Alıntı:
alper51 rumuzlu üyeden alıntı
alkol kontrolü yapmak istenildiğinde alkollü olan arkadaş kontrol yaptırmıyor.kandan kontrol yaptırmak için savcılığa başvurulduğunda ise izin alınamıyor.sebeb ise cezası 2 yıl aşağıdaki suçlarda kan alınamadığıymış.bu kontrolü biz nasın yaparız peki
Sayın Alper Bey,
Aşağıdaki İçişleri Bakanlığının 21.10.2002 tarihli onayıyla dağıtılan Trafik Kontrollerine İlişkin Yönergenin "alkol kontrolü" ile ilgili bölümünü veriyorum. Sürücü alkolmetre ile yapılacak kontrolü reddederse ya da çıkan sonuca itiraz ederse kan vermek, ilgili sağlık birimi de bunu yapmak zorundadır. 2918 sayılı yasanın 48. maddesi uyarınca belirlenen limit üzerinde alkol almış kişilerin karayolunda araç sürmeleri yasaklandığına, bunu anlamanın yolu da sürücüyü bu kontrole tabi tutmak olduğuna göre yeterli yasal gerekçeniz var demektir.
Saygılarımla,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
BEŞİNCİ BÖLÜM
Alkol Kontrolü
Alkol Kontrolünün Önemi
Madde 15- Ülkemizde meydana gelen kazaların bir başka önemli nedeni alkollü olarak araç kullanılmasıdır. Alkol alarak araç kullanmanın trafik kazalarına yol açması, alkolün kullananlar üzerindeki uyarıcı ve uyuşturucu etkisi nedeniyle olmaktadır.
Alkolün Uyarıcı Etkisi; alkol korkunun azalması, kendine güvenin artması, aşırı cesaret gibi dürtüsel yapıları kuvvetlendirir, riske girme ihtimalini artırır.
Uyuşturucu Etkisi; Alkol, yorgunluk ve dikkat azalmasına yol açar. Refleksler yavaşlar, duyular zayıflar, uyku hali görülür, araç hakimiyeti azalır. Her iki durum da da, sürücülerin hata ve kaza yapma oranını yükseltir.
Yasa koyucunun, sürücülerin alkol alarak araç kullanmaları konusunda getirdiği sınırlama, sürücünün sarhoşluk düzeyine daha ulaşmadan araç kullanmasını yasaklamaktır. Bu yöntem, sarhoşluk gibi ileri boyuta ulaşmadan başlayan ve uyarıcı-uyuşturucu etkisi olan alkolün, karayolu trafik güvenliğinde yaratacağı riskleri en aza indirme hedefine yöneliktir.
Nefes yoluyla alkol ölçümü, test edilen kişinin kan-alkol konsantrasyonunun belirlenmesine imkan vermektedir. Trafik denetçilerinin tüm dünyada yaygın olarak kullandığı bir yöntemdir.
Sürücü alkol aldıktan hemen sonra alkol testine tabi tutulur ise, sonuç yüksek bir değer çıkabilmektedir. Bunun nedeni, cihaza nefes üflenirken, ağız içerisinde (dişlerde, damakta, dilde) bulunan alkolün de gönderilmesidir. Bu değere ağız alkolü denilmektedir. Alkolmetre ile ölçüm yapan personel, ağız alkolü etkisinden arındırılmış ve doğrudan akciğerlerin derinliklerinden üflenmiş nefes olmasını sağlamak için, sürücünün son alkolü alma süresi üzerinden en az 20 dakika geçmesini beklemelidir. Ölçülen ağız alkolüne göre işlem yapılması son derece yanlış bir uygulamadır. Kısaca ölçülen değerin, gerçek alkol düzeyi olması için, alkol alımı ile ölçüm yapılan zaman arasında en az 20 dk. olmalıdır.
.
Alkol Denetiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Madde 16- Alkol denetimlerinde aşağıdaki hususlara dikkat edeilecektir.
Şehir içinde yapılacak tüm alkol denetimlerinde, medyaya yansıyan istenmeyen görüntülerin oluşmasını, alkollü sürücünün şuursuz davranışları nedeniyle personelin acz içinde kalmasını önlemek, görevli personele olası mukavemeti engellemek ve alkolmetreyi üfleyemeyen, verilen komut ve yönlendirmeyi anlayamayacak kadar kendisinde olmayan sürücünün, doğrudan kan yoluyla alkol oranının belirlenmesini sağlamak amacıyla, kontrol alanında görevlendirilmek üzere asayiş veya mıntıka karakolundan takviye ekip istenecektir.
Sürücünün sarhoşluk nedeniyle alkol test cihazına üfleyecek durumda olmaması ve kamu güvenliğinin ve huzurunun zarar görmesi tehlikesinin bulunduğu durumlarda, sürücü derhal karakol veya asayiş ekibine teslim edilerek en kısa sürede kontrol mahallinden uzaklaştırılarak, yine en yakın birime götürülecektir.
En yakın birime götürülen sürücünün öncelikle alkolmetre ile kan-alkol konsantrasyonu alınacaktır.
Görevli personele hakaret, aktif veya pasif mukavemet, tehdit gibi suç veya suçların olması durumunda, sanık hakkında derhal gözaltı işlemi yapılacak ve gerekli adli tahkikata başlanacaktır.
Görevli personel arasında etkili bir koordinasyon sağlanacak, aşır alkollü sürücünün ilgili ve en yakın birime teslimini müteakip, tekrar kontrol mahalline dönülecektir. Trafik birim amiri denetim planlaması yaparken, yeteri sayıda kalibre edilmiş alkolmetreli personeli kontrol alanlarına yakın bir birimde görevlendirecektir.
Alkol Test Cihazı Kullanımı ve Ölçüm İşlemi
Madde 17- Alkol kontrolü görevinden önce gerekli ekipmanları hazırlamak ve ölçüm yapmak için aşağıdaki prosedür takip edilecektir.
Görevli personelce kullanılan alkol test cihazının göreve çıkılmadan önce doğru ölçüm yapıp yapmadığı ve kalibrasyonu kontrol edilecektir.
Her bir sürücü için ayrı bir ağızlık (pipet) kullanılacaktır.
Sürücünün ölçülen alkol değerinin, ağız alkol değeri olmaması için sürücüye en son alkol aldığı zaman veya ne kadar zaman araç kullandığı sorulacak ve alkolün alındığı saat ile ölçüm yapılan saat arasında en az 20 dakikalık bir sürenin geçmesi durumunda, alkol test işlemi yapılacaktır.
Ticari araç kullanmakta olan şoförler için 3. maddede sözü edilen soru ve 20 dakika beklemeye gerek bulunmamaktadır. Yasa gereği bu araçları kullanan sürücülerin “O” promil alkollü olmaları yani alkol alarak araç kullanmaları kesin olarak yasaklandığından ağız alkolü etkisinden söz etmek mümkün değildir. Yine örneğin 0.50 promil sınır değerinin çok üzerinde alkol aldığı anlaşılanlar için 3 maddede sözü edilen süre sınırlamasını araştırmaya, ağız alkolünün sınır değerinin çok üzerinde ceza yaptırımı bakımından bir etkisi bulunmamaktadır.
(Değişik:21.09.2005) Alkol Test Cihazının Kalibrasyon ayarları, Haberleşme Dairesi Başkanlığında veya bağlı taşra birimlerinde, kalibrasyonu yapılacak alkolmetrelerin intikal ve kalibrasyon işlemleri İl Emniyet Müdürlükleri trafik birimlerince takip edilmek suretiyle, kalibrasyon ayarı yapılacak alkolmetrenin üretici firması tarafından tavsiye edilen periyodlarla düzenli olarak yaptırılacak ve kalibrasyon kayıt defterine işlenecektir.
Sürücünün ayakta ve rahat bir konumda üfleme yapması sağlanacaktır.
Üfleme cihazı görevli polis tarafından tutulmalı ve sürücüden düzenli ve tek bir üfleme yapılması istenecektir.
Ölçüm işleminde sonucunda dijital ekranda görülen değer promil cinsinden bir değerdir. Promil 100 mililitre kandaki alkol miktarının miligram cinsinden gösterilmesidir. Bu nedenle ölçüm sonucunda dijital ekranda görülen değer sürücüye gösterilecek ve kanındaki alkol oranı promil olarak söylenecektir.
Sürücülerin alkol oranlarının belirtilmesinde “%70 alkollü” gibi tamamen yanlış ifadeler kullanmayacak, “0.70 promil alkollü olduğunuz tespit edilmiştir” şeklinde açıklama yapılacaktır. (0.70 promil demek insan vücudundaki 1 litre kanda 0.7 gram alkol bulunması demektir. İnsan vücudunda ortalama 5-6 litre kan bulundu dikkate alındığında sürücünün kanında toplam 3,5-4,2 gram alkol olduğu anlaşılmaktadır. %70 alkollü demek ise insan vücudundaki kanın yarısından fazlasının alkol olduğu anlamına gelmektedir ki ve bu tamamen yanlış bir bilgidir).
Yasal sınırın üzerinde alkol aldığı tespit edilen sürücülere durum anlatılarak gerekli işlem yapılacaktır. Ölçüm sonrasında çıkan değer promil cinsinden tutanaklara yazılacak ve tutanaklara yanlış ifadeler yazılması neticesi meydana gelen itiraz ve iptaller önlenecektir.
Yapılan işlemler sırasında seri hareket edilecek ve sürücülerin gereksiz yere kontrol mahallinde bekletilmemesi sağlanacaktır.