Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Hala nafaka ödemek zorunda mıyım?

18-04-2007 07:34:43 kareem #

Hala nafaka ödemek zorunda mıyım?

Karımın açtığı boşanma davası, dolayısıyla nafaka ve tazminat boşanmaya sebep olacak bir kusurum olmadığı için reddedildi.

Karar kesinleşene kadar tedbir nafakası ödemeye devam edeceğim. Ancak kötü niyetli biri olarak temyize götürecekler ve 6-7 ay daha benden tedbir nafakası alacaklar.

Mahkeme kararı red kesinleşirse nafaka bitecekti.
Boşanma gerçekleşseydi de, nafaka bitecekti.
Yani temyizin sonucu ne olursa olsun tedbir nafakası kesilecekken neden hala nafaka ödüyorum?

Bir diğer sorum da karar kesinleştikten sonra 3 yıl boşanma davası açamayacaklar. Nafaka davası açabilirler mi?
18-04-2007 08:01:55 Av.Ragıp Atay #

Re: hala nafaka ödemek zorunda mıyım?

Sayın Karee
boşanma gerçekleşseydi, nafaka yoksulluk nafakası olarak devam edcekti. Bu nedenle karar kesinleşene kadar tedbir nafakası devam eder.
Niçin ödüyorum sorunuza gelince: Yasa öyle uygun görmüş
18-04-2007 08:21:26 Av.Öznur Aktürk #

Re: hala nafaka ödemek zorunda mıyım?

Aşağıdaki Yargıtay kararı umarım sorunuzu yanıtlamaya yeterli olur.

YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 1997/4363
K. 1997/4616
T. 15.4.1997
• İLAMLI İCRA ( Tedbir Nafakasının Takibi )
• TEDBİR NAFAKASI ( Aksi Öngörülmedikçe Dava Sonuna Kadar Devam Edeceği )
2004/m.32,62
ÖZET : Hükmedilen nafaka tedbir nafakası olduğunda ve yoksulluk nafakasına dönüştüğüne ve bu şekilde devamına dair kararda bir açıklık bulunmadığına göre bu nafaka davanın devamı süresince geçerli olacağından tedbir nafakası boşanma kararının kesinleşmesine kadar devam eder.

DAVA: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 7.4.1997 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR: Takibe dayanak ilamda tarafların boşanmalarına karar verilmiş, 13.2.1996 tarihinden itibaren davacı için 5.000.000 TL. tedbir nafakasının davalıdan tahsiline karar verilmiştir. Hükmedilen nafaka tedbir nafakası olduğundan ve yoksulluk nafakasına dönüştüğüne ve bu şekilde devamına dair kararda bir açıklık bulunmadığından Medeni Kanunun 137. maddesi hükmüne göre bu nafaka davanın devamı süresince geçerli olacağından boşanma kararının kesinleşmesine kadar tedbir nafakası devam eder. Yasanın bu hükmü çerçevesinde itirazın kabulüne karar verilmek gerekirken yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.

SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK. 366 ve HUMK. 428 maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 15.4.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.
18-04-2007 08:40:49 kareem #

Re: hala nafaka ödemek zorunda mıyım?

Gerekçeli kararda "davalının boşanmaya sebep olacak kusuru ortaya konmadığından" diyor. Yargıtay, hakimin kusur konusundaki takdirini doğru bulmayabilir mi?

Kusurlu değilsem yoksulluk nafakası ödememem gerekir.

Temyizden kararın değişeceğini zannetmiyorum. Temyize götürmeleri tamamen hukukun suistimali değil mi?

Peki, karar kesinleştikten sonra 3 yıl boşanma davası açamayacaklarını biliyorum. Bu sürede ayrıca nafaka davası açabilirler mi?
18-04-2007 10:42:19 ma_cera #

Re: hala nafaka ödemek zorunda mıyım?

Sanırım yapılabilecekler şunlar:
3 yıl boyunca aynı sebeplere dayanarak dava açamazlar.
Ama terk, zina vs. gibi sebeplerle açabilirler.
Siz her türlü dava açabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davası açılabilir.
3 yılın sonunda fiili ayrılığa dair boşanma davası açılabilir.

Tedbir nafakası kararı için ayrı yaşamaya hakkı olması gerekir. Boşanma davası açmakla ayrı yaşamaya hak kazandı. Davanın reddinin kesinleşmesiyle bu hakkı sona erecek. Dolayısıyla karar kesinleştikten sonra ikinci bir boşanma davası açılana kadar tedbir nafakası isteyebileceğini zannetmiyorum.
18-04-2007 11:23:15 kareem #

Re: Hala nafaka ödemek zorunda mıyım?

Peki teminat olarak bunu bir hesaba yatırsam, karara göre davacı bunu alsa daha adil olmaz mıydı?

Kanunların suistimali konusunda yapılabilecek bir şey yok mu?




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.