Alıntı:
jarkin rumuzlu üyeden alıntı
Asansörle eşya taşınmasına iki yönden itiraz gelebilir:
1. Eşyalar ağır, asansörün istiap haddi aşılabilir. vs.
Sayın eminey13 çok güzel ifade etmiş ki bu doğru değil.
2. Asansör meşgul ediliyor.
Bunda samimi olan kapıcının asansörle çöp toplamasına da itiraz etmeli.
Sadece asansör meşgul edilmekle kalmıyor, asansör saatlerce pis kokuyor.
Ama ne yazık ki, kapıcı asansörle çöp toplar, ama birisi taşınacak olsa asansörü kapatıverir. Ne de olsa yöneticinin kesin talimatı vardır.
Sayın toki, toki konutlarında oturuyorsunuz, orada orta ve alt gelir grubundan insanlar oturuyor. Bazı komşularınızın eşyalara taşıyan firmaya verecekleri fazladan 50-100 YTL bütçelerini sarsabilir. Kaldı ki, taşınacakları yeni evde böyle bir kuralın olabileceğini baştan hesap etmemiş olabilirler.
Başka bir mesajınızdan asansörleri teslim eden firmanın garantinin geçerli olması için sizi belli bir yetkili servise mecbur bıraktığını da biliyorum. Bu yüzden asansör bozulacak diye belki de çok endişe duyuyor ve hassasiyet gösteriyorsunuz.
Bu konuda yasal hüküm nedir? Ben de çok merak ediyorum.
Asansörle yük taşıtmamak yasal bir durum mudur, işgüzarlık mıdır?
Merhaba jarkin,
Görüşlerinize katılıyorum.
Tekrar ediyorum benim burada yapmaya çalıştığım, her işimde temel hedefim olan, yasal ve yapılması gereken yollarla hareket etmeye çalışmak mesnetsiz ve duygu ve duyumların hakim olduğu bir yönetim sergilemekten kaçınmaktır. Bana verilen görevi, görev sorumluluğu ve bilimselliği içerisinde yerine getirmeye çalışmaktır.
Komşuları mağdur etmek değil aksine hepimizin olan ortak mallardan ortak bir şekilde ve etkin bir şekilde hizmet alınmasını sağlamaktır.
Aslında benim kişisel görüşüm, 8 kişilik asansörün ağırlık taşıyacak miktarı ( yanılmıyorsam 630 kg.) taşınması taraftarıyım. Ancak bunu denetleyecek kim?
geçerli taşıma miktarından fazla eşya koymaması için başında beklemem ya da ağırlığı onaylama işlemi yapamayacağım da malumunuzdur. Zaten böyle bir yetkimde yok.
toki ve bütçe olayına gelince sanırım bu da duygusal bir değerlendirme olur. Ancak tokinin A, B ve C tipi bina modelleri var kısaca açıklayacak olursam A 1+1, B 2+1 ce C tipi dairelerde 3+1 dairelerdir.
A ve B tipi daireler kura usulu ve belirli maaşın üstüne geçmeyen ya da dul yetim şehit vb. başvurular için ayrılmışken C tipi daireler yanlış anlaşılmayacaksa biraz lüks grubuna girmektedir. Örneğin A ve B tipi konutlardakiler aylık 160 YTL gibi bir ödeme yaparken C tipi daire sahipleri 670 YTL civarı aylık ödeme yapmaktadırlar. C tipi binamızda da el ile taşınan kişi 3-4 kişi diğer tümü firma asansör sistemleriyle taşınmıştır.
(konuyla alakalı değil ancak söz açılmışken bahsedeyim toki binalarında ana yapıya bir şey diyemem ancak iç malzemeler elektrik su sistemleri dolap ve halılar berbat ötesi kalitesiz malzemelerle yapılmıştır. Keşke bunu Başbakana iletebilme-gösterebilme imkanımız olsaydı...)
Gelelim asansör ile ilgili problemimize. Önceki sorularımla bağlantı kurabilmeniz sizin ilginizi gösterir ilgini için ayrıca teşekkürler.
Toki evleri kendisi yapmıyor A firmasına ihale ediyor. A firması B taşaron firmasına kaba inşaatını C Firmasına Su D firmasına Elektrik E firmasına Asansör vb. veriyor bu da genelde en ucuz ve kalitesiz eşyaları kullanacak firmalar oluyor çünkü alışmışlar ve kendilerince haklılar çok düşük fiyattan ihale alıyorlar hatta para alamıyorlar vb...
Bizlerin asansörlerini de
Omak Lift Asansör almış.
Toki sözleşmesine göre bir yıl ücretsiz servis ücreti vermesi gerekiyor. Ancak bu firma Tokiden ihaleyi alan ana firma ile sözleşmesinde bir yıl ücretsiz servis hizmeti verilmesi maddesinin olmadığını öne sürerek ücretsiz bir yıl bakım yapmaya karşı çıkıyor. Ancak toki-ihaleyi alan firma sözleşmesinde tüm Türkiye'de ki geçerli şartlar bizde de geçerli ve bir yıl ücretsiz bakım yapması gerekir çünkü diğer marka asansörlere (Türk-Lift) şuan ücretsiz bakım hizmeti veriyor.
Bizim firma, asansörlerinizi kapatırım gibi bir kaç tehditten sonra çekip gitti (parasını verdiğimiz bir ürünü nasıl kapatıyor orasıda tartışılır gerçi kapatamadı da...)
Asansör Yönetmeliğine göre;
Alıntı:
Madde 25 -Yapının bağlı bulunduğu belediyelerce veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valililiklerce yılda en az bir kere her asansörün kontrolü yapılacaktır. Ancak kadrosunda yeterli teknik eleman bulunmayan belediyeler veya valilikler yıllık kontrol işini dışarıdan elektrik ve/veya makina mühendisine yaptırabilecektir. Bu mühendis emniyet ve işletme yönünden tesisin işletilmesine engel bulunmadığını belirten ve sorumluluğunu taşıyan bir rapor verecektir. Bu rapor 3 nüsha olacak, Belediyede veya Valilikte, bakımcı firmada ve kullanıcıda kalacaktır. Bu raporun tanzim ettirilmesinin takibinden asansörün bulunduğu binanın yöneticisi ve bakımını yapan firma müştereken sorumludur.
Belediye 25. maddeye istinaden aşağıdaki özelliklerde bir servis ile anlaşmamız ve sözleşme örneğini kendilerine vermemizi istemektedir.
Belediyenin en temel istediği ise; il sınırları içerisinde kendisinin verdiği yetki belgesine sahip ve maximum 15 dakikada kurtarma işlemi yapabilecek bir servis hizmetidir.
Omak lift ise ilimizdeki belediyece lisans verilmiş servis hizmeti veren firmalara güvenmediğini belirtiyor ve 80 km ilerideki diğer ilden bir servisle sözleşme imzalamamızı yoksa asansörlerin garanti kapsamı dışına çıkacağını başka bir servisle anlaşırsak yedek parça vermeyceği! gibi yersiz ve dayanaksız tehdit vari isteklerde bulunmakta bir de asansör başına 75 ytl ücret istemektedir. Kendi firmalarının C3 belgesi olduğu için belediyenin isteklerini tanımayacaklarını belirtmektedir.
Belediyede bu koşulları taşımayan asansörkleri mühürlemektedir.
Şuan asansörler kör topla çalışmakta ancak birisi kalsa kurtarma tertibatı (aküleri şarz etmediği için) çalışmamaktadır. Biri kalırsa ne olacağını şimdiden çok merak ediyorum...
Anlayacağınız kat malikleri ya da onların kiracıları asansörler ile eşya taşıyacağım diye üstüme gelirken asansör firması bizleri zoraki bir sözleşme imzalamaya çalışmakta. Diğer taraftan belediye de Asansör yönetmeliğine göre ve belediyenin yetki verip tanıdığı yerel bir firma ile anlaşma yapmadığımızda asansörleri mühürlemekle tehdit etmektedir.
Ben ise Asansörleri bozulmadan hizmete devam etmesi içi kendi menfaatleri gereği asansör ile eşya taşımaya kalkan kişilerin hışmından kurtulmaya çalışırken asansör firmasına ihtar göndermeye kanuni yönlerden haklarımızı eldetmeye çalışıyor bir yandan da belediyenin asansörü mühürlememesine çalışmaktayım.
Şundan çok eminim ki istifa edip işleri bıraksam ve yöneticiliği asansör ile eşya taşıyanlardan birine versem şurada savunduğum ya da uygulamaya çalıştığım asansör ile eşya taşıtmamayı olar uygulayacaklardır!
İşte bu çifte standarta isyan etmemek içten bile değil.
Alıntı:
jarkin rumuzlu üyeden alıntı
Bu konuda yasal hüküm nedir? Ben de çok merak ediyorum.
Asansörle yük taşıtmamak yasal bir durum mudur, işgüzarlık mıdır?
Evet bizim uğraşımızda yasal dayanağına ulaşmak ve yaptığımız işleri dayanaktan yoksun keyfi uygulamalardan kaçınarak yapmaktır. Ancak şu ana kadar gördüğüm kadarıyla yapılan kapatma işlemi keyfi sigorta indirmekten öteye geçmeyen bir eylem gibi görünmekte ve bunu hukuk tanıyanı tanımayanıda düşünmeden uygulamaktadır.
Temennim ise paylaşım alanı olan bu alanda bu konuyla ilgili gerekli bilgileri yazarak bir sonuca ulaşılmasıdır.