Alıntı:
klmakn rumuzlu üyeden alıntı
yeni tck madde 43 de suçların içtiması var....zincirleme suç tanımlanmıştır...
bahse konu DMK Disiplin yönetmeliğinde böyle bir tarif yok...
somut olay şu:memur ekonomik kriz nedeni ile mevcut borçlarını yasal takibe uğratıyor...tek bir kriz nedeni ile zincirleme takip yapılıyor ve kuruma 4 ay gibi kısa sürede 5 maaş haciz yazısı geliyor....idare ise 5 ayrı disiplin cezası veriyor...TCK 5.madde ve burdan yola çıkarak TCK 43 burda uygulanmazmı...
saygılarımla
Sayın İlgili ;
657 sayılı yasanın 125/B-k maddesi gereğince ; Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak eylem ya da işlemi kınama cezasını gerektirir.Ancak siz sorunuzda ekonomik krizden bahsetmişsiniz..İlgili maddenin uygulanabilmesi için borcunu ödememe kastının olması gerekmektedir.Bu yönüyle ilgili disiplin cezaları şayet kesinleşmemiş ise bu nedenlerden dolayı itirazda fayda bulunmaktadır.
Olayı diğer boyutu ile değerlendirdiğimizde kanaatimce ;
657 sayılı yasanın 125.maddesinin son bendi sorduğunuz sorunun cevabı olabilir..Dolaysıyla özel kanunda düzenlenmiş hususlar hakkında genel kanun niteliğindeki TCK nın ilgili hükümlerinin uygulanamayacağı,
Bahsetmiş olduğunuz olaylarda her eylemden dolayı ayrı bir disiplin cezasının verilmiş olmasının doğru olmadığı,
Belirttiğiniz olaylara aşağıdaki maddenin uygulanması gerektiği kanaatindeyim..
İlgili bent şöyledir;
…………………………………………………………………….Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların sicilden silinmesine ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır. Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir.
Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve iyi veya çok iyi derecede sicil alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.
Yukarıda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı neviden disiplin cezaları verilir.
Öğrenim durumları nedeniyle yükselebilecekleri kadroların son kademelerinde bulunan Devlet memurlarının, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesini gerektiren hallerde, brüt aylıklarının 1/4'ü - 1/2'si kesilir ve tekerrüründe görevlerine son verilir.
Özel kanunların disiplin suçları ve cezalarına ilişkin hükümleri saklıdır.
Yukarıda yazılı disiplin kovuşturmasının yapılmış olması, fiilin genel hükümler kapsamına girmesi halinde, sanık hakkında ayrıca ceza kovuşturması açılmasına engel teşkil etmez.