T.C.
SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü
Sayı : B 14 0 TRK 0 15 00 00/ 10363 04 NİSAN 2006
Konu : Özel Öğretim Kurumları
ÖZEL DERSHANELER BİRLİĞİ’NE
GMK Bulvarı No:99/1 Maltepe/ ANKARA
Bilindiği üzere, 4822 sayılı Kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 14 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanun her düzeyde eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan özel eğitim ve öğretim kurumlarının (üniversite hazırlık dershaneleri, İngilizce, bilgisayar ve ehliyet kursları vb.) verdikleri hizmetleri de kapsamaktadır.
Bu bağlamda, 4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Ayıplı Hizmet, Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar, Taksitle Satışlar, Kapıdan Satışlar ile Ticari Reklam ve İlanlar düzenleyen 4/A, 6, 6/A,8-9 ve 16’ncı maddeleri özel eğitim ve öğretim kurumlarını yakından ilgilendirmektedir.
Bakanlığımıza özel eğitim ve öğretim kurumları konusunda intikal eden tüketici şikayetleri incelendiğinde, şikayetlerin aşağıdaki konularda yoğunlaştığı görülmüştür.
-Düzenlenen sözleşmelerde Kanunun 6’ncı maddesine aykırı olarak haksız şartların bulunması,
-Şekil şartları bakımından en az 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlenmesi gereken sözleşmelerin bu şartları taşımaması,
-Taksitle yapılan satış sözleşmelerinde sözleşmede bulunması gereken asgari koşulların yer almaması,
-Yine taksitle satışlarda her bir taksit için ayrı ayrı olacak şekilde düzenlenmesi gereken senetlerin tek bir senet şeklinde düzenlenmesi,
-Kapıdan satış yoluyla hizmet satımı yapılan hallerde tüketicinin cayma hakkının kullandırılmaması,
-Dershaneler tarafından yayınlanan reklam ve ilanlarda Kanunun 16’ncı maddesine aykırılıklar bulunması,
Ayrıca, özel eğiti ve öğretim kurumları tarafından verilen hizmetlerin ayıplı olması durumunda, 4077 sayılı Kanunun 4/A maddesi gereğince tüketicinin sözleşmeden dönme, hizmetin yeniden görülmesi veya ayıp oranında bedel indirimi haklarının bulunduğunu bildirmekte fayda görülmektedir.
Eğitim ve öğretim hizmeti veren söz konusu kurumların 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yer alan; 4/A Ayıplı Hizmet, 6 Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar, 6/A Taksitle Satış ve 8-9 Kapıdan Satış maddelerinde yer alan hükümlere uymamaları halinde mezkur kanun, aykırılıktan dolayı ihlali yapana sözleşme başına idari para cezası öngörmektedir.
Ayrıca, Kanunun “Ticari Reklam ve İlanlar”ı düzenleyen 16’ncı maddesine aykırılık halinde ise Bakanlığımız Reklam Kurulu, Kanuna aykırı reklamı veya ilanı verenler,reklamcılar ve mecra kuruluşları hakkında idari para cezası vermek, reklamı veya ilanı tedbiren geçici olarak durdurmak,tamamen durdurmak veya düzeltilmesini istemek yetkisine sahiptir.
Bakanlığımız; özel eğitim ve öğretim kurumlarına devam eden tüketicilerin haklarının korunması ve bu kurumlarca düzenlenen sözleşmelerdeki aykırılıklar nedeniyle mağdur olmamaları ve sonuçta, tüketicilerin sağlıklı eğitim ve öğretim hizmetleri alabilmelerini amaçlamaktadır. Bu hassasiyet doğrultusunda 4077 sayılı Kanunda yer alan özel eğitim ve öğretim kurumlarına ilişkin hususların mensuplarınıza tarafınızca duyurulmasının uygun olacağı kanaatine varılmış olup,ihtiyaç duyulması halinde Bakanlığımız web sayfasından (
www.sanayi.gov.tr), Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünden ve illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden gerekli bilgi ve belgelerin alınabileceği hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.
Özcan PEKTAŞ
Bakan a
Genel Müdür