Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Medeni Kanunun ve Evlilik Tazminati

05-01-2005 21:27:01 molar34 #

Medeni Kanunun ve Evlilik Tazminati

Eşim evlendiğimizin 8.ayinda 7 yildir calistigi isyerinden evlilik nedeniyle istifa etti fakat isyeri medeni kanunun 'kadinlarin mesleklerini icrasında eslerinden izin almalarına gerek yoktur' ibaresini gerekce gostererek kidem tazminati odemeyeceklerini belirttiler,istifasini kabul ederek. bu sebepten dolayi kidem tazminati hakki elinden alinabilirmi saygilar

15-01-2005 12:01:40 Av.Ali Sinkay #
Medeni Kanun İş Hukukuna nazaran genel bir kanundur.İş Kanunu daha özeldir.Özel kanunlarla düzenleme yapılmış bir alanda genel kanunlar uygulanamaz

Evlenen kadın işçinin, nikah tarihinden itibaren bir yıl içinde, evlenme sebebiyle işyerinden ayrılma talebi halinde, “evlenme sebebiyle” kıdem tazminatına hak kazanır. Bu talep tarihi bir yılı aşarsa artık evlenme sebebiyle iş akdinin feshi hakkı kaybolmuş olur.

Çalıştığınız her bir tam yıl için son ücretiniz
üzerinden olmak üzere bir yıllık ücret ve ücret benzeri (ikramiye, sosyal
haklar) ödemelerin toplamının 12'ye bölünmesiyle bulunacak tutar (30 günlük
ücret) kadar kıdem tazminatına hak kazanırsınız. 1 yıldan az çalışmalar
için kıdem tazminatı ödenmez. 1 yıldan artan sürenin oranı kadar ödeme
yapılır. 30 günlük (1 aylık) giydirilmiş ücretinizin kıdem sürenizle çarpımı
kadar kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Ancak her bir yıllık çalışma için
hak edeceğiniz kıdem tazminatı tutarı yasanın öngördüğü tavan miktarının
üzerinde olamaz 15.9.2001 itibariyle kıdem tazminatı tavanı 835.950.000
TL'dir.

Ancak ayrılmadan önce bunu ihbar önellerine uyarak, işverene bildirmezseniz, kıdem tazminatı alabilirsiniz, ancak işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.

Bunun dışında evlenme toptan ödemesinden de yararlanabilirsiniz.Sigorta primlerinin yarısı eşinize geri ödenir

İş Kanunun Kıdem tazminatı bölümü

Kıdem tazminatı:[1]

Madde 14 - (Değişik birinci fıkra: 29/7/1983-2869/3 md.) Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:

1. (Değişik : 22/05/2003-4857/Geçici md.1) İşveren tarafından bu Kanunun 24 üncü maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,

2. (Değişik : 22/05/2003-4857/Geçici md.1) İşçi tarafından bu Kanunun 25 inci maddesi uyarınca,

3. Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,

4. Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;

5. (Değişik : 25/8/1999- 4447/45 md.) 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleriyle işten ayrılmaları nedeniyle,

Feshedilmesi veya <span id='hl' style='background-color: #FFFF00'>kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.</span id='hl'> Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.


İn fide Salus (Kurtuluş Sadakatte Yatar)
16-01-2005 05:41:39 Av.Fırat Bayındır #
eski veya yeni Medeni Kanundaki kadınların çalışma hayatlarıyla ilgili düzenlemelerin, İş K. 14. maddesindeki evlenme nedeniyle kıdem tazminatı hakkı arasında hiç bir hukuki bağlantı yoktur.

14. maddede çalışan bayan işçiler lehine getirilen düzenleme, KAMU DÜZENİ İLE İLGİLİ EMREDİCİ bir hukuk kuralıdır.

Evlenme nedeniyle kadın işçinin kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilmesi bir HAK'tır.

Eski medeni kanun 159. maddesi kadının çalışmasını kocasının iznine bağlamış iken, bu düzenleme anayasa Mahkemesinin 1990/30 E. sayılı kararı ile iptal edilmiştir. 1475 sayılı K. 14. maddesine 2869 sayılı kanunla eklenen kadın işçinin evlenme nedeniyle iş akdini kıdem tazminatı alarak sona erdirebilmesi hakkı, iptalden önceki M.K. 159. maddeye istinat ettirilmiş ise de, eski 159 maddenin de Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi üzerine bu gerekçenin ve düzenlemenin hukuki kıymeti kalmamıştır. O nedenle de 14. maddedeki düzenleme halen yürürlüktedir.
Yeni medeni kanunda bu düzenlemenin kaldırılmış olması, kadın hakları açısından bir kazanımdır. O halde bu düzenlemeleri aykırı biçimde yorumlayarak medeni kanun değişikliği bahane edilmek suretiyle yine kadın hakları açısından önemli ve emredici bir hukuk kuralı olan 14. m hükmünü bertaraf etmek mümkün değildir.

14. maddedeki bu düzenleme , evlilikten sonra çeşitli nedenlerle ( hamilelik, anne olmak, vs. kadının özgür iradesine bağlı sair nedenler) artık çalışmak istemeyen kadın işçilerin kıdem tazminatlarının yok olmasını önlemeyi, keza Anayasanın 41. maddesinde yer alan" Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar." hükmü ile belirlenen sosyal şartın gerçekleşmesini amaçlamıştır.

Bu nedenle işverenin kıdem tazminatını ödemesi gerekir. Ancak eğer eşiniz istifa dilekçesinde evlenme nedeniyle kıdem tazminatını alarak ayrılmak istediğini belirtmemiş ise kısmen sorun çıkacaktır.

Bir avukatla görüşmenizi öneririm.

ceteris paribus




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.