Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Okulumla yapmış olduğum sözleşmeyi fesh edebilir miyim?

23-03-2007 17:20:28 birceb #

Okulumla yapmış olduğum sözleşmeyi fesh edebilir miyim?

Ben eğitim almakta olduğum okulla bir sözleşme imzaladım ve şimdi okuldan ayrılmak istemekteyim.Ancak imzalamış olduğum sözleşmede ; 'Eğitim alan eğitim almaktan vazgeçme gerekçesi ile sözleşmenin feshi mümkün değildir.Eğitim veren iş bu sözleşmenin imzası ile birlikte eğitim bedelinin tamamını peşin olarak almaya hak kazanır.Sözleşmenin bu kurallara aykırı olarak eğitim alan tarafından fesih edilmesi durumunda dahi eğitim alan, iş bu sözleşmede öngörülen eğitim hizmet bedelinin (taksitlerini) ödeyeceğini, bu konuda hiçbir itiraz ve def'ide bulunmayacağını, gayrikibirücü ve bila kaydu şart kabul ve ikrar eder.' diye bir madde mevcut tabi bunun karşılığında onlarda eğitimle ilgili verdiklerini söylemektedir. Bu durumda bu okuldan bu gelecek dönemlere ait taksitleri ödemeden ayrılabilme ihtimalim nedir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Birce Kılıçaslan
24-03-2007 13:21:39 Av.Başak Şahin #

Re: Okulumla yapmış olduğum sözleşmeyi fesh edebilir miyim?

Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliğinin ücretlerin iadesi başlıklı 10. maddesine göre,

Madde 10-Aşağıda belirtilen sebeplerden biri veya birkaçı dolayısıyla kurumdan ayrılan öğrencilerin ayrılış tarihinden sonraki aylara, günlere ve saatlere isabet eden ödenmiş ücretleri iade edilir.

a)Öğrencinin il içinde veya il dışında başka bir kuruma naklolması,

b)Öğrencinin sağlık sebebiyle kurumdan ayrılması,

c)Kanun’un 15 inci ve 16 ncı maddelerine göre kurumun kapatılması,

d)Kurumların öğretime başlamasından önceki bir tarihte öğrencinin herhangi bir sebeple kurumdan ayrılması ve ayrılmak için müracaat etmesi,

e)Öğrenci velisinin öğrenciyi kurumda okutamayacak duruma düştüğünü gösterir resmi makamlardan alacağı belgelerle tevsik etmesi,

gerekir.

f)Okulların ilkokul birinci sınıfları ile hazırlık sınıflarına (Hazırlık sınıfı bulunmayan okullarda birinci sınıflarına) yeni kaydolan öğrencilerden, öğretim yılı başlamadan ayrılanlara, ödemiş oldukları ilk taksitin % 80’i iade edilir.(90/20505)

Bu şartlar varsa, ödenmiş ücret iade edileceği gibi, bu hükümden yola çıkarak ödenmemiş ücretlerin de talep edilemeyeceği sonucuna varabiliriz.
26-03-2007 14:21:04 birceb #

Re: Okulumla yapmış olduğum sözleşmeyi fesh edebilir miyim?

Sayın Başak Şahin, aydınlatıcı cevabınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Ancak bir iki sorum daha olacak; ben ağız alışkanlığımdan dolayı okul diye yazmıştım aslında eğitim aldığım kurum özel kurs statüsünde bu bir şeyleri değiştirir mi? İkincisi, ikametgah değişikliği beyanımda bu kursun başka bir şubesi olmadığından beni nakledebileceği bir şubesi veya denkliği de yoktur ve eşimin işi sebebiyle ikametgah değişikliğimi öne sürmem bu süreçte beni haklı kılar mı?
Teşekkürler Birce Kılıçaslan
04-07-2007 08:09:40 Av.Tayfun Eyilik #

Re: Okulumla yapmış olduğum sözleşmeyi fesh edebilir miyim?

T.C.

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü





Sayı : B 14 0 TRK 0 15 00 00/ 10363 04 NİSAN 2006

Konu : Özel Öğretim Kurumları





ÖZEL DERSHANELER BİRLİĞİ’NE

GMK Bulvarı No:99/1 Maltepe/ ANKARA



Bilindiği üzere, 4822 sayılı Kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 14 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanun her düzeyde eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan özel eğitim ve öğretim kurumlarının (üniversite hazırlık dershaneleri, İngilizce, bilgisayar ve ehliyet kursları vb.) verdikleri hizmetleri de kapsamaktadır.

Bu bağlamda, 4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Ayıplı Hizmet, Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar, Taksitle Satışlar, Kapıdan Satışlar ile Ticari Reklam ve İlanlar düzenleyen 4/A, 6, 6/A,8-9 ve 16’ncı maddeleri özel eğitim ve öğretim kurumlarını yakından ilgilendirmektedir.

Bakanlığımıza özel eğitim ve öğretim kurumları konusunda intikal eden tüketici şikayetleri incelendiğinde, şikayetlerin aşağıdaki konularda yoğunlaştığı görülmüştür.


-Düzenlenen sözleşmelerde Kanunun 6’ncı maddesine aykırı olarak haksız şartların bulunması,

-Şekil şartları bakımından en az 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlenmesi gereken sözleşmelerin bu şartları taşımaması,

-Taksitle yapılan satış sözleşmelerinde sözleşmede bulunması gereken asgari koşulların yer almaması,


-Yine taksitle satışlarda her bir taksit için ayrı ayrı olacak şekilde düzenlenmesi gereken senetlerin tek bir senet şeklinde düzenlenmesi,

-Kapıdan satış yoluyla hizmet satımı yapılan hallerde tüketicinin cayma hakkının kullandırılmaması,

-Dershaneler tarafından yayınlanan reklam ve ilanlarda Kanunun 16’ncı maddesine aykırılıklar bulunması,

Ayrıca, özel eğiti ve öğretim kurumları tarafından verilen hizmetlerin ayıplı olması durumunda, 4077 sayılı Kanunun 4/A maddesi gereğince tüketicinin sözleşmeden dönme, hizmetin yeniden görülmesi veya ayıp oranında bedel indirimi haklarının bulunduğunu bildirmekte fayda görülmektedir.

Eğitim ve öğretim hizmeti veren söz konusu kurumların 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yer alan; 4/A Ayıplı Hizmet, 6 Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar, 6/A Taksitle Satış ve 8-9 Kapıdan Satış maddelerinde yer alan hükümlere uymamaları halinde mezkur kanun, aykırılıktan dolayı ihlali yapana sözleşme başına idari para cezası öngörmektedir.

Ayrıca, Kanunun “Ticari Reklam ve İlanlar”ı düzenleyen 16’ncı maddesine aykırılık halinde ise Bakanlığımız Reklam Kurulu, Kanuna aykırı reklamı veya ilanı verenler,reklamcılar ve mecra kuruluşları hakkında idari para cezası vermek, reklamı veya ilanı tedbiren geçici olarak durdurmak,tamamen durdurmak veya düzeltilmesini istemek yetkisine sahiptir.

Bakanlığımız; özel eğitim ve öğretim kurumlarına devam eden tüketicilerin haklarının korunması ve bu kurumlarca düzenlenen sözleşmelerdeki aykırılıklar nedeniyle mağdur olmamaları ve sonuçta, tüketicilerin sağlıklı eğitim ve öğretim hizmetleri alabilmelerini amaçlamaktadır. Bu hassasiyet doğrultusunda 4077 sayılı Kanunda yer alan özel eğitim ve öğretim kurumlarına ilişkin hususların mensuplarınıza tarafınızca duyurulmasının uygun olacağı kanaatine varılmış olup,ihtiyaç duyulması halinde Bakanlığımız web sayfasından (www.sanayi.gov.tr), Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünden ve illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden gerekli bilgi ve belgelerin alınabileceği hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.



Özcan PEKTAŞ

Bakan a



Genel Müdür
21-05-2008 11:34:08 eminekorkut #

Re: Okulumla yapmış olduğum sözleşmeyi fesh edebilir miyim?

mrb benimde bir sorum var özel bir bilgisayar kursu ile sözleşme yaptım mart ayında ve banka kredili olarak ödemeyı kabul ettim ve 9 taksit olarak 2 aydır ödemelerimi yapıyorum ama halen daha kurs başlamadı kursun 1 ay ıcınde acılacağını sölemışlerdı suan aradığımda yıne 1 aya kadar diyorlar sözleşmeyı de feshetmıyorlar ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.