Cevap: Re: Almanya'da Süresiz Oturum?
Almanyada Süresiz Oturma Almanın Şartları - Almanyada Süresiz Oturma Hakkı Nasıl Alınır
Oturma İzni
Almanya'da yasal ve aralıksız 5 yıl ikamet etmiş olanlara, süresiz oturma izni verilir.
İşçilere oturma izni şu koşullarda verilir:
• Çalışıyor olmak,
• Çalışma izni olmak,
• İşsizlerin, işsizlik parası ve yardımı aldıklarını belgelemeleri halinde,
• Oturma iznini engelleyici nedenlerin olmaması.
Aile birleşmesi nedeniyle Almanya'ya gelen aile üyelerine (eş ve 16 yaşından küçükler), yeterli ikamet yeri oldu ğu taktirde oturma izni ilk önce 1 yıllık verilir. Eşin veya babanın süresiz oturma izni varsa, yeterli Almanca bilmeleri halinde, gerekli bekleme süresi dolmadan süresiz oturma izni alabilirler. Çocukların okula gittikleri belgelenmelidir.
Öğrencilere oturma izni 1 yıllık sürelerle verilir. Ancak bazı durumlarda 2 yıllık izin alınabilir. Oturma izni başvurusunda, okul kayıt belgesi gereklidir. Almanya'ya vize ile giriş yapan kişilerin, Yabancılar Dairesi (Ausländerbehörde) veya Nüfus Dairesi'ne
(Einwohnermeldeamt) başvurmaları gerekmektedir. (Pasaport ve 1 adet fotoğraf gereklidir.)
Sadece bir işyeri için çalışma izni olanlara, süresiz oturma izni verilmez.
Oturma İzni için gerekli belgeler:
• Başvuru Dilekçesi,
• Sağlık Raporu,
• Kira Sözleşmesi,
• işverenden çalıştığına ilişkin bir yazı.
Oturma Hakkı
Gerekli koşullar:
• Süresiz Oturma İzni'ne sahip olmak,
• 8 yıl aralıksız Almanya'da ikamet etmiş olmak,
• Yeterli Almanca bilmek,
• İşsizlik parası veya yardımı almıyor olmak.
Almanya'da geçici kalanlara oturma izni verilmez.
Yasa Değişikliği
1 Ocak 2005 yilindan itibaren yabancilar Yasasinda yapilan degisiklikler ise söyle:
Yapilan degisiklikler nelerdir?
Degisiklikleri kisaca ozetlemek gerekirse, 5 ayri oturum statusu yerine, bundan sonra iki oturum statusu gecerli olacak. Bunlardan biri "Aufenthaltserlaubnis" digeri ise "Niederlassungserlaubnis" tir. Bunlarin detaylarina deginecegim. Yeni bir kurum olusturulucak. Bunun adi "Bundesamt fur Migration und Fluchtlinge". Bu kurumun gorevi entegrasyon kurslarini hazirlamak ve koordine etmek, yabancilarla ilgili bilgi arsivini (endeksini) denetlemek, yabancilara geri donus icin tesvik programlarini yururluge sokmak, yabancilarla ilgili bilimsel arastirmalar yapmak, is ve isci bulma kurumu ve yurtdisi temsilcilikleriyle calismayi koordine etmek. Yine burada yuksek ogrenimini basarili sekilde bitirenlere, burada is bulabilmesi icin bir yillik oturum izni verilebilecek. Cok yuksek kalifiye elemanlara (sirket yoneticisi, bilimsel alanda yuksek mevzilerde calisanlara, ozel uzman yonetici elemanlara) is ve isci bulma kurumunun tasdiklemesi durumunda oturum verilebilecek. Serbest meslek sahibi olup Almanya'da en az 1 Milyon Euro'luk yatirim yapip, ayni zamanda en az 10 isciye is saglayacak olan kisilere oturum verilecektir. 18 aydan beridir "Duldung" alan kisilere bazi istisna durumlar haric, genel olarak "Aufenthaltserlaubnis" verilecek. Ancak terk karari gelmesine ragmen, kendi elinde olan sebeplerle, Almanya'yi terketmeyenlere veya kimlik bilgileri konusunda yabancilar dairesine yardimci olmadigi icin terk karari icra edilemeyen yabancilara veya suc islemis, Almanya'nin guvenligi icin tehlike olusturan, Birlesmis Milletler sozlesmelerine aykiri suclar islemis kisilere "Aufenthaltserlaubnis" verilmeyecek. Ilticasi kabul edilmis kisiler, cocuklarini 18 yasini doldurana kadar getirebilecek. Ancak getirilen cocuklarin Alman kultur ve toplumuna uyum saglayabilmesi gerekiyor. Diger yabancilar cocuklarini 16 yasini doldurana kadar getirebilecek. Burada cocuklarin kendi ulkesinde mi, Almanya'da mi daha iyi yasayabilecegi dikkate alinir. Entegrasyon kurslari yabancilarin hakki olarak belirlenmistir. Oturum alirken Almanca bilgisinin yeterli olmadigi yabancilar dairesi tarafindan tespit edilen yabancilar, entegrasyon kurslarina gitmedikleri takdirde, oturumlari uzatilmayabilir veya yeni oturum "Niederlassungserlaubnis" verilmeyebilir. Ayni zamanda sosyal yardim ve issizlik yardimi alan kislerin alacaklari yardim yuzde 10 dusurulebilir.
Niederlassungserlaubnis ve aufenthaltserlaubnis hangi durumlarda verilir?
Niederlassungserlaubnis'in verilemedigi butun diger durumlarda
Aufenthaltserlaubnis verilir diyebilirz. Aufenthaltserlaubnis ilk verilen oturumdur. Verilmesi ozellikle aile birlesimi icin, yuksek ogrenimini burada bitirenler icin, Turkiye-Avrupa Birligi sozlesmesi cercevesinde belirli bir calisma suresini ( en az 1 yil) dolduranlar icin, iltica hakki kabul edilenler icin vs. verilmesi ongorulmustur. Butun bu durumlarda Aufenthaltserlaubnis ayni zamanda calisma musadesini de icermektedir. Niederlassungserlaubnis alabilmek icin ise su sartlarin yerine getirilmesi gerekiyor: En az 5 senedir Aufenthaltserlaubnis sahibi olmak, gecimini saglayabilmek, 60 ay emeklilik kasasina aidat odemis olmak, suc islememis olmak (ceza siniri: 6 aydan daha az hapis cezasi ve/veya 180 gunden az para cezasi dikkate alinmaz), Almanca bilgisinin yeterli olmasi, genel Alman hukuk ve toplum bilgisine (entegrasyon kurslarinda verilen) bilgilere sahip olmak ve yeterli derecede bir buyuklukte konuta sahip olmak.
İlticacilarin oturumu....
Ilticasi kabul edilen kisilere Aufenthaltserlaubnis verilir. Bu oturum anayasasinin 16. maddesinden (ucak yoluyla gelenler icin) ilticasi kabul olanlara da yeni olan yabancilar yasasinin 60. maddesinden (karayoluyla gelenlere) ilticasi kabul edilene de ayni sekilde Aufenthaltserlaubnis olarak verilir. Onceden var olan Aufenthlatserlaubnis (16'dan alanlara) ve Aufenthaltsbefugnis ( eski olan 51'den alanlara) ayrimi kaldirilmistir. Aufenthaltserlaubnis uc senelik bir gecerlilik suresiyle verilir. Uc senedir Aufenthaltserlaubnis sahibi olan ilticacilara, bu sure sonunda, eger "Bundesamt fur Migration
und Fluchtlinge" kurumu tarafindan iliticanin geri alinmasi kosullarinin olmadigini tasdiklenirse, direk olarak Niederlassungserlaubnis verilir.
Aile birlesimi oturumu...
Esini yurt disindan getirmek isteyen yabanci, Niederlassungserlaubnis sahibi olmasi veya iliticasi kabul edilenlere 25. maddeden verilen Aufenthaltserlaubnis sahibi olmasi veya 5 seneden beri Aufenthaltserlaubnis sahibi olmasi veya Aufenthaltserlaubnis sahibi olupta, bu oturumu aldigi sirada evli olmasi gerekiyor. Onun disinda genel kosullar olan is ve konut sahibi olmasi gerekiyor.
Peki aileler cocuklarini nasil getirebilir?
Iliticasi kabul edilmis ve bundan dolayi Aufenthaltserlaubnis sahibi olan kisiler ve Niederlassungserlaubnis sahibi olan kisiler 16 yasini doldurmamis cocuklarini Almanya'ya getirebilirler. Onun disinda anne ve baba veya tek basina velayet sahibi olan anne veya baba Aufenthaltserlaubnis veya Niederlassungserlaubnis sahibi oldugu takdirde ve cocuklarla birlikte yasamini burada devam ettirmek istedigi takdirde, 16 yasini doldurmamis cocugunu Almanyaya getirebilecek. 16 ile 18 yas arasi cocuklarin getirilebilmesi icin gerekli olan kosul ayrica, getirilecek cocugun Almanca bilmesi ve simdiye kadarki egitim ve yasam kosullari dikkate alinarak Almanya'ya uyum saglayabilecek olmasi gerekmektedir.
Ayrilik ve bosanma sonrasi oturum...
Eslerin pratik olarak ayrilmasi veya mahkeme karariyla bosanmasi durumunda, aile birlesimi ile gelen ese bir yillik esinden bagimsiz oturum verilir. Bunun icin evlilik birliginin en az iki sene Almanya icerisinde yasanmis olmasi veya evlilik birligi suresi icerisinde oturum hakki olan kisinin vefat etmis olmasi ve diger esin elinde bir oturumun var olmasi gerekiyor. Istisna durumlarda (esinden dayak yeme gibi) evlilik birligi iki sene surmesede oturum verilebilir. Ayrilmanin sonunda, sonradan gelen es, gecimini ayrilmis oldugu esinin odedigi nafakadan karsiliyor ve o es Niederlassungserlaubnis sahibi ise bagimsiz oturum alan kisiyede Niederlassungserlaubnis verilir. Onun disinda bagimsiz oturum, ayrilmadan kaynakli uzatilmasinda, sosyal yardim alinmasi oturumun uzatilmasina engel bir durum degildir.
Simdiye kadarki oturumlar ne olacak
01.01.2005'ten once verilmis olan Aufenthaltsberechtigung ve unbefristete Aufenthaltserlaubnis oturumlari, Niederlassungserlaubnis olarak gecerliligini korumaya devam edecek. Diger oturumlar, verilis amacina gore Aufenthaltserlaubnis olarak gecerliligini korumaya devam edecek. Ayni sekilde 01.01.2005'ten once oturumlara getirilen sinirlandirmalar (ornegin ikametin bolgesel olarak sinirlandirilmasi vs.), kosullar, yasaklar, gecici belgeler, sinirdisi ve terk kararlari gecerliligini korumaya devam edecek.