Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

4857 sayılı İş Kanunu madde 7

02-11-2007 01:07:34 Yusuf Aydın Şahin #

4857 sayılı İş Kanunu madde 7

4857 sayılı İş Kanunumuzla ilk kez hukuk alanımıza giren bu kavramın bir tartışmaya konu olabileceği kanısındayım. Örnekle açıklama yapmak gerekirse; (A) şirketi, 100 işçi ile iş sözleşmesi imzalıyor, ancak, bu işçileri kendi işyeri ve işinde çalıştırmayıp (B) şirketine geçici işçi olarak gönderiyor. Tabi bu işleminin karşılığı olarak hem işçilerden hem de (B) şirketinden menfaat elde ediyor. Türkiye' de bu görevi üstlenecek birim "Türkiye İş Kurumu ve izin verilen istihdam büroları" (İşK md 90). "İzin verilen istihdam büroları" nın yaptığı iş ile (A) şirketinin yaptığı iş birbirine çok benziyor.Burada bir karışıklık olacağı kanısındayım. Eksiklerim ve hatalarım için özür diler görüşleriniz için teşekkür ederim.Sayglarımla.
02-11-2007 23:24:27 Av.Abbas Bilgili #

Re: 4857 sayılı İş Kanunu madde 7

İş Yasası'nın 7. maddesinde düzenlenen geçici iş ilişkisi (ya da doktrindeki adı ile ödünç iş ilişkisi) ile istihdam bürolarının faaliyeti görünüşte benziyor gibi olsa da işin özünde oldukça farklı şeylerdir. 7. maddede ödünç iş ilişkisinin sınırları çizilmiştir. Selam.
02-11-2007 23:51:49 Erdoğan Kırcalı #

Re: 4857 sayılı İş Kanunu madde 7

Buradaki A şirketi bir temizlik şirketi,B ise büyük bir alışveriş merkezi olabilirmi?
03-11-2007 00:09:31 Yusuf Aydın Şahin #

Re: 4857 sayılı İş Kanunu madde 7

Alıntı:

ekircali rumuzlu üyeden alıntı
Buradaki A şirketi bir temizlik şirketi,B ise büyük bir alışveriş merkezi olabilirmi?

Eğer o şekilde bakarsak olayımıza kanımca alt işveren müessesesi ortaya çıkar. Sayın Abbas Beye açıklaması için teşekkür ediyorum. Yalnız şu konuda hala şüphedeyim. İşK md 7' de çizilen sınırlarda "....holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı işyerinde veyayapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması..." ifadeleri yer alıyor. Kırmızı ile vurguladığım kısmı baz alarak bir şirket rahatlıkla İşK md 90 da yer alan özel istihdam bürolarının görevini üstlenebilir. Ülke ekonomisinin zaafiyeti dolayısıyla zor durumda olan işçiler bu şekilde çalıştırılabilir. Ayrıca İşk md 7 de sayılan diğer sınırlara da uyularak ilk verdiğim örnek suistimal edilebilir. Yani işçiden yazılı onay, 6 aylık süre sınırı ( en fazla 2 defa yenilenebilir yani 6+6+6) kurallarına riayet edilerek hüküm üzerinden rant elde edilebilir. Fikirleriniz için teşekkür ederim.
04-11-2007 02:27:51 Av.Abbas Bilgili #

Re: 4857 sayılı İş Kanunu madde 7

İşçilerini başka şirkete kiralama şeklindeki bir olay istihdam bürrolarının faaliyetine benziyor, ama bu durum aslında yasal değildir. Ayrıca, bu durumu "ödünç iş ilişkisi" veya "alt işveren ilişkisi" olarak da kabul etmek zor görünüyor. Yargıtay bu tür "bordro şirketlerini" "işçi temin eden şirket" olarak vasıflandırıyor ve muvazaalı alt işveren olarak kabul ediyordu. Aşağıda linkini verdiğim Yargıtay kararı ve kararla ilgili güzel bir inceleme yazısı yazan Prof. Dr. Devrim Ulucan'ın görüşleri var. Sanıyorum aydınlatıcı olur. Selamlar.


http://64.233.183.104/search?q=cache...lnk&cd=1&gl=tr
04-11-2007 02:41:14 Yusuf Aydın Şahin #

Re: 4857 sayılı İş Kanunu madde 7

Sayın Abbas Bey ilgi, fikir ve sunumunuz için çok teşekkür ederim. Aydınlatıcı bir cevap oldu. Saygılarımla!




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.