Re: Kimler af kapsamı dışında kalır
Bana göre: suçu somut, topluma mal olmuş dışarıdaki suçlular itibarlı ve bir iki ödül alarak af kapsamı dışında kalacaktır.Dokulmaz güçler af kapsamı dışındadır.
Bu af konusunda toplumda, ciddi ve bilinçli bir negatif duyarlılık yaratılmıştır. Rahşan affı spekülasyon aracı olmuş, hatta suç ve suçluların artmasının yegane gerekçesi olarak basın yoluyla da bu amaçla kullanılmıştır.
Kişisel düşüncem, aftan çıkıp suç işleyenlerin yeri zaten hapishane değil, akıl hastanesi olmalı. Bunlara doğru psikolojik testler uygulanmamış, onlar cezaeevi için de tehlikeliler.
Beni düşündüren hüküm giymişlerden önce, cezaevlerinin yarıdan fazla nüfusunu oluşturan tutuklulardır. Yargının iş yükü gerekçe, aylarca, yıllarca suçum ne, cezam ne olacak diye bekleyen, adalet anlayışında masum insanlardır.
Aftan önce şu tutukluluk müessesinde, suçüstü hali hariç, kuvvetli şüphe, kaçma olasılığı (kamu bunu önleme gücünü kendinde görmelidir), delilleri yoketme ( mevcut delillerle tutuklanmıştır,adli makamların elindedir), atılı suçlar (iddiadır ve kanıtlanması için süre çok uzun tutulmaktadır) varsayımlarıyla hakim takdiri/keyfiyetini kaldırmak, adalet anlayışı ve hukuk devleti olmak adına, AİHS imza atmış bir ülke için, doğru atılmış bir adım olacaktır.
Ben Anayasa'da "kanun önünde herkes eşittir" ilkesinin göz göre göre, gözardı edilerek, yargıda çifte standart uygulanmasını affetmiyorum. Cezaevlerindekilerin tamamı aftan yararlansa da, dışardaki suçlular kadar tehlike oluşturmaz.