Sayın Tayyar Cem Eralp, öncelikle bu konuda sizinle tartışmaktan onur ve zevk duyduğumu söylemekle söze başlamak istiyorum.
YENİ TÜRK CEZA KANUNUNDA;
Bilişim Alanında Suçlar
Bilişim sistemine girme başlığı altında;
"MADDE 243. - (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
MADDE 244. - (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması
MADDE 245. - (1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılır.
(2) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması
MADDE 246. - (1) Bu bölümde yer alan suçların işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. "
maddeleri yer almaktadır. Bilişim sistemi içinde doğal olarak her hangi bir internet sitesi de yer almaktadır. Bu internet sitesi ister ücretsiz olarak alınmış olsun (ör:www. domainname .8m.com), ister ücretli olarak alınmış olsun (ör:
www.hukuki.net); buraya izinsiz giren kişi yine aynı muameleye tabi olacaktır. Ayrıca "hukuka aykırı" tanımı neleri içermektedir? Bilişimin bir yasası yoktur ki maalesef, bir eylem hukuka aykırı olsun. Burada hukuka aykırılığı genel kabullerle değerlendirmek yanlış olacaktır. Çünkü internet, yapay bir dünyadır. Örf ve adetleri yoktur. Genel kuralları da yoktur.
Ve de gelelim en önemli konuya, bir bilişim suçu işlenildiği takdirde ne yapılmalıdır? Bu bir kamu suçu mudur, yoksa site sahibine karşı işlenmiş bir suç mudur? Kanımca kamu suçu veya birine karşı işlenmiş suç tanımları eksik ve yanlış olacaktır.
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin...