Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kira tespit davaları ve kira artışı

17-04-2007 15:23:17 zevzeque #

Kira tespit davaları ve kira artışı

Merhabalar,

Benim sorum kira artışı ve kira tespiti davası konusunda olacak. Daha önce bu konuda yazılan konuları okudum ama durumum biraz özel ve merak ettiğim bazı şeyler var.

Bulunduğum evde Mayıs 2004'ten beri kiracıyım. Eve girdiğimde 750YTL kira ödüyordum. Kontrata kira artışının TEFE TÜFE ortalaması alınarak yapılacağı yazıldı. İlk sene ev sahibi kira artışı için beni aramadı. Ben kirayı 830 yaparak gönderdim, bir itiraz gelmedi. Geçen yıl ev sahibim beni arayarak kirayı 1000 YTL yapmak istediğini söyledi, ben itiraz ettim. %12 zamda ev sahibi istemese de anlaştık. Kira 930YTL oldu. (Anladığım kadarıyla kabul etmeye mecburmuş çünkü 3 yıldan önce kira tespit davası açamıyormuş) Bu yıl ev sahibim kirayı 1250 istiyor. %35'e yakın bir zam.. Gerekçe olarakta ben girdiğimde apartmanın badanasız ve bakımsız olmasını ve sonradan badana yapılmasını gösteriyor. Ev sahibinin çevrede başka daireleri de var ve söylediğine göre istese benim oturduğum daireyi 1500'e verebilirmiş çünkü daha kötü evleri yüksek kiralara vermiş. İyi kiracı olduğumuzdan 1250 önermiş. Söylediğinin doğru olduğunu sanmıyorum, bulunduğumuz binadaki emlakçıya sormayı düşünüyorum. Ben kirayı en fazla 1100 düşünmüştüm ve bence çevreye göre makul bir kiraydı.

Bu durumda anladığım kadarıyla kira tespit davası açmaya hakkı var. Şu an bulunduğumuz çevrede ev sahibinin istediği paraya bir odası fazla içi yapılı daha makul daireler mevcut ancak biz de bu yıl içinde kendi evimizi almayı düşünüyoruz ve 6-7 ay için kiralık ev aramak ve taşınmak istemiyoruz.

Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz? Mayısın 1'inde banka hesabına 1100 YTL göndersek neler olur? Ev sahibi kira tespit davası açtığında bu dava kaç ay sürer? (sonuçta evden çıkmayı düşündüğümüz için) Dava sonuçlandığında 1100'den fazla bir kira tespit edilirse evden çıkmış olsam bile geriye yönelik farkları ve mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalır mıyım?

Şimdiden teşekkürler..
17-04-2007 17:14:07 kareem #

Re: Kira tespit davaları ve kira artışı

Kira döneminin bitiminden 15 gün öncesine kadar size ihtarla istediği kira artışını bildirmez veya dava açmazsa açacağı kira tespit davası bir sonraki dönem için karara bağlanır.

Yani kontrat 1 mayısta yenileniyorsa, 15 nisana kadar ihtarla artış talebini bildirmeli, veya kira tespit davası açmalı.

Enflasyon oranında arttırın. Kira tespit davası açılsa bile sonraki dönem için olacaktır.

Eğer bu dönem için açabilseydi farkları da öderdiniz. 1100 değil 1050 yatırın :) bu yeter.
18-04-2007 18:39:56 zevzeque #

Re: Kira tespit davaları ve kira artışı

Cevabınız için teşekkür ederim. Biraz rahatladım. Ev sahibim bize her hangi bir ihtar göndermedi ve dava da açmadı. Sadece sözlü olarak istediği kirayı bildirdi ve bundan düşük bir kirayı kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirtti.

Kira tespit davaları konusunda şunu okudum:

"Kira sözleşmesinde kira artışına ilişkin özel şart varsa, bu şart yenilenen ilk dönemde tarafları bağlar; yani yenilenen ilk dönemde bu şarta göre kira artışı yapılır. Yine sözleşmede her yıl kiranın artacağına ilişkin özel şart varsa, ihtarname çekmeye gerek yoktur. Dönem sonuna kadar her zaman dava açılabilir."

Benim kontratımda "Kira her yıl artar" türünden bir madde yok ancak "Yıllık kira artışı TEFE ve TÜFE'nin ortalaması yapılarak yapılacaktır." maddesi var. Yukarıda yazana göre yine de kira tespiti davasında belirlenen kira 1 Mayıs 2008'den itibaren mi geçerli olur?
18-04-2007 19:23:46 Av.Esin Kılıç #

Re: Kira tespit davaları ve kira artışı

Hangi oranda artış yapılacağının sözleşmede yer alması zaten artış şartının olduğu anlamına gelir. Ev sahibiniz, içinde bulunduğunuz kira dönemi içinde, ihtar şartı olmaksızın dava açabilir. Tespit edilecek kira bedeli 01.05.07-01.05.08 dönemi için geçerli olur.
20-04-2007 10:05:12 zevzeque #

Re: Kira tespit davaları ve kira artışı

Teşekkürler.. Buna göre çevredeki ve binadaki kiraları araştırıp ona göre davransam iyi olacak.

"YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ E. 2005/1202 K. 2005/1606 T. 21.2.2005

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak; davalı dava açılmasına sebep olmadığından yargılama giderleri ile sorumlu olmaması gerekir iken sorumlu tutulması doğru değil ise de bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün ikinci fıkrası silinerek yerine "Davalıdan bakiye harç tahsiline yer olmadığına, tahsil edilen harcın istek halinde ödeme yapan tarafa iadesine..." sözleri yazılarak, hükmün üçüncü fıkrası silinerek yerine "Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına; davacı vekili yararına vekalet ücreti takdirine yer olmadığına..." sözleri yazılarak, hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, 1.10 YTL bakiye temyiz harcının temyiz eden davalıya yükletilmesine, 21.2.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. "

Peki buna göre mahkeme açıldığında giderleri davacıya mı yükleniyor? Karşı tarafın avukatlık ücreti nasıl bölüşülüyor? Bir de bu konuda fikir alabilirsem iyi olacak.
25-04-2007 18:21:07 amartok #

Re: Kira tespit davaları ve kira artışı

Sn.yönetici,

Aynı durum benimde başıma dert oldu.Evimin çerçeve ahşap doğramaları dökülüyor.Mutfak ve banyo 17 senelik onlarda ne yazıkki dökülmekte.Ayrıca kira artışlarını ev sahinim her zaman enflasyon oranının 3-5 puan yukarısında talep etti ve her seferinde itirazsız kabul ettik.Ancak üst katımda bulunan 2 dairenin (muftak,banyo ve çerçeveleri yapılı )kirasının 750 -800 ytl olmasından dolayı ve benim çevre raicinin altında oturtuğumu iddia etmektele beraber
700 ytl kira talep etti.Bende enflasyon oranının 10% olduğunu ve ve benimde özverimle ancak 20% oranında artış yapabileceğimi bildirdim.Bugün evime ihbarname getirilmiş.Derin bilgilerinizle bu konu üzerinde tarafımı aydınlatmanızı rica ederim.

Saygılarımla,
25-04-2007 20:56:29 Av.Esin Kılıç #

Re: Kira tespit davaları ve kira artışı

Burada belirttiğiniz tüm hususları, ev sahibinizin açacağı davada beyan ediniz. Ev sahibiniz ne kadar bedel talep ederse etsin, kira bedeli, evinizde bilirkişilerce yapılacak inceleme, emsal kira bedelleri, vs.üzerinden tayin edilecektir.
20-03-2009 11:44:20 Rugankundura #

Re: Kira tespit davaları ve kira artışı

Değerli Forum Üyeleri,

Benim kira sözleşmemde kira artışı şu oranda ve/veya TÜFE oranında arttırılır şeklinde bir madde yok. Bu durumda ev sahibim kafasına göre bir rakam belirleyip bu kirayı istiyorum derse, ne yapmam uygun olur ? Kriz nedeniyle kiraların da düştüğü bugünkü iktisadi şartlarda ev sahibinin belirlediği rakamı kabul etmek yerine Kira Tespit Davasını kiracı olarak açmam mümkün mü ? Bu konularda beni bilgilendirirseniz memnun olurum. Yeni kirayı kabul etmeyip eski kirada kirayı vermeye devam edersem ne gibi sonuçlar doğar ?

Teşekkür ederim.

Gökhan Savaş TOLU
05-09-2010 14:48:24 gercekler #

Cevap: Re: Kira tespit davaları ve kira artışı

Alıntı:

Rugankundura rumuzlu üyeden alıntı
Değerli Forum Üyeleri,

Benim kira sözleşmemde kira artışı şu oranda ve/veya TÜFE oranında arttırılır şeklinde bir madde yok. Bu durumda ev sahibim kafasına göre bir rakam belirleyip bu kirayı istiyorum derse, ne yapmam uygun olur ? Kriz nedeniyle kiraların da düştüğü bugünkü iktisadi şartlarda ev sahibinin belirlediği rakamı kabul etmek yerine Kira Tespit Davasını kiracı olarak açmam mümkün mü ? Bu konularda beni bilgilendirirseniz memnun olurum. Yeni kirayı kabul etmeyip eski kirada kirayı vermeye devam edersem ne gibi sonuçlar doğar ?

Teşekkür ederim.

Gökhan Savaş TOLU

Bunu ben de merak ediyorum.
Yeni kirayı kabul etmeyip eski kirada kirayı vermeye devam edersem ne gibi sonuçlar doğar ? temerrüde düşersek 1 senelik kirayı peşin yatırmamız gerekir mi?
Kirayı zamsız ödediğimiz için tatliye davası açılır mı?

Kira tespit davası açmak istersek ücreti ne kadardır. Avukat, mahkeme masrafı, Bilirkişi ücreti gibi . Bu ücretler nasıl hesaplanır




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.