Almanya'da Evlenme ile Vatandaşlık Kazanma
Madde 8
(1) Ülkeye yerleşen bir yabancı , başvuruda bulunduğu takdirde yerleştiği federal devlet tarafından şu koşullar altında vatandaşlığa kabul edilebilir:
Yabancı lar Yasası'nın madde 68 fıkra 1'ine göre medeni haklarını kullanma yeterliğine sahip ise ya da yasal olarak temsil ediliyorsa,
Yabancı lar Yasası madde 46 numara 1 - 4, madde 47 fıkra 1 veya 2 gereğince ülkeden çıkarılmasını gerektiren bir neden yoksa,
Yerleştiği yerde bir konut ya da barınak bulmuşsa, ve
Bu yerde kendisini ve aile fertlerini geçindirebilecek durumda ise.
(2) Vatandaşlığa kabulden önce, 2 - 4 numaralardaki gerekler hakkında yabancının yerleştiği yerin belediyesi ve belediye özerk bir Armenverband oluşturduğu takdirde, Armenverband ***** da dinlenmelidir.
Madde 9
(1) Almanların eşleri, madde 8'in koşulları altında,
o zamana kadarki vatandaşlıklarını kaybettikleri veya söz konusu vatandaşlıklarından vazgeçtikleri ya da Yabancı lar Yasasının 87. maddesi uyarınca birden fazla vatandaşlık alabilmeleri için bir neden olduğu takdirde, ve
Alman yaşam koşullarına uyum sağlamaları güvence altında bulunuyorsa,
vatandaşlığa alınmalıdır. Ancak vatandaşlığa kabulün, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin çıkarlarına, özellikle dış ve iç güvenliği, devletlerarası ilişkileri ile ilgili hususlara karşı gelmemesi gerekir.
(2) Vatandaşlığa başvuru Alman eşin ölümünün üzerinden ya da evliliğe son veren boşanma kararının kesinlik kazanmasın üzerinden bir yıl geçmeden yapılırsa, başvuru sahibi bu evlilikten doğan ve Alman vatandaşlığı olan çocuğun velayetini almış da olsa, fıkra 1'in düzenlemesi geçerlidir.
(3) Ergin olmayan çocuklar, erginler
İKAMET İZNİ ÇEŞİTLERİ
İkamet Yasası bundan böyle ikamet hakkı sağlayan sadece üç müstakil izin şekli içerecektir: Vize, Oturma İzni ve Yerleşim İzni. Vize ("Visum") esas olarak, transit geçişlerde ya da (Almanya'ya giriş tarihinden itibaren 6 aylık süre içerisinde) en fazla 3 aya kadarki ikamet örneklerinde olduğu gibi, kısa süreli ikametler için geçerlidir. Oturma İzni ("Aufenthalts-erlaubnis") süresi sınırlı bir ikamet izni türü olup, çalışma hakkı da sağlayabilmektedir. Yerleşim İzni ("Niederlassungserlaubnis") ise süresiz olup, her zaman çalışma hakkını bünyesinde içerir.
Entegrasyona gelince, Almanya'da sürekli ikamet ve bir oturma iznini ya da yerleşme iznini ilk kez almış olan her yabancının bir entegrasyon kursuna katılma hakkı doğabilmektedir. Yukarıda belirtilen oturma izinlerinden birini alıp da kendini basit şekilde Almanca dilinde sözlü olarak ifade edemeyen ya da sosyal yardım alan ya da belirli bir entegrasyon sorunu olan yabancıların bu kursa katılması zorunludur.