Re: Arama kararı
Arama ve Elkoyma
Şüpheli veya sanıkla ilgili arama
MADDE 116.– (1) Yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir.
Diğer kişilerle ilgili arama
MADDE 117.– (1) Şüphelinin veya sanığın yakalanabilmesi veya suç delillerinin elde edile*bilmesi amacıyla, diğer bir kişinin de üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir.
(2) Bu hâllerde aramanın yapılması, aranılan kişinin veya suçun delillerinin belirtilen yerlerde bulunduğunun kabul edilebilmesine olanak sağla*yan olayların varlığına bağlıdır.
(3) Bu sınırlama, şüphelinin veya sanığın bu*lunduğu yerler ile, izlendiği sırada girdiği yerler hakkında geçerli değildir.
Gece yapılacak arama
MADDE 118.– (1) Konutta, işyerinde veya di*ğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapıla*maz.
(2) Suçüstü veya gecikmesinde sakınca bulu*nan hâller ile yakalanmış veya gözaltına alınmış olup da firar eden kişi veya tutuklu veya hüküm*lünün tekrar yakalanması amacıyla yapılan ara*malarda, birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
Arama kararı
MADDE 119.– (1) (Değişik birinci fıkra: 25.05.2005 – 5353/15 md.) Hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler. Ancak, konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile yapılabilir. Kolluk amirinin yazılı emri ile yapılan arama sonuçları Cumhuriyet Baş*savcılığına derhal bildirilir.
(2) Arama karar veya emrinde;
a) Aramanın nedenini oluşturan fiil,
b) Aranılacak kişi, aramanın yapılacağı konut veya diğer yerin adresi ya da eşya,
c) Karar veya emrin geçerli olacağı zaman sü*resi,
Açıkça gösterilir.
(3) Arama tutanağına işlemi yapanların açık kimlikleri yazılır.[6]
(4) Cumhuriyet savcısı hazır olmaksızın konut, işyeri veya diğer kapalı yerlerde arama yapabil*mek için o yer ihtiyar heyetinden veya komşular*dan iki kişi bulundurulur.
(5) Askerî mahallerde yapılacak arama, ...[7] Cumhuriyet savcısının istem ve katılımıyla askerî makamlar tarafından yerine getirilir.
Aramada hazır bulunabilecekler
MADDE 120.– (1) Aranacak yerlerin sahibi veya eşyanın zilyedi aramada hazır bulunabilir; kendisi bulunmazsa temsilcisi veya ayırt etme gücüne sahip hısımlarından biri veya kendisiyle birlikte oturmakta olan bir kişi veya komşusu hazır bulundurulur.
(2) 117 nci maddenin birinci fıkrasında göste*rilen hâllerde zilyet ve bulunmazsa yerine çağrıla*cak kişiye, aramaya başlamadan önce aramanın amacı hakkında bilgi verilir.
(3) Kişinin avukatının aramada hazır bulunma*sına engel olunamaz.