Re: Bakaya İken Statü Değişikliği Olurmu?
DergiNo:18
KararDairesi:AYIM 2.D.
KararTarihi:9/18/2002
KararNo:E.2002/89
Karar No: K.2002/687
Kişinin yedek subaylık statüsünden cıkarılıp cıkarılmayacagının belirlenmesi için Davacinin bu mahkumiyetinin Türk Silahli Kuvvetlerinde subayliktan çikarmayi gerektiren bir suç olup olmadiginin öncelikte çözümlenmesi gerekmektedir.
Türk Silahli Kuvvetlerinde görevli bir subayin hangi suçlardan ne cins ve süreli bir aldigi takdirde subayliktan çikarilacagi Askeri Ceza Kanununun 4551 Sayili Kanunla degisik 30 ncu maddesi ile 926 Sayili Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanununun 50nci maddesine 4699 sayili Kanunla eklenen (d) fikrasinda gösterilmistir
Askeri ceza kanunu Madde 30-(Değişik:22/3/2000-4551/6 md.)
Aşağıda yazılı hallerde subay, astsubay, uzman jandarmalar ve özel kanunlarında bu cezanın uygulanacağı belirtilen asker kişiler hakkında, askeri mahkemeler veya adliye mahkemelerince asıl ceza ile birlikte, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası da verilir. Bu husus mahkeme hükmünde belirtilmemiş olsa dahi, Silahlı Kuvvetlerden çıkarmayı gerektirir.
A)Taksirli suçlardan verilen cezalar hariç olmak üzere ölüm, ağır hapis, bir seneden fazla hapis cezası ile hükümlülük halinde,
B)Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikab, rüşvet hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal veya istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle hükümlülük halinde.
Taksirli suçlardan verilen cezalar hariç olmak üzere, askeri mahkemelerce üç aydan fazla hapis cezası ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası da verilebilir.
926 sayılı tsk personel kanunu Madde 50 d) (Ek bend: 28/06/2001 - 4699 S.K./7. md.) Aşağıda belirtilen suçlardan hükümlü olma nedeniyle ayırma : Ertelenmiş, para cezasına veya tedbire çevrilmiş, affa uğramış olsalar bile, Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 131 inci maddesinin birinci fıkrasının az vahim hali hariç basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, iftira gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı nitelikteki suçlardan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından hükümlü olan subaylar hakkında, hizmet sürelerine bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.
#Askeri yüksek idare mahkemesinin bu kararına göre ve ilgili kanunların maddelerine göre
Bakaya sucundan dolayı alınan bir mahkumiyet kararı yedek subaylık statüsüne engel olur mu?olsa bile kısa dönem erlik hakkından yararlanılabilir mi?Sonuçta bakaya suçu ilgili maddelerde açıkça belirtilmemiş..ilk mesajda durumumu acıkça özetledim.
Sizden yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim