Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kamu hizmetinde vardiyalı çalışma

03-11-2007 08:54:54 km2134 #

Kamu hizmetinde vardiyalı çalışma

öncelikle hukukcu arkadaşlara açıklmalar için teşekkürler.

kamu hizmeti veren ve özel bir firma tarafından işletilen bir kurumda işçilerin bir kısmı 08-16 , 16-24 , 24-08 düzeniyle vardiyalı çalışmaktadır. izin haftada 1 gündür.
işin gereği olarak aylık vardiyalar değişmektedir.. bu vardiya değişimleri sırasında bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. örneğin ,, ağustos ayında 16 -24 vardiyasında olan ve o ayın 31 inde 16-24 vardiyasıan gelen bir işçi ardından gelen ayda 24-08 vardiyasına geçiş yapmakta ve o ayın 1 inde vardiyası değiştiği için 24-08 e gelmesi gerekmektedir. bu durumda 16 saat arka arakya çalışmak zorunda kalmaktadır. içşi iş kanuna göre 16 saat çalışmayacağı için o vardiyaya gelmezsede haftalık iş saati ni tamamlayamamaktadır. bu gibi durumlarda hem işçi, hem işveren mağdur olmamak için ne yapmaları gerekir.
ayrıca işçinin o vardiyaya kalmamsı durumunda kamu hizmetinin aksaması gibi bir durum vardır..
04-11-2007 02:05:08 Av.Abbas Bilgili #

Re: kamu hizmetinde vardiyalı çalışma

İş Yasası'nın "Gece Süresi ve Gece Çalışmaları" başlıklı 69. maddesinde vardiya düzenindeki çalışma şekli düzenlenmiştir. Ayrıca bu konuda yönetmelik de var. Bu düzenlemelere uygun çalıştırma yapmak gerekir.

Sizin sorunuzdan, vardiya değişimlerini ayda bir defa yaptığınız anlaşılıyor. Bu durum kanımca yasaya uygun değil. Bir işçinin bir ay süreyle gece vardiyasına gelmezi yasaya uygun düşmemektedir.

Vardiya değişimlerinde işçilerin dinlenme saatleri doğal olarak kısalmaktadır. Ama siz bunu hiç ara vermeden peşpeşe iki vardiyayı birleştirerek yapıyorsunuz kibu durum hiç uygun değil. Kaldı ki, 69. maddenin son fıkrasında, postası değişen işçinin aralıksız 11 saat dinlenmesi gerekmektedir. Sizde yeterli işçi olmadığından dolayı bu dinlenmeyi yaptıramıyor olabilirsiniz. Bu durumda vardiya değişimlerini de dikkate alarak, ara dinlenmelerindeki boşluğu yeni alınacak bir kaç işçi ile doldurabilirsiniz. Bu durum maliyeti artıaracak ama, çalışmanızı da yasaya uygun hale getirecektir. Yeni işçi alınması düşünülmüyor ise, mevcut işçileri buna teşvik edecek bir ücret takyivesi uygulanabilir.

Kolay gesin, selamlar.
06-11-2007 13:23:10 km2134 #

Re: Kamu hizmetinde vardiyalı çalışma

Abbas bey açıklama için teşekkürler. ama bbazı yanlış anlaşılmalar olmuş galiba, işçilerin vardiyası haftalık olarak değişmektedir..Bu 16 saatlik vardiya sorunu İşçilerin vardiya grubunu değiştirmekten kaynaklanmaktadır. yani vardiylar haftalık olarak değişmekte ama içşilerin her ay vardiya grubunu değiştirtirldiği içine bir önceki ay vardiya tuttuğu arkaşları ile değilde diğer vardiyadaki arkadaşları ile vardiya tutmaktadır. bu durumda aynı işçinin vardiyası bazı aylar 16 saat arka arakaya gelebildiği gibi , bazı aylarda da 32 saat aralık olmaktadır. ( mesela ekim ayınını son haftası 24-08 tutan işçi kasım ayının ilk haftası vardiya grubu değiştiği için 16-24 e gelebilmekte ve iki vardiya arasında 32 saat boşluk olmakta). yani işçilerin bu değişimlerde dezavantajlı olduğu aylar olduğu gibi , avantajlı olduğu aylarda mevcuttur.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.