Alıntı:
merveozlem rumuzlu üyeden alıntı
eşim vefat etti ondan bir ev kaldı 1/4 bana 3/4 kızıma.kızım evi satmak istiyor 19 yaşında bense istemiyorum .benden haersiz satabilirmi
Öncelikle ev 2002 yılından sonra alındıysa, edinilmiş malların ortaklığı rejimi yüzünden yarısı size, yarısı kocanıza aittir. Kocanızın yarısından 1/4 size, 3/4 kızınıza kalır. Sizin payınız 5/8 olur.
Ev 2002'den önce alındıysa payınız 1/4'tür.
Kızınız kendine düşen payı satabilir. Alan kişi izale-i şuyu davası açarak size ait olan payı da satın alabilir veya sizden hissesi oranında bir kira talep edebilir.
Ancak kızınızın kendi hissesini satması çok akıllıca olmaz. Mesela ev 100 lira, kendi hissesi 75 liraysa, bu hisse için 60 lira veya daha az teklif edeceklerdir. Hisseli evin satışı zordur, kelepir düşürmek isterler.
Eski Medeni Kanuna göre sağ kalan eşe intifa seçme hakkı tanınırdı. Fakat yeni Medeni Kanuna göre sağ kalan eşin bu hakkı yoktur. Fakat yeni Medeni Kanuna göre sağ kalan eş tereke malları içinde bulunan ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadığı konut varsa, miras payına mahsuben bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir. Yine Medeni Kanuna göre haklı sebeplerin birinin varlığı halinde, yasal mirasçılardan birinin istemi üzerine mülkiyet yerine sağ kalan eşe intifa hakkı tanınabilir.
Kızınıza 1/4 payın mülkiyetini de ona vermek karşılığında evin intifa hakkını size vermesini teklif edin. İntifa hakkı ölene kadar faydalanma demektir. Miras kalmaz, devredilmez. Siz ölene kadar oturursunuz, mülkiyeti tamamen kızınızın olur, isterse satar. Siz vefat ettiğinizde kızınıza veya sattığı kişiye kalır.