Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

AKP ye kapatma sinyali

06-02-2008 20:00:44 commodore1tr #

AKP ye kapatma sinyali

Yükseköğretimde türban yasağını anayasa ve yasaları değiştirme yoluyla kaldırmanın, siyasi parti kapatma nedeni olacağı konusunda iki kez açıklama yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP'ye ilişkin dosyaları raftan indirerek üzerinde çalışmaya başladı. Milliyet Gazetesi'nin haberine göre başsavcılık, MHP'nin önceki eylemlerini de olası bir kapatma davası açabilecek yoğunlukta olup olmadığını belirlemek amacıyla incelemeye aldı.

AKP ve MHP'nin üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmaya yönelik, Anayasa ve YÖK Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin formülü cumartesi günü TBMM'den geçirmeyi tasarlaması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda da yoğun bir çalışmanın başlatılmasına yol açtı.
Yargı kulislerinde konuşulan iddialara göre, siyasi parti kapatma davası açmakla yetkili tek isim olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, siyasi partilerin sicil dosyalarını tutmakla görevli Yargıtay savcılarına, AKP ve MHP'nin dosyalarını raftan indirmeleri talimatı verdi. Yalçınkaya, partilerin günlük faaliyetlerini takip ederek, olası yasaya aykırı faaliyetleri belirlemek için dosya tutan savcılarla sıkça toplantı düzenlemeye başladı.


Odak kriteri

Refah ve Fazilet partilerinin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarını ve AİHM'nin Refah Partisi kararını anımsatarak, türban yasağını kaldırmaya yönelik girişimlerin parti kapatma nedeni olduğu yönünde iki kez açıklama yapan Yalçınkaya ve savcılar, AKP ve MHP'nin dosyalarındaki delilleri incelemeye aldı.

AKP'nin, türban ve laiklikle ilgili önceki faaliyet ve açıklamalarının anayasada parti kapatma davaları için aranan "laikliğe aykırı faaliyetlerin odağı haline gelmek" kriterini karşılayacak yoğunlukta olduğu değerlendirmesi yapıldı.


Refah kararı

Kulislerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Refah Partisi kararının, AKP aleyhinde açılacak olası bir kapatma davasının zamanlaması konusunda belirleyici olacağı da konuşuluyor. Söz konusu kararda, iktidarda olan bir siyasi partinin eylemlerinin henüz gerçekleşmeden önlem alınmasının AİHM'nin temel kaynağı olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olduğu vurgulanıyor. Bu nedenle başsavcılığın, AKP ve MHP'nin türban formülü TBMM'den geçmeden kapatma davası açabileceği belirtiliyor.
Başsavcılık, MHP'nin durumunu ise son türban girişimlerinin, tek başına dava açmak için yeterli olup olmadığı boyutuyla inceliyor.

Gazeteler
07-02-2008 06:44:35 XeXeN #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Hoş bir sinyal olmuş,
umarım kapatırlar..
Edison bile pişman
Geleceğimizi göremiyoruz artık..
07-02-2008 17:56:41 Av.Abbas Bilgili #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Daha önce bir başka vesile ile bu sitede DTP'nin kapatılmasına karşı olduğumu yazmıştım. AKP'nin ve MHP'nin de kapatılmasına karşıyım. Bu kapatmalar yasakçı zihniyetin "hukuk" alanındaki tezahürüdür. Demokratik ülkelerde parti kapatma çok ender rastlanan bir olayken, bizde sıradan bir olaymış gibi görülüyor. Siyasi partiler halkın yönetimdeki temsilini sağlayan oluşumlardır. Bu nedenle de demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bizde ise "vazgeçmek" çok kolay olduğuna göre, demokrasimizin yerlerde süründüğünü söyleyebiliriz.

Aslında benim bir başka önerim var. Bence CHP dışındaki partilerin hepsini kapatalım da rahatlayalım. Belki o zaman bu "halk" partisini iktidara getirme imkanına kavuşuruz. Bizim demokrasimize çok parti fazla gelir, tek parti yeter, ne de olsa tarihsel deneyimi var bu konuda CHP'nin!..
07-02-2008 19:08:52 marita #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Alıntı:

XeXeN rumuzlu üyeden alıntı
Hoş bir sinyal olmuş,
umarım kapatırlar..
Edison bile pişman
Geleceğimizi göremiyoruz artık..

Çok doğru bir söz.Geleceğimizi görebilmemiz için ,birilerinin Edison ile Watt arasındaki güç akımına tahta koymaktan vazgeçseler artık.
İleriyi görmek için zorlanmazdı Vatandaş.Meşaleyi alan Olimpiyatlar başladı sanıyor.Oysa Olimpiyat sonuçlandı çoktan.Halk seçimini yapmıştır.Oyunlarda şike,hile olmadı.Madalyalar dağıtıldı çoktan.Şimdide doping suçlamasıyla , bronz madalyayı altına çevirmek isteyenlerde sıra galiba.Maraton koşmak,100 metreye benzemez.
07-02-2008 19:44:21 unbelievable #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Siyasî partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanır.

Bir siyasî partinin tüzüğü ve programının 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir.

Bir siyasî partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verilir. (Ek cümle: 3.10.2001-4709/25 md.) Bir siyasî parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya Türkiye Büyük Millet Meclisindeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.

A. Parti kurma, partilere girme ve partilerden ayrılma

MADDE 68. – (Değişik: 23.7.1995-4121/6 md.) Vatandaşlar, siyasî parti kurma ve usulüne göre partilere girme ve partilerden ayrılma hakkına sahiptir. Parti üyesi olabilmek için onsekiz yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Siyasî partiler, demokratik siyasî hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır.

Siyasî partiler önceden izin almadan kurulurlar ve Anayasa ve kanun hükümleri içerisinde faaliyetlerini sürdürürler.

Siyasî partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve lâik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez.

Anayasanın değiştirilemeyeck 2. maddesindeki, laiklik ilkesine aykırı faaliyetler kapatma nedenidir, laikliğe aykırılığı nedeniyle anayasa mahkemesince 1989 yılında iptal edilmiş türban serbestisine dair kanun vardır anayasa mahkemesi türbanı laikliğe aykırı bulmuştur buna rağmen akp ve mhp toplam 348 imzayla değişikliğe ilişkin teklifde bulunmuştur tam kadro imza atan mhpnin de kapatılması çok olasıdır bu imzalar laikliğe aykırı yoğun faaliyetin kanıtıdır ayrıca akpnin de yaklaşık 300 vekili imza atmıştır akp de kapatılabilir,bu imzalar ve teklif kapatma nedeni ve imza atanlar için de ya da tvde söylemde bulunan vekiller için de hangi parti kapatılırsa siyasetten 5 yıl yasaklanma nedenidir.
07-02-2008 23:41:29 ilkine #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Tabii ya kapatalım gitsin ne olacak ki. 10 senede bir darbeye alışmış bir ülkede 28 yılda darbe olmadı diye demokratik bir ülke mi olduk ki. Nasıl olsa devir postmodern darbeler devri. Abbas bey'in dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Tüm partiler kapatılsın bir tek Chp kalsın işte o zaman hiç sorun yaşamayız. Herkes hakettiği şekilde yönetilirmiş zaten. Değil mi?
08-02-2008 18:50:57 commodore1tr #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Siyasi partilerin kapatılması hoş olmasada olmayacak bir olay değildir. Devletin refleksi ve anayasası kendini korumak zorundadır. Demokrasinin gereği budur.
Bazı arkadaşlar aynı fıkrada ki gibi ''du baki ne olcek?'' havası içerisindeler. Bu fıkrayı en güzel Fırat bey anlatır. Bilmeyen ona sorsun.
Bir siyasi parti devletin temeline dinamit koyuyorsa, halkı birbirine kırdıracak pozisyona getiriyor değişmez ilkeleri değiştirmeye zorluyor ve bunu sahta bir demokrasi ve özgürlük adına yapıyorsa devlet gereğini yapmak zorundadır. Çok geç olmadan .
Beyleri memnun etmek için yaşasın şeriat partisi kurulmasınada demokrasi adına izin verelim isterseniz ? Hiç bir demokrasi kendisini yok etmek isteyen sisteme izin vermez vermemelidir. Ak partinin yaptığı aynen budur. Ülkeyi çağdışı bir karanlığa gömmek kadını ikinci sınıf vatandaş yapmak ataerkil düzeni esas kılmak din sömürüsü yapmak ülkeyi parçalara ayırmak. Geç bile kalınmış kalınmaktadır. Bu hükümetin açtığı yaraları sarmak hiç te kolay olmayacaktır...
08-02-2008 19:29:43 ^^Tt^^ #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Türkiyede demokrasi ;

Biliyorsunuz demokrasinin oluşabilmesi için sağ ve solun Bir ülkede olması ve dengede olmaları gerekir-ki Türkiye'de demokrasi anlayışının olmaması ve Avukatlarımızın Doktorlarımız gibi kalkıpta Avrupa'da Avukatlık yapamamaları bundan kaynaklanır

Türkiyede Sağ ,Mustafa Kemal'in ilkelerinin birden topluma benimsetilmesi ve Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanlığı döneminde Parti başında bulunan İnönü'nün Atatürk'ü anlayaması sonucuna ek olarak Mustafa Kemal'in erken ölümü eklendiğinde Türkiye'de devrimlerin benimsetilememiş , halka eğitim sevdirilememiş, çağdaşığın ve demokrasinin önemi anlatılamamış ve halk cahil kalmıştır

Sömürge-Emperyalizm-Liberalizm

Neden sömürülen ülke Fransa , İngiltere , İtalya ya da Amerika olmuyor da Türkiye oluyor, osmanlı (son 300 yılı) oluyor , müslüman bir ülke oluyor?

***
Çünkü İslamiyetin geçtiği heryerde..İçki yasak ama uyuşturu serbest..Halk uyuyor..Uyutuluyor,uyandırmakta istenmiyor..Bu yüzden sömürülmeleri kolay oluyor

*Türkiye'de nitekim her darbe sonrası öncekini aratır sağ güruhlar geldiğinden ben parti kapatılmasına karsı değilim

Biz Emperyalizmin ya da Bop'un Ortadoğu eş başkanlığını yapıyoruz..
Sormak lazım. Biz Kapitalizmin sömüren tarafında mıyız? Sömürülen tarafında mı?

**

Bana göre Kemalist bir paşa olsa
Tsk içerisinde karşı darbe yapacak tehditlerde olmasa..
Anayasa'nın 35. maddesini uygular , darbeyi yapar 50 seneden az olmayan bir diktalık getiririm ülkeye..

Zira bana göre okuma yazma bilmeyen ve Universite okumayanlar oy kullanamamalı aynı şekilde kaderlerinide Tanrı'ya bırakmaları sakıncalıdır

Mustafa Kemal'e dikdator dediler... Evet oyledir niye şaşırıyorlar? Anlamam-heralde kuyruk acıları var!

Mustafa Kemal biliyordu ki, bu halk cahil, kaderci savaşa tanrıya dua ederek girecek... Hazırcı, kaderlerini eline aldı..

Kendi için mi kullandı , hayır...

Saygılar,
08-02-2008 21:02:26 Av.Onur Tunga #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Alıntı:

^^Tt^^ rumuzlu üyeden alıntı
Türkiyede demokrasi;
Biliyorsunuz demokrasinin oluşabilmesi için sağ ve solun Bir ülkede olması ve dengede olmaları gerekir-ki Türkiye'de demokrasi anlayışının olmaması ve Avukatlarımızın Doktorlarımız gibi kalkıpta Avrupa'da Avukatlık yapamamaları bundan kaynaklanır...

Hı? Anlayamadım. Yani benim avrupada mesleğimi yapamamam Türkiye'de sağ ve solun dengede olmamasından kaynaklanıyor ha... Ben de demokrasi istiyorum...
08-02-2008 21:47:16 ^^Tt^^ #

Re: AKP ye kapatma sinyali

Alıntı:

Av.Onur Tunga rumuzlu üyeden alıntı
Hı? Anlayamadım. Yani benim avrupada mesleğimi yapamamam Türkiye'de sağ ve solun dengede olmamasından kaynaklanıyor ha... Ben de demokrasi istiyorum...

Evet ama bu halıyle hayır

Demokrasi bir ülkenin Hukuna etkendir

Bizim anayasamız mantıktan mı türedi? Elbette hayır hala daha oradan burada ulkeler referans alınarak Tartısmaya sokulmaya çalışılıyor

İsveç hukukuyla ilgili içerikler yok mu kanunlarımızda örneğin? var

Neden türkiye kendi yasasını oluşturamıyor?yada neden Bizim yargı organlarımızın ürt makamı olarak Aihm Devreye giriyor?

***
Siz çalışamıyorsunuz Çünkü siz Türk hukuk sistemini öğreniyorsunuz ,her ülkenin hukuk sistemi farklı ;Toplumsal yapıları farklı kültürü farklı

Biz birçok konuda Avrupadan örnek aldık,Çünkü Türk demokrasisi avrupadan çok zayıf

**
Demokrasi derken sağ ve sol olarak ele almıştım
demek istediğim şuydu

öğrenmenin en tehlikeli yolu nedir? Dinleyerek öğrenme..Eğer Okuduklarını doğru olarak benimser Karşıt fikirleri Objektif ele almayaıp bu bana ters derseniz Sizin Doğrunuz sadece sizin için geçerli olur

Benim için yanlış

İşte demokrasi bu noktada önemli..Fikirler Çatışıyor ve tartışma Karşıt görüşlerin beyinlerinde soru işareti çakıyor..Bu sayede Doğruya daha çok yaklaşılıyor Çünkü mecburen bir Özeleştiriye maruz kalıyor

***
ama türkiyede demokrasi ,Avrupa düzeyinde olmadığından Onların Doğrusu kadar geçerlilik teşkil etmiyor;Çünkü onlar Bizim gibi bir iki günde yasa hazırlayıp çıkarmıyor
Yada birilerinin tekelinde çıkmıyor

yasalar ve kanunlar Teori gibi dene-yanıl yoluyla yapılamayacağına göre?

Saygılar




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.