Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Ertelenen ceza hakkında

20-01-2008 19:16:53 soner80 #

Ertelenen ceza hakkında

1) 1163 sayılı kooperatifler kanununa göre yönetim kurulu üyelerinin almış oldukları 7 ay hapis,6 ay memuriyetten men cezası, daha sonra paraya çevrilerek bu cezaların 647 sayılı kanunun 6. maddesi gereğince tehir edilmeleri yönetim kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesini gerektirir mi?
2) Danıştay içtihatları Birleştirme Kurulunun 15.11.1990 günlü E:1990/2,K:19902 sayılı kararına göre; "ertelenmiş bulunan bir mahkümiyet hükmü nedeniyle devlet memurunun görevine son verilemeyeceğine hükmedilmiştir" denilmektedir.
3) Oysa "1163 sayılı yasaya göre kooperatif görevlileri işledikleri suçlardan devlet memuru gibi ceza görürlerse de memurların yargılanmalarına ilişkin usul hükümlerine tabi değillerdir.
KK.62/3 maddesinde kooperatif memurlarının suç teşkil eden eylem ve davranışlarından dolayı devlet memurları gibi ceza görecekleri yazılı ise de bunların Memurin Muhakematı hakkındaki kanunda yer alan usul hükümlerine göre oruşturmaya tabi tutulacaklarını gösterir bir hüküm yoktur.
Bu durumda ilgili yasalarda öngörülen "memur" kavramına girmeyen kooparatif başkanı hakkında ilçe yönetim kurulunun karar vermeye yetkisi yoktur" denilmektedir.(Y.CGK 4.6.1973 E.1973/174 K.455-RKD 1973 III/1 F.9 sh.121)

Sonuç: Bu duruma göre, bu yönetim kurulu üyeleri görevlerinde kalırlar mı giderler mi?
Cevap verirseniz çok memnun olurum,teşekkürler..
20-01-2008 20:20:57 Av.Basri Gungoren #

Re: Ertelenen ceza hakkında..

Görevlerinde kalıp gitmelerine genel kurul karar verir. Belirttiğiniz üzere memur değildirler. Ayrıca kooperatif tüzüğüne de bakmakta yarar var.
21-01-2008 23:32:17 soner80 #

Re: Ertelenen ceza hakkında..

Sn.Güngören,sorularıma cevap verdiğiniz için öncelikle çok teşekkür ederim..
Yönetime Seçilme şartları 1163 sayılı kooperatifler kanununun Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin anasözleşmesinin 43/4.maddesinde "TÜrk ceza kanununun zimmet,ihtilas,irtikap,rüşvet,Görevi kötüye kullanma,sahtakarlık,hırsızlık vs. ve devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümleri ile 1163 sayılı kooperatifler kanununun 56/3maddesinin 1.paragrafına göre mahkum olmamak"denilmektedir.
Haklarında kamu davası açılmış yönetim kurulu üyelerinin dava sonuçlanıncaya kadar görevlerinde kalabilmeleri sizin belirttiğiniz gibi genel kurul kararıyla olmaktadır.Bu da 1163 sayılı kooperatifler kanununun 56/3 maddesinin üçüncü paragrafına ve yine anasözleşmenin 43/6 maddesinin son paragrafına göre görevlerine genel kurulda karar alınır.
Sizin belirttiğiniz şekilde kooperatif yönetim kurulu üyeleri hangi kanuna göre memur olarak yargılanamıyorlar?
Araştırmalarıma göre 657/48A-5 maddesinde memur gibi yargılanacaklarını657/98-b de ise memur gibi yargılanamayacakları bilgisini edindim.
Sizin tecrübelerinizden yararlanarak; ceza alan ve cezaları ertelenen bu kooperatif yönetim kurulu üyelerinin hangi koşullarda memur gibi yargılanıp yargılanamayacağını kanun ve ilgili maddeleriyle açıklamanızı sizden istirham ediyorum.
Bu hassasiyetinizden dolayı şükranlarımı sunar, başarılarınızın devamını dilerim..
05-03-2008 22:12:17 soner80 #

Görevi kötüye kullanma

1163 sayılı kooperatifler kanununa tabi olan esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifi yönetim kurulu üyelerinden aşağıda karar hükmü yazılan sanıkların cezaları ertelendiğinde kanunun hangi maddesine göre görevlerine son verilir.
3.Asliye ceza mahkemesi

SUÇ TARİHİ: 07-06-2002 tarihi ve öncesi

KARAR TARİHİ: 01-03-2006

HÜKÜM: Gerekçesi açıklandığı üzere

1-Tüm sanıkların bütün halinde sabit olan görevi kötüye kullanmak suçundan 5237 sayılı yasanın 7/2 maddesi uyarınca suçun işleniş şekli nazara alınarakeylemlerine uyan 765 sayılı yasanın 240 -2 cümlesi uyarınca 6 şar ay hapis ,216 şar YTL adli para cezası ile cezalandırılmalarına,
2-Sanıkların bu suçu birden fazla işlediklerinden TCK nın 80. maddesi uyarınca 1/6 oranında artırılarak 7 şer ay hapis ve 252 şer YTL adli para cezası ile cezalandırılmalarına,
3-Sanıkların bu cezalarından başkaca bulunmadığından yasal veya taktiri şekilde artırma veya eksiltme yapılmasına yer olamdığına,
4-Sanık Ahmet ile Rıfat ın sabıkasındaki kayıtların süresi geçmiş olduğundan TCK nın 81. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına,
5-Sanıkalrın kişilikleri nazaea alınarak hapis cezasının 647 sayılı yasanın 4/1 maddesi uyarınca 6,00 YTL den 1260,00 YTL adli para cezasına çevrilmesine,
6- Aynı neviden olan bu cezaların toplanarak TCK nın 72. maddesi uyarınca 1.512,00 YTL adli para cezası ile cezalandırılmalarına,
7-Yukarıda açıklanan gerekçe ile sanıkların 765 sayılı yasanın 740/ son maddesi uyarınca 6 şar ay memuriyetten geçici olarak yoksun bırakılmalarına,
8-Sanıkların geçmişteki halleri,sabıkası olanların sürenin geçmiş olması nazara alınarak bu cezalarının ertelenmesi halinde ileride bir daha cürüm işlemekten çekinecekleri hakkında kanaat oluştuğundan bu cezalarının 647 sayılı kanunun 6. maddesi uyarınca ERTELENMESİNE,
9-Müdahil taraf kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden 400,00 YTL maktuğ vekalet ücretinin sanıklardan alınarak müdahile verilmesine,
10-251,50 YTL nin sanıklardan tahsiline (yargılama gideri)

Dair müdahiller vekili avukat ........ ,müdahil Kadir Soner,Sanık Ahmet..... ve sanık Rıfat......Müdafi-i avukat.......yüzlerine karşı,diğer sanıkalrın yokluğunda C.savcısının huzurunda talebe uygun 7 gün içinde temyizi kabul olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.01-03-2006

Yukarıdaki karar yargıtayca KASIM 2007 de onaylanmıştır.
1-Şimdi verilen bu kararlara göre ceza alan ve aldıkları cezaları ertelenen kooperatif yönetim kurulu üyeleri 1163 sayılı kooperatifler kanununun 56. maddesi ile anasözleşmenin 43. maddelerine göre mahkum olan bu kişiler görevlerinde kalabilirler mi?
2-Sanayi ve ticaret bakanlığı nın gönderdiği yazıya göre;"her ne kadar mahkum olmuş iseler de 1163 sayılı kanunun 62. maddesine göre memur gibi cezalandırıldıkları gerekçesi ile görevlerinde kalabilirler" denilmektedir.
Sayın hukukçular sizlerden istirham ediyoruz.yüzlerce esnaf ve aileleri ceza alan bu kişiler tarafından mağdur edilmişlerdir.
Ceza alan bu kişiler görevlerine devam edebilirler mi?
Bu kişilerin kendileri esnaf olmasına rağmen,her ne kadar 62. madde de memur gibi ceza görürlerse de,esnaf olan kişi memurun haklarından nasıl istifade edebilirler?
Yasanın hangi maddesine göre bu görevde kalamazlar?
Ayrıca aynı kişiler,aynı suçu işlediklerinden beş yılı doldurmadan tekrar yeniden haklarında kamu davası açılmış olup ;şu anda yargılanmaktadırlar.
Yakında bu davanın duruşması olduğu için bizlere sorumuzun cevaplarını acilen verirseniz sizlere minnet duyar ve şimdiden teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunarız....




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.