Kaz Dağları Katliamı - Maden Yasası - Çevre Hukuku
JEOLOJİ ÇEVRE VE METALURJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
MADEN YASASI DEĞİŞİKLİĞİ İPTALİ DAVASI DOSYASINA KATILMAK İÇİN ANAYASA MAHKEMESİ‘NE
BAŞVURU YAPTI
MADEN YASASI DEĞİŞİKLİĞİ İPTALİ DAVASI DOSYASINA KATILMAK İÇİN ANAYASA MAHKEMESİ‘NE
BAŞVURU YAPTI
Odamızla birlikte Çevre Müh.Odası, Metalurji Müh.Odası, 19.10.2007 tarihinde Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç‘ ziyaret ederek, maden yasası değişikliği iptali davası dosyasına katılmak için anayasa mahkemesi‘ne başvuru yaptı..
Yapılan görüşme sonrasında ekli dilekçe ile davanın görüşülmesi sırasında odalarımızn
açıklamalarının alınması talepm edildi.
Görüşmeye; Odamız genel sekreteri, Dündar ÇAĞLAN, ÇMO Başkanı Ertuğrul ÜNLÜTÜRK, Metalurji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin SAVAŞ, ile odalarımızın avukatı olan EGEÇEP Dönem Sözcüsü Av.Arif Ali CANGI katıldı.
Görüşme sıasına Başkan Vekili Haşim Kılıç; "...dava dosyasında henüz raportörün raporunu
düzenlemediğini, rapor geldiği zaman istemin değerlendirileceğini, gerek görülen teknik
açıklamalar için oda temsilcilerinin çağırılabileceğini..." belirtti.
Anayasa mahkemesine başvuru dilekçemiz aşağıdaki gibidir.
19 Ekim 2007
ANAYASA MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞINA
Dosya No : 2004/70 Esas
İstemde Bulunanlar
(Başvurucular) : 1-TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası,
Bayındır Sokak No:7/7 Yenişehir/ANKARA
2-TMMOB Çevre Mühendisleri Odası,
Ataç 2 Sokak, No:66/9 Kızılay/ANKARA
3- TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası,
Hatay Sokak- No: 10/9 Kızılay/ANKARA
Vekilleri : Av.Arif Ali Cangı (Kendi adına asaleten, diğer başvuruculara vekaleten)
Dilekçe Konusu : 5177 Sayılı Maden Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun‘un bazı maddelerinin Anayasaya Aykırılığı iddiası ile yürürlüğün durdurulması istemiyle TBMM üyesi 117 milletvekili tarafından Sayın Mahkemenizde açılan ve derdest bulunan davada;
- T.C.Anayasası‘nın 149.maddesinin 4.fıkrası ile 2949 Sayılı Yasanın 30.maddesinin 2.fıkrası gereğince, başvurucuların davanın konusu yasa değişiklikleri hakkında sözlü açıklamalarının dinlenmesi ve bilgi alınması amacıyla davet edilmelerine karar verilmesi,
- Dava konusunda açıklamalarımızın sunulması ve yargılamanın bir an önce sonuçlandırılarak, Anayasaya aykırı yasa değişikliklerinin iptaline karar verilmesi istemidir.
I- SÖZLÜ AÇIKLAMALARIMIZ İÇİN DAVET İSTEMİ;
Bilindiği gibi; İstanbul Milletvekili Ali Topuz, İzmir Milletvekili Kemal Anadol ve Samsun Milletvekili Haluk Koç ile birlikte 117 Milletvekili tarafından "25.05.2004 günlü 5177 Sayılı "Maden Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun‘un; 3 üncü maddesiyle değiştirilen 3213 sayılı Maden Kanunun 7 ncimaddesinin birinci ve sekizinci fıkralarının, 5 inci maddesiyle değiştirilen 3213 Sayılı Maden Kanunun 10 uncu maddesine eklenen altıncı fıkranın, 10 uncu maddesiyle değiştirilen 3213 sayılı Maden Kanunun 16 ncı maddesinin son fıkrasının ikinci tümcesinin, 20 nci maddesiyle değiştirilen 3213 sayılı Maden Kanunun 46 ncı maddesine eklenen onuncu fıkranın, 23 üncü maddesiyle değiştirilen 3213 sayılı Maden Kanunun Ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasının, 28 incı maddesiyle Çevre Kanunun 10 uncu maddesine eklenen 3 üncü fıkranın, Kanunun Geçici 1 inci maddesinin altıncı fıkrasının birinci tümcesinin iptali ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması istemli dava açılmıştır. Söz konusu dava, Sayın Mahkemenizin 2004/70 Esasına kayıtlıdır.
T.C.Anayasası‘nın 149. maddesinin 4. fıkrasına ve 2949 Sayılı Anayasa Mahkemesi‘nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun‘un 30.maddesinin 1.fıkrasına göre "...Anayasa Mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla baktığı davalar dışında kalan işleri dosya üzerinde inceler. Ancak, gerekli gördüğü hallerde sözlü açıklamalarını dinlemek üzere ilgilileri ve konu üzerinde bilgisi olanları çağırır..."
Başvurucu TMMOB‘a bağlı Odalar; 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası gereğince kurulan bir kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.. 2 Aralık 2002 tarih ve 24954 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanan TMMOB Ana Yönetmeliği‘nin "Birliğin ve Bağlı Odaların Amaçları" başlıklı 3. Maddesinin (b) bendine göre; ...Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak; kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak" Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı Odaların amaçları arasında sayılmıştır (EK-1; TMMOB Ana Yönetmeliği).
Bilindiği gibi Anayasa‘nın 17/1. maddesine göre; ".. Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.." Anayasa‘nın 56/2 maddesine göre de "...çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir..."
Başvurucu TMMOB Mühendis Odaları dava konusu olan yasanın uygulamasına ilişkin yönetmeliklerin iptali için dava açan, yasa ve yönetmeliklerin uygulanması sonucu, çevre sağlığı ve canlı yaşamı için risk oluşturan maden-kimya işlemelerine izin veren yönetsel işlemlerin iptalleri için dava açan tüzel kişilerdir (EK-2 İlgili davalardan belgeler).
Başvurucuların uzman meslek odaları olmaları, Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını ve çevre kirlenmesini önlemek ödevi yükleyen Anayasal düzenlemeler ile ekli hukuksal müdahaleleri göz önüne alınarak, T.C.Anayasası‘nın 149.maddesinin 4.fıkrası ile 2949 Sayılı Yasanın 30.maddesinin 2.fıkrası gereğince, davanın konusu yasa değişiklikleri hakkında sözlü açıklamalarının dinlenmesi ve bilgi alınması amacıyla davet edilmelerine karar verilmesini diliyoruz