı hizmetler sınıfında garson olarak çalıştırılabilmenizin mümkün olup olmadığını, zira müracaatınızda bu şekilde cevap aldığınızı ikinci bir elektrik teknisyenine ihtiyaç duyulmadığı için yardımcı hizmetliler sınıfı görevi verildiğini” ifade emişiniz.
1-Öncelikle 657 sayılı yasanın 36.maddesinde 10 çeşit memuriyet sınıfı belirtilerek bu sınıflar haricinde memur çalıştırılması yasaklanmıştır.
Bu madde incelendiğinde, elektrik teknisyeni diye bir sınıfın olmadığını belirtmek isterim. Yasanın 36.maddesinde “Teknik Hizmetler” başlığı altında “ Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 09/05/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.” Hükmü yer almaktadır.
2-Teknisyen yardımcısı olarak uygulamada telafuz edilen görevliler, 657 sayılı yasanın 36.maddesinde belirtilen yardımcı hizmetliler sınıfına girer.
3-657 sayılı yasanın 36.maddesinde, “yardımcı hizmetliler” ile ilgili olarak “Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.” Hükme yer almaktadır.
4-Sınıflar arasında otamatik bir geçiş yoktur. Eğitim durumunun değişmesi ve benzeri diğer durumlarda, sınıf değişikliği ile ilgili prosedür takip edilerek sınıf değişikliği idarenin takdir yetkisi dairesinde mümkün olabilir.
5- 657 sayılı yasanın 36.maddesinde, GARSON GİBİ bir görev sayılmamıştır. Yasada dosya dağıtmak veya temizlik gibi, veya hastaların temizliği gibi hususlara varınca kadar detay hüküm getiren düzenleme dikkate alındığında, bir devlet memurunun garson olarak yasada belirtilmemesine rağmen çalıştırılması, 657 sayılı yasanın 36.maddesinde yer alan yardımcı hizmetliler sınıfının yapacağı işlerin sayıldığı hükümle lafzi olarak çok uyumlu değildir.
6-Aday memur olarak görev yerinizin değiştirilmesi pek mümkün değildir. Aday memurlarının görev yerleri adaylık dönemi içinde değiştirilmez.
7-Verilen görevi yapmadığınızı belirtmişsiniz. Bu emniyet gibi hiyerarşi olan teşkilatların disiplin mevzuatında ağır suçtur. Eğer söylediğiniz gibi görevinizi yapmamış iseniz, Emniyet Örgütü disiplin Tüzüğünü hükümleri çerçevesinde hakkınızda açılacak olan bir tahkikatta 24 ay uzun süreli durdurma cezası almanız mümkündür.
8-Aday memurlara kademe ilerlemesi durdurma cezanın verilmeyeceği, zira aday memurlarda asalet tasdikine müteakip asaletin onaylanması sonrasında adaylıkta geçen süre kademe ilerlemesi olarak sayıldığından, hakkınızda kademe ilerlemesi cezası verilemez ancak 657 sayılı yasanın 56.maddesi uyarınca ASALETİNİZİN TASDİK EDİLMEMESİ gibi bir sonuçla karşılaşmanız ve memuriyetinize son verilmesi mümkün olur.
9-"Sürünmeye devam" şeklinde ekleme yapmışsınız. Bence yaptığınız işi sevmiyor ve adaylık dönemi içinde bunu sürünme olarak kabul ediyorsanız, bir an evvel görevi bırakın. Zira bu görevi yapan çok saygıdeğer insanlar var. Ve onlar bunu sizin gibi tanımlamıyor. Hakkınız ihlal edildiğini düşüyorsanız bunu halletmek ve hak aramak başka bir şey, görevinizin hangi sınıfa dahi girdiğini bile bilmeden amirlerle savaşa adaylık döneminde başlamak başka bir şeydir.
Neyse size kola gelsin...
Yaptığınız işin ne kadar önemli olduğundan ziyade, yapılan işi sevmeden yapıldığının karşıdakilere hissettirmeden çalışılması çok daha önemlidir.
SONUÇ:
Adaylık dönemi içinde amirleriniz ile karşı karşıya gelmeniz iyi olmamış. Eğer hakkınızda disiplin soruşturması açılmış ise, 657 sayılı yasanın 56.maddesi uyarınca memuriyetinize son verilmesi mümkündür.
Ancak böyle bir soruşturmada, "garson" anlamında bir görevin yasanın 36.maddesinde yer alan yardımcı hizmetliler sınıfının yapacağı işlerin arasında belirtilmediği ileri sürülerek cezadan ve soruşturmadan kurtulmayı denemek mümküdür.
Disiplin cezası verilir ise bu cezaya karşı 60 gün içinde dava açma hakkınız var. A
Ayrıca aday memurun yerinin değiştirilmesi pek mümkün değildir. Eğer böyle bir şileme tabi tutulmuş iseniz, yine ayrı bir idari dava açmanız mümkündür.
Memuriyetinizin son bulmasına, asalet tasdik aşamasında disiplin cezası olarak değil de 657 sayılı yasanın 56.maddesi dairesinde idari yönden karar verilmesi halinde de iptal davası açmak mümkündür.
Kolay gelsin….