Alıntı:
hilaldeniz rumuzlu üyeden alıntı
amaç araştırmaya sevk etmek olur ilgi çekici bir başlık atılır..yalan da olsa tamam..hani siz sırf dalga amaçlı yazdığınız için sordum çok eğlendiniz mi diye...
sonuç acıtmış olmalı canınızı bire bir tanık olunca aziz nesin in haklılığına..
sevgiler saygılar...
TÜBİTAK > Bilim ve Teknik Dergisi İletişim | Site Haritası | Ziyaretçi Sayısı
SİTE İÇİ ARAMA
--------------------------------------------------------------------------------
Yanıtını Merak Ettiğiniz Soruları Bize İletmek İçin Tıklayınız...
Anahtar Sözcüğe Göre Arama Yapmak İçin Tıklayınız...
Son Eklenen 10 Soruyu Görmek İçin Tıklayınız...
Tüm Soruları Görmek İçin Tıklayınız...
--------------------------------------------------------------------------------
Geri Dön...
Son zamanlarda internette bir "Neptünyum" maili dolaşıyor ve bir takım insanlar bu maile karşı çıkıyor. Bilimsel olarak konuya açıklık getirerek aşağıdaki sorularımı cevaplarsanız sevinirim...1-Türkiyedeki Neptünyum rezervi ne kadar?2-Bu rezervi çıkarmak için neler gerekli?(teknolojik ve maddi olarak)3-Türkiye’den sonra en büyük rezerv hangi ülkede?4-Sahip olduğumuz Neptünyum elementinin maddi değeri nedir? 5-Neptünyum elementi doğada ne şekilde bulunur? 6-Neptünyum elementinin ticari kullanım alanları nelerdir?7-Bu adresteki bilgiler doğru mu?-http://www.sabah.com.tr/04/www/w/hydepark15.html-(Melih Eroğlu)
Neptünyum dünyada, uranyum madenlerindeki uranyum-238'in doğal bozunumu sırasında çok az miktarlarda oluşan ve bir yandan da hızla yok olan izotopları haricinde, doğal olarak bulunan bir element değil. İncelenebilir miktarlarda, sadece plutonyum üretim süreci sırasında, uranyum-238'in nötron bombardımanının yan ürünü olarak ortaya çıkıyor ki, neptunyumun bu izotopu birkaç günlük yarı ömüre sahip olduğu için, hızla yokolup plutonyum-239'a dönüşüyor. Yalnız, neptunyum-237 izotopu uzun ömürlü. Benzeri suni süreçler sonucu elde edilebiliyor ve nötron dedektörlerinde, çok az miktarlarda, bileşen olarak kullanılıyor. Neptunyum izotoplarının bilinen başka hiçbir kullanım alanı yok.
Neptünyum rezervi, ne Turkiye'de ne de dünyanın başka hiç bir ülkesinde yok: Çünkü neptunyum doğal bir element değil. Sanırım bu ve yukarıdaki açıklamalar sorularınızın hepsine yanıt vermiş oluyor.
Neptünyum, suni olarak elde edilen 237 izotopunun nötron dedektorlerinde sınırlı ve az miktarda kullanılmaktadır.
Copyright 2007 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu. Her hakkı saklıdır.