Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Bağ-Kur emeklilik başvurusu

09-10-2004 11:47:15 İsmet Tekin #

Bağ-Kur emeklilik başvurusu

Bağkur a emeklilik başvurusunda,Bağ-Kur yasasının 35.maddesinde başvuru anında bağ-kur a borç olmaması şartı var.Bu ilk bakışta haklı ve gerekli bir şart.Ancak 20 yıl prim ödemiş son bir dönem malum ekonomik nedenlerle ödemesini aksatmış kişi,süre ve yaş şartını sağladığında borcunu kapamadan emeklilik başvurusunda bulunamayınca,işini aynen sürdürmesi yani işini kapatmaması halinde borcunu ödeyemediği ve başvurusunu yapamadığı her ay borcuna yeni aylık prim ekleniyor.Halbuki artık süreye ihtiyacı yok. Böylece zaten ödeme zorluğundaki bağkurlu dahada ciddi bir sorunla her ay dahada ciddileşen bir ödeme sorunu ile başbaşa kalıyor.
Bağkur esasen bir sigorta şirketi,başlangıçta"bana prim öde bu ödemeyi süre ve yaş sınırını tamamlayana kadar sürdür bende sana ölünceye kadar yaşlılığında aylık gelir vereyim" taahhüdünde bulunan bir sigorta şirketi. Sigortalı bu süre ve yaş şartını sağladığında prim tahakkuku durdurulup, borcun ödenme şartı sağlandıkdan sonra süre ve yaş şartının sağlandığı aya göre emeklilik işlemleri yapılsa gereksiz ve haksız ek borç çıkması engellenmiş olacak.
MD.35 sigortacılık kavramı ile çelişmekte midir?
Bu konuda daha önce herhangibir ihtilaf doğmuşmudur?
Md 35 yargıya gitmiştir ?

Tekin
09-10-2004 12:19:05 Av.Ali Sinkay #
Bağ-Kur’a yazılı talepte bulunup, talepte bulunduğu tarihte prim ve her türlü borçlarını ödemiş olmalıdır.

Madde 35 - (Değişik: 25/8/1999 - 4447/28 md.)
Yaşlılık aylığından yararlanabilmek için sigortalının;
a) Yazılı talepte bulunması, talepte bulunduğu tarihte prim ve her türlü borçlarını
ödemiş olması,
b) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş ve 25 tam yıl sigorta primi ödemiş
olması,
Şarttır.
Kadın ise 60, erkek ise 62 yaşını dolduran ve en az 15 tam yıl prim ödeyen
sigortalılara da kısmi yaşlılık aylığı bağlanır.

Sigortalarda genel şartlar vardır.Yatırılan prime göre emekli maaşı alınır.Yani kişi emekliliğini doldurmuş olsa bile çalışmaya devam edebilir ve primlerini öder.Primlerini ödediği zaman da o prim uzarından emeklilik maaşı bağlanır.Bu maaşlar değişkenlik göstermektedir.Çalışmaya devam ettiği sürece de Bağkurlu olmalı.Bu konuyla ilgili şu ana kadar yargıtay kararına ben rastlamadım.Ama yasayla çelişen bir taraf olduğunu sanmıyorum.Çalışan üzerine düşen görevleri yerine getirdiği takdirde bazı haklardan yararlanır.

Ama bu durumdaki kişiye benim şu tavsiyem olabilir.Babama da aynı tavsiye de bulundum ama yapmadı.Eğer dediğiniz gibi borcu az ise Kredi çeksin ve borcunu kapatıp emekli olsun.Aldığı maaş kredisini ödemeye fazlasıyla yetecektir ve bu arada da prim ödememiş olur.Borçlu olduğu sürece bu şekilde giderse sağlık yardımından da yararlanamaz.Ve sağlığın fiyatı parayla ölçülemez.Ama kanunlarda herhangi bir çelişki yok.belki çalışan lehine, belki de çalışan aleyhine düzenlenebilir.Bildiğiniz üzere İsteğe Bağlı sigortalılar eğer üstüste 3 ay prim ödemezlerse isteğe bağlı sigortalılıkları bitiyor.Daha sonra isteseler de ödeyemiyorlar.Ama kendi işyerinde çalışan kişiler kanuna göre bunu ödemek zorunda oldukları için bağkuru iptal edilemez.

Aslında o borç temerrüde düşüldüğünü gösterir.Herhangi bir bankadan kredi çektiğinizde nasıl, faiziyle birlikte ödüyorsanız ve icra yoluyla alma hakları varsa.Bağkurun da bu hakkı vardır.Bağkur bunu da yapabilir.Önce işyerine icra getirip borcu tazmin eder , ardından da kişinin başvurusu üzerine emekli yapar.Ama iş hayatının dengelerini korumak adıan bu çok fazla uygulanmıyor.Çalışan kişi yapması gerekeni yapmalı, olay bu kadar basit.Yapmıyorsa sonuçları ağır olabiliyor


dolduk be, dolduk be,
sarardık be solduk be
ula biz bu ÜLKEYİ
SOKAKTAN MI BULDUK BE
09-10-2004 18:19:49 Av.Fırat Bayındır #
sayın Tekin,
her ne kadar bağkur bir sigorta isede onun yasayla kurulmuş bir sosyal sigorta olduğunu unutmayın.
Emeklilik talebinde bulunduğunuz tarihte eğer prim borcunuz varsa kurum size bu borcu gir kapat seni ondan sonra emekli edeyim diyecektir ki, bu da sizin ikinci yazınızdaki aynı sonucu veriyor. Prim ödenmesi yasa gereğidüzenli olmak zorundadır. Emekliliği hak ettiğiniz tarihte prim borcunuz varsa emeklilik talebinde bulunamayacağınız için zorunlu olarak sigortalılığınız ve prim ödeme borcunuz devam edecektir.

benim size bir başka önerim olacak. Mahkemeden emekliliğinizi hek ettiğinize dair tespit davası açın, dava devam ederken prim borcunuzu da kapatın. dava sonunda böylece emekli olabilir,daha fazla prim ödemekten kurtulabilirsiniz.

ceteris paribus




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.