Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Annemin hakkı hiç yok mu?

03-07-2007 14:03:18 sevindirik #

Annemin hakkı hiç yok mu?

babam 1992 yılında öldü.babannem de 2005 senesinde.babam babaannemden önce öldüğü için ondan kalan mirasın sadece torunları olan bize düştüğü,anneme hiçbir şekilde hak düşmediği söyleniyor.bu ne derece doğrudur ya da şöyle sorayım bu doğru mudur.bu arada dedem 1987 de vefat etti.bize kalan arazi babaannemim üzerineydi.

lütfen bana bu konuda yardımcı olur musunuz.aydınlatılmaya ihtiyacım var.
03-07-2007 14:15:44 ma_cera #

Re: annemin hakkı hiç yok mu?

Bir kimse kayın validesinin, kayınpederinin, gelininin, damadının mirasçısı olamaz.

Babaanneniz vefat ettiğinde üzerindeki mal çocukları arasında eşit pay edilir.
Babanızın payı da babanızın çocukları arasında pay edilir. Babaannenizin gelini, yani anneniz birşey alamaz.

Dedenizin durumu farklı. Dedenizin mirasçısı babaanneniz, babanız, varsa hala ve amcalarınızdır.
Dedeniz vefat ettiğinde babanız hala hayatta olduğu için anneniz de babanızın mirasçısı olarak dedenizin malından pay alabilir.

Eğer veraset ve intikal işlemi yapılmadan mallar dedenizin üzerinde kaldıysa, veraset ve intikal işlemi yaptırarak babanıza olan pay alınır, dedenizden babanıza kalan payın 1/4'ü annenize, 3/4'ü siz ve kardeşlerinize kalır.
03-07-2007 14:20:38 sevindirik #

Re: annemin hakkı hiç yok mu?

teşekkürler.yani şu demek oluyor ki, babannemden babama bir miras kaldı.babam da hayatta olmadığı için bu miras bize düştü.babamdan düşen miras önce anneme sonra da bize dağılacak.

doğru anlamış mıyım acaba ? annemin mirasta hakkı vardır...
03-07-2007 15:05:11 ma_cera #

Re: annemin hakkı hiç yok mu?

Hayır. Yanlış anladınız.

Babaannenizden kalan miras babanız hayatta olmadığı için babanızın çocuklarına kalır. Babaannenizden kalan mirastan babanızın eşi, anneniz alamaz.

Dedenizden kalan mirastan ise o tarihte hayatta olan babanız pay alır.
Anneniz babanızın mirasçısı olduğu için dolaylı yoldan o da pay alır. Burada her ne kadar anneniz dedenizden kalan maldan pay alıyor gibi gözükse de, dedenizin değil, babanızın mirasçısı olarak bu payı almaktadır.

Yani şu anda dedenize kayıtlı bir mal varsa, anneniz bundan pay alır.
Babaannenize kayıtlı bir mal varsa alamaz.

Alıntı:

sevindirik rumuzlu üyeden alıntı
teşekkürler.yani şu demek oluyor ki, babannemden babama bir miras kaldı.babam da hayatta olmadığı için bu miras bize düştü.babamdan düşen miras önce anneme sonra da bize dağılacak.

doğru anlamış mıyım acaba ? annemin mirasta hakkı vardır...

03-07-2007 15:26:24 Erdoğan Kırcalı #

Re: annemin hakkı hiç yok mu?

Bu arada zaten babaannenizin mirasından alabileceğiniz pay babanızın payına düşen miras payı olduğundan,bu paya annenizin de dahil olması alabileceğiniz miktara etki etmez.
Örneğin babanız 4 kardeşse,sizde 2 kardeşseniz;
babaannenizin 100tl mirası varsa, sizin alabilecek olduğunuz pay ,anneniz dahil olsa da olmasa da babanıza düşen pay olan 1/4,yani 25 tl olur.
Anneniz pay alamayacağı için bu 25i siz kardeşlerinizle paylaşırsınız.
Anneniz pay alabilseydi bu 25i anneniz siz ve kardeşiniz arasında bölünerek alabilirdiniz.
03-07-2007 16:34:25 merveozlem #

Re: annemin hakkı hiç yok mu?

eşim vefat etti ondan bir ev kaldı 1/4 bana 3/4 kızıma.kızım evi satmak istiyor 19 yaşında bense istemiyorum .benden haersiz satabilirmi
03-07-2007 17:59:13 ma_cera #

Re: annemin hakkı hiç yok mu?

Alıntı:

merveozlem rumuzlu üyeden alıntı
eşim vefat etti ondan bir ev kaldı 1/4 bana 3/4 kızıma.kızım evi satmak istiyor 19 yaşında bense istemiyorum .benden haersiz satabilirmi

Öncelikle ev 2002 yılından sonra alındıysa, edinilmiş malların ortaklığı rejimi yüzünden yarısı size, yarısı kocanıza aittir. Kocanızın yarısından 1/4 size, 3/4 kızınıza kalır. Sizin payınız 5/8 olur.

Ev 2002'den önce alındıysa payınız 1/4'tür.

Kızınız kendine düşen payı satabilir. Alan kişi izale-i şuyu davası açarak size ait olan payı da satın alabilir veya sizden hissesi oranında bir kira talep edebilir.

Ancak kızınızın kendi hissesini satması çok akıllıca olmaz. Mesela ev 100 lira, kendi hissesi 75 liraysa, bu hisse için 60 lira veya daha az teklif edeceklerdir. Hisseli evin satışı zordur, kelepir düşürmek isterler.

Eski Medeni Kanuna göre sağ kalan eşe intifa seçme hakkı tanınırdı. Fakat yeni Medeni Kanuna göre sağ kalan eşin bu hakkı yoktur. Fakat yeni Medeni Kanuna göre sağ kalan eş tereke malları içinde bulunan ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadığı konut varsa, miras payına mahsuben bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir. Yine Medeni Kanuna göre haklı sebeplerin birinin varlığı halinde, yasal mirasçılardan birinin istemi üzerine mülkiyet yerine sağ kalan eşe intifa hakkı tanınabilir.

Kızınıza 1/4 payın mülkiyetini de ona vermek karşılığında evin intifa hakkını size vermesini teklif edin. İntifa hakkı ölene kadar faydalanma demektir. Miras kalmaz, devredilmez. Siz ölene kadar oturursunuz, mülkiyeti tamamen kızınızın olur, isterse satar. Siz vefat ettiğinizde kızınıza veya sattığı kişiye kalır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.