Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Fazla Mesai

06-06-2007 21:27:10 deutr #

Fazla Mesai

Merhabalar,

Görevleri gereği günü birlik veya 1 gece kalmalı istanbul dışına çıkılan bir şirkette; görevli olarak şehir dışına çıkan arkadaşlarımız ( -ki tüm yolculuklar uçak ile yapılmakta ) fazla mesailerinin görevleri gereği evlerinden ayrılmaları ile başlaması konusunda ısrarlılar.

Örneğin; eğer 8 uçağı ile izmir'e uçacak bir çalışan; kontrol işlemleri için en geç 7'de alanda olmak zorunda olduğunu ve bunun içinde saat 6'da evden ayrıldığını, bu aşamada dönüş yolculuğunun da benzer bir hesapla yaklaşık 3.5-4 saat fazla mesai olması gerektiğini savunuyor.

İnsan kaynakları departmanı ise; bu yolculukların görevlerinin bir parçası olması gereğince FM olarak kabul edilmeme ihtimali olmasına rağmen eğer iyiniyet çerçevesinde düşünsek bile şirket için asıl saatin en fazla uçağın resmi kalkış saati olabileceğini, eğer bu çalışma saatleri dışında ise FM başlatabileceğini belirtmekte. Buna örnek olarak da günlük şirket servislerinin çalışanları yaklaşık 1 saat önce aldığını, bu işin de şirketle ilgili bir eylem olduğunu ama elbetteki FM olamayacağını örnek olarak göstermekte. ( Not: Bu havaalanı yolculuklarında çalışanlar kişisel çaba harcamıyorlar, taksi yada şirket aracı kullanılmakta)

Bu noktada uygulamada doğru olan hangisidir veya farklı bir bakış açısı olabilir mi?

Teşekkürlerimle,
07-06-2007 00:27:48 KASIMAN #

Re: Fazla Mesai

Sayın deutr,

4857 sayılı İş Yasası :
Çalışma süresinden sayılan haller
MADDE 66. -
Aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır:
a) Madenlerde, taşocaklarında yahut her ne şekilde olursa olsun yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler.
b) İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.c) İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.
d) İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.
e) Çocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermeleri için belirtilecek süreler.
f) Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.
İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz.

Görüldüğü gibi, işyerine ve işyerinden eve servisle ulaşım sırasında geçen süreler iş süresinden sayılmaz.
Hava alanına işyeri imkanları ile ulaşıldığına göre, mantıklı olan hava alanına ulaştıktan sonra geçen sürenin esas alınarak fazla mesainin hesaplanmasıdır diye düşünüyorum.

Esenlikler,




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.