davalı idarenin savunmasına karşı cevap yazısı
Davalının savunmasına karşı bir cevap dilekçesi yazmaya çalıştım. Tabi bilmediğim şeyler var. 1- bu dilekçeyi davamın görülşüldüğü mahkemeyemi yoksa ösym yemi. göndermem gerekiyor. 2- emsal bir karar örneği iliştirebelirmiyim. bu sorulara cevap verirsenin çok sevinirim. teşekkür ederim
yazmış olduğum savunma yazısını aşağıya aktarıyorum. ekleme ve veya çıkarmam gereken bir şeyler varsa lütfen bana bildirin.
NUSAYBİN ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Aracılığı ile
ANKARA 14. İDARE MAHKEMESİNE
DOSYA NO:
CEVAP VEREN
DAVACI :
DAVALI :Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı
KONU : Davalının savunmasına karşı cevaplarımdır.
KARARIN TEBLİĞ
EDİLDİĞİ TARİH :
CEVAPLARIM :
1-1998 Yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının düzenlediği ÖYS sınavına girip, 430 puana alarak Dicle üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji bölümünü kazanarak, ÖSYM tarafın dan yerleştirildim. 2002 yılında aynı bölümden mezun oldum.
1998 yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince Klasik Arkeoloji bölümüne yerleştirilen bir kişinin 2002 yılında başkan bir bölümden mezun olma olasılığı var mıdır?. ÖSYM gibi büyük bir kuruluşun KPSS 2007/5 tercih işlemleri sırasında kendisine başvuran kişilerin mezun olduğu alanı bilmesi gerekmezmi? çünkü üniversiteden mezun olan herkesin üniversiteye yerleştirilmesini ÖSYM bizzat kendisi yapmaktadır.
2- Klasik Arkeoloji mezunu olduğum halde mezuniyetime ilişkin diplomada “Arkeoloji ve Sanat Tarihi” yazılı olduğu için 10-11 Temmuz 2004 tarihinde yapılan KPSS sınavında mezuniyetimle ilgili alana doğal olarak 3112 kodlu “Arkeoloji ve Sanat Tarihi” bölümünü işaretledim.
Davalı idarenin savunmasında belirttiği üzere benim KPSS 2007/5 tercih işlemleri sırasında mezuniyet alanına “Arkeoloji ve Sanat Tarihi” bölümünü işaretlediğim doğru değildir çünkü tercih işlemleri sırasında o alanda herhangi bir değişiklik yapmak mümkün değildir. ÖSYM o alanı dondurmuş durumdadır.
3-KPSS 2007/5 tercih kılavuzunun 4.6 Maddesinde, “Yerleştirmede adayların ÖSYM kayıtlarındaki bilgileri esas alınacaktır. Bu bilgilerde gerçeğe uymayan hususlar tespit edildiği takdirde, yerleştirmesi yapılan adayların kamu kurum ve kuruluşlarınca atamaları yapılmayacak, adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyeceklerdir “.
Yine KPSS 2007/5 tercih kılavuzunun 7. HAK İDDİA EDİLEMEYECEK
DURUMLAR “KPSS’de yüksek puan almak, kamu kurum ve kuruluşlarında görev almada tek başına bir hak teşkil etmeyecektir. Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile bilgilerindeki tutarsızlıklar yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri niteliklere sahip olmayan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir”.
Yukarıda belirtilen maddelere dayanarak benim mezuniyet alanına Klasik Arkeoloji bölümü ibaresini işaretlemem yanlış ve yanıltıcı beyan anlamına gelecektir. Yani ÖSYM beni bir çıkmaza sürüklemiştir.
Çünkü Mezuniyet alanına “Arkeoloji ve Sanat Tarihi” bölümünü işaretlediğim için şartlarım uymadığı gerekçesiyle yerleştirilmem yapılmadı. Eğer Klasik Arkeoloji yazmış Olsaydım bu sefer yukarı belirttiğim maddelere göre yalan, yanlış beyanda bulunmuş olacağımdan gene atamam yapılmayacaktı.
4-Ben Klasik Arkeoloji mezunu olduğum halde “Arkeoloji ve Sanat Tarihi” bölümü mezunu olduğum gerekçesiyle ÖSYM tarafımdan atamam yapılmadı, farzedelimki ben “Arkeoloji ve Sanat Tarihi” mezunuyum bu nedenle bile olsa atamamın yapılmaması eşitsizliktir, haksızlıktır.
a)Türkiye üniversitelerinde Arkeoloji ile ilgili 4 adet bölüm bulunmaktadır. Bunlar, protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Arkeoloji ve Sanat Tarihi ve Prehistorya dır.
ÖSYM tarafında yapılan KPSS 2007/5 tercih işlemlerinde alınacak 61 arkeolog kadrosu için şart koşulan bölümler protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji ve Prehistorya olarak belirlenmiştir. Bunların arasına “Arkeoloji ve Sanat Tarihi” ni almamak hem hukuktaki eşitlik ilkesine hem de Arkeoloji bilimine ters düşmektedir. Arkeolog Kadrosu için alınmayacak bir bölüm varsa oda prehistorya ve protohistorya bölümleri olmalıdır. Çünkü prehistorya ve protohistorya bölümlerinden mezun olanlar arkeolog değillerdir. Bunun niteliklerin hangi mantıkla belirlendiğini anlamak imkansızdır.
b) KPSS 2007/5 tercih işlemlerinde mezuniyet alanına yanlış işaretleme yaptığım gerekçesiyle atamamın yapılmaması, aynı fakülteden mezun olan bazı kişilerin ilgili kadrolara yerleştirilmesi ve aynı nitelikleri taşıdıkları halde bazı kişilerin atanmaması gibi birbiri ile çelişen ve genel hukuk kurallarında yer alan “Eşitlik İlkesi” ne aykırı bir durum ortaya çıkmıştır.
5-ÖSYM, Yaptığı savunmasında Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 20. Maddesinin 1. fıkrasına , “(Kamu kurum ve kuruluşları tarafından, açıktan atama yapacakları (B) grubu kadrolar için ilgili mevzuatı uyarınca yetkili makamlardan izin alındıktan sonra, bu kadroların koşullarının belirlenmesi amacıyla; yüksek öğretim kurumları ile yüksek öğretim üst kuruluşları, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına; mahalli idareler İçişleri Bakanlığına; bunların dışında kalan diğer kamu kurum ve kuruluşları DPB’ye başvurur.
İçişleri Bakanlığı ve YÖK Başkanlığı aldıkları başvuruları; unvan, sayı, sınıf ve derecesi ile aranan koşullar yönünden inceleyerek görüşlerini, bu kuruluşlara ait kadroların tümünü kapsayacak şekilde manyetik ortamda DPB’ye bildirir.
Yerleştirme işlemine alınabilmesi için, bu kadrolara ilişkin bilgi ve aranan koşulların, sınavın yapılacağı tarihten 4 ay önce DPB’ye doğru ve eksiksiz olarak bildirilmiş olması şarttır.
DPB bu bildirimleri, Nitelik-Kod Kılavuzu'nda yer alan hususlara uygunluk yönünden inceleyerek sonucu, sınavın yapılacağı tarihten 3 ay önce ÖSYM’ye manyetik ortamda bildirir. ÖSYM, bu kadrolarla ilgili olarak gerektiğinde kurumlarla son mutabakatı sağlar” )
Atıfta bulunarak kadrolar için aranan niteliklerin Devlet Personel Başkanlığınca belirlendiğini söylemektedir.
İlgili maddede geçen “ÖSYM, bu kadrolarla ilgili olarak gerektiğinde kurumlarla son mutabakatı sağlar” cümlesine göre ÖSYM DPB ile yazışarak Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünü de KPSS 2007/5 tercih işlemlerinde alınacak arkeolog kadroları için aranan nitelikler bölümüne eklenmesini sağlaması gerekirdi. ÖSYM’nin bunu yapmaması görevini yerine getirmediği anlamına gelmektedir. Bu ihmal benim mağdur olmama sebep olmuştur.
6-Ankara 4. İdare Mahkemesi somut olayımıza benzer bir davada yürütmenin durdurulması yönünde bir karar vermiştir.İlgili karar aşağıya aktarılmıştır.
.......................................
Söz konusu karar incelendiğinde, davaya konu olay ile açmış bulunduğum davaya konu olay arasında tam anlamıyla benzerlik olduğu anlaşılacaktır. Aynı hukuksal sonuca maruz kalan kişi yönünden yürütmenin durdurulması yoluyla atamanın yapılması, benim yönümden ise yürütmenin durdurulmaması yoluyla atamamın yapılmaması uygulamada birbiri ile çelişen ve hukukun eşitlik ilkesine uygun olmayan bir durum yaratmaktadır.
SONUÇ VE İSTEM :
Yukarıda açıklanan nedenlerle, incelemeniz sırasında re’sen nazara alınacak diğer nedenler karşısında davalı idarece tesis edilen işlemin hukuka aykırılığı açıkça belli olduğundan, yüce mahkemeden atamamın yapılması yönünden karar vermesini saygı ile dilerim.
Davacı
Süleyman BAYAR