Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Küçük yaşta şirket ortağı olma

07-08-2007 19:02:13 kenankyk #

Küçük yaşta şirket ortağı olma

Merhaba

Ben 1981 doğumlu yüksek mühendisim ve şu an mesleğimi icra etmekteyim. Yurtdışı yasağı hakkında sizlerden bilgi almak istedim. sorum şu;

1992 yılında aile şirketi kurmak isteyen babam 11 yaşında olmama rağmen beni %10 hisseli şirket ortağı olarak şirketin kayıtlarına geçirmiş.

Bugünlere geldiğimizde ise şirketin yüklü bi miktarda vergi borcu gözükmekte, ve benimde işlerim dolayısı ile uzun bir süre yurtdışına gitmem gerikiyodu. fakat yurtdışı yasağım olduğu için bu şansı değerlendirmedim ve babamın 11 yaşımda iken yapmış olduğu bi hata kariyerim için büyük bir engel oluşturdu.
Yani hürriyetim babam tarafından yada adaletteki boşlutan dolayı engellendi.

Fakat ortada bi mantıksızlık var hiç bi şeyden haberi olmadan 10 yaşında şirketin ortağı olmak ve şu anki borçlardan sorumlu tutulmak ne kadar adaletimize uygundur. sizlerden ricam bununla ilgili ne yapabilirim.

Sizce bu mantıksız yurtdışı cezası kanunlarımıza ne kadar uygundur.
Şirket ortaklığından hiçbir borcu kabullenmeden çıkmam mümkünmüdür.
İnsan hakları mahkemesi bu sorunu çözebilirmi?


Yardımcı olursanız sevinirim.
07-08-2007 19:35:05 kenankyk #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

Sanırım sorunumla yine başbaşa kalacağım. sesimi duyan yokmu
08-08-2007 17:07:21 kenankyk #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

kimsenin bi bilgisi yok sanırım
08-08-2007 17:28:21 Av.DÖB #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

Malesef borç ödenmeden yurtdışı çıkış yasağınız kalkmaz. Bunun için yapacağınız başvurular zaman kaybıdır. Ancak şirketin vergi borcu için ilgili vergi dairesi uzlaşma komisyanuna başvurarak indirim talep edin farkedilir derecede indirime gidilecektir.
08-08-2007 17:35:35 Av.Fırat Bayındır #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

Alıntı:

İnsan hakları mahkemesi bu sorunu çözebilirmi?
Durun hele önce Türkiye' de mahkemelerde sorunun çözümünü arayın Avrupa'ya sonra geçersiniz.:)

11 yaşında şirket ortağı olan kişinin o şirketi müdür sıfatıyla yönetmesi mümkün olmadığından şirketin tahsil edilemeyen vergi borçlarından kendi mal varlığı ile sorumlu olmayacağı kanısındayım. Bir avukattan hukuki yardım talep etmenizi öneririm.
17-08-2007 19:27:58 kenankyk #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

danışmış olduğum avukatlar arasında böyle birşeyin ilk defa başlarına geldiklerini sölediler. 18-19 yaş arasında iken yaş sınırı ile ilgili bi dava açsaymışım sorun çözülürmüş, bugün için(26 yaş) bu davanın ne kadar lehime olacağı hakkında bilgileri yok. fakat dava açıp şansımızı deniyelim diyorlar.
yorumlarınızı bekliyorum
13-12-2007 23:24:13 OSMAN EROL #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

Şirketinizin türü nedir?
13-12-2007 23:31:18 Av.Yusuf Kıvrak #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

Bence de önelikle şirketinizin türünden ve sorumluluğunuzun kapsamından yola çıkmalıyız...
29-04-2008 19:09:58 kenankyk #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

şirket 4 ortaklı bir limited şirketi, şirket sözleşmesi üzerinde velayeten babası yazıyor benim adımın yanında, müdür olarak babam gözüküyor, herhangi bir sorumluluğum yok,
ben dava açmak istiyorum bu konu hakkında, açıkcası avukat arıyorum.. yardımcı olabilicek birisi varsa
kenan.ek@hotmail.com
30-04-2008 10:38:36 koraykarakaya #

Re: Küçük yaşta şirket ortağı olma

Merhaba, sizin sorumluluğunuz 6183 sayılı kanunun 35.maddesinden kaynaklanıyor. Bu maddeye göre limited şirket ortakları şirket müdürü veya kanuni temsilci olmasalar dahi tahsil edilemeyen vergi borçlarından hisseleri oranında sorumludurlar. Madde metninde küçük ve kısıtlıların sorumluluğunu kısıtlayan bir hüküm yok. Şirketin tahsil edilemeyen vergi aslı ve feri alacaklarının %10'nundan(hisseniz nispetinde) sorumlusunuz ve normal şartlarda hukuken bu durumdan kurtulma şansınız yok. Diğer taraftan Pasaport Kanununda yapılan bir değişiklikle vergi borçlarından dolayı yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı ancak şu anda mecliste bulunan bir tasarı ile tekrar yasak gelecek, bir an önce başvurursanız şimdilik yasak kaldırıldı. Aklıma gelen tek çare kanunun maddesinin Anayasanın 73.maddesine aykırı olduğu iddiası ile vergi mahkemesine başvurup somut norm denetimi denilen meknizmayı işletmek.
Hangi avukata danıştığınızı bilemiyorum, ancak vergi hukuku çok karmaşık, sürekli değişen ve tamamen ayrı bir uzmanlık dalı olup, maalesef ülkemizde bu konuya hakim çok az sayıda avukat var. Tavsiyem vergi davalarında ihtisaslaşmış bir avukat bulup, yukarıda belirttiğim hususları değerlendirmeniz.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.