Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İşten çıkartılma

17-02-2007 23:15:05 yurdabak #

İşten çıkartılma

öncelikle merhabalar;

ben bir şirketde satış üzerine çalışmaktaydım. 1 aralıkta 2006 tarihinde başlamıştım. 16 şubat 2007 günü birdenbire önümüze bir iş akdi ve ve boş bir senet koyularak imzalamamız istendi. bende doğal olarak boş sende imza atamayacağımı , iş akdine senetle ilgili atıf yapılması gerektiğini ve hangi hallerde geçerli olacağının belirtilmesi gerektiğini söyledim. onlarda bana bu şekilde imzalamam gerektiği konusunda direttiler. ve benim iş ile ilgili olarak ilişiğimi kestiler.

benim ögrenmek istediğim şu;
1. ilk olarak böyle bir senede imza attırmakta diretmekle iş kanunlarını hiçe saymıyorlarmı?

2. 2,5 ay çalışmış olduğum işimde benim şirketden ihbar tazminatı talebim olabilirmi.

3.usulsuz ve zorlamayla işten çıkartıldığımı ortaya koyarak ve şikayet ederek uygun şartlarda tekrar işe dönebilirmiyim.

gerçekten benim için çok önemli olan bu konuda bana yardımcı olrsanız çok sevinirim. şimdiden teşekkür ederim..

saygılar..
17-02-2007 23:47:36 baruter78 #

Re: işten çıkartılma

Kimsenin iş aktini gerekçe göstererek boş senet imzalatmaya hakkı yoktur. Bu nedenle iş aktinize son verilmesi iş kanununa aykırıdır. Bir ay içinde işe iade davası açabilirsiniz. İhbar tazminatınızı da isteyebilirsiniz. 6 aylık süre dolmadığından ihbar tazminatı 2 haftalık maaşınıza karşılık hesaplanır.
17-02-2007 23:51:19 Harun Gür #

Re: işten çıkartılma

1- Kanunu hiçe sayıyorlar.
2- 2,5 ay çalıştığınızı ve iş akdinizi işverenin feshettiğini belge ve tanıklarla ispatlarsanız 2 haftalık ihbar tazminatına hak kazanırsınız.
3- 6 aydan az çalıştığınızdan Yasada belirtilen diğer şartlar sağlansa dahi işe iadeniz mümkün olmamakla birlikte işvereninizden kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz.

Bir avukatla durumunuzu görüşün...

Selamlar,
19-02-2007 21:36:24 yurdabak #

Re: İşten çıkartılma

tekrar merhabalar;

öncelikle yanıtlarınız için teşekkür ederim..

ancak kafam oldukça karıştı. çünkü çok farklı cevaplar alıyorum.
kafama takılan şu öncelikle deneme süresi denen süre 2 aymı yoksa 3 aymı? herkes çok farklı cevaplar veriyor. hiç bir şekilde işe girerken bir sözleşmeye imza atmadığımı belirteyim.

ve benim kanuni olarak atmam gereken ilk adım nedir? bölge çalışma müdürlüğünemi başvurmalıyım yoksa, savcılığa suç duyurusundamı bulunmalıyım? bu konunun üstüne kesin ve kati bir şekilde gitmek istiyorum lütfen bana yardımcı olun...
19-02-2007 22:03:17 Harun Gür #

Re: İşten çıkartılma

Sn. yurdabak,

1- Deneme süresi en çok 2 aydır, Toplu İş Sözleşmeleri ile 4 aya kadar uzatılabilir. Sizin imzaladığınız bir iş sözleşmesi bulunmadığına göre sizin için deneme süresinden sözedilemez.

2- Öncelikle o işyerinde çalıştığınızı ispat etmeniz gereklidir. Tercihen belge ile (maaş bordosu, banka dekontu vb.) ve ayrıca şahitler ile... (halen o işyerinde çalışan şahitler) Aksi halde halen işyerinde çalışmıyor olmanız nedeniyle geçmiş çalışmalarınızın tesbiti güç olacaktır. Çalışmalarınızı ispat edebilecek belgeleriniz ve şahitleriniz varsa SSK ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne yazılı şikayette bulunabilirsiniz.

Selamlar,
02-03-2007 11:14:50 KASIMAN #

Re: İşten çıkartılma

Sayın Yurdabak,
Sayın Harun Gür'ün yazdıkları doğrudur. Sayın baruter78'e ise İş Yasası'nı bir kez daha incelemesini öneriyorum.
Esenlikler.
01-04-2007 17:15:41 goktug3346 #

Re: İşten çıkartılma

iyi günler ben 25/06/2005 tarihi itibarı ile ücretli usta öğretici ve bilgisayar bölüm şefi olarak işe başladım.Fakat evliliğim sebebi ile 27/02/2007 tarihinde işten ayrıldım. ben mayıs ayında ayrılcaktım fakat iş yerinde şubat ayında çıkısım yapıldı. ben hiç bir şekilde işten ayrılırken imza atmadım ve senelik ikramiye, yıllık izin gibi hiç bir izinde kullanmadım ve bunların karsılığında para alamadım.
bu durumda benim tazminat isteme gibi bir hakkım var mı?
01-04-2007 18:34:21 KASIMAN #

Re: İşten çıkartılma

Sayın goktug3346,
Evlilik nedeni ile (1 yıl içinde) ayrılma hakkını kullanabilmeniz için bayan olmalısınız, belirtmemişsiniz. Ayrılmak için yazılı bir müracaatınız var mı?
Gerekçeniz tam olarak neydi? Sonuç olarak çıktınız mı çıkarıldınız mı, çıkarıldıysanız ne gerekçe ile, çıkarıldıysanız bile işe iade davası açma süresini geçirmişsiniz. Detayları verirseniz yardımcı olmaya çalışırız.
Esenlikler,
02-04-2007 18:34:07 goktug3346 #

Re: İşten çıkartılma

Teşekkürler kasıman;
Ben çıkış istemedim.Bayanım ve evliliğim sebebi ile Mayıs ayında çıkacağımı belirtim. Fakat 2007 Şubat ayında çıkışım yapıldı. Gerekçe ise kurs açılmaması yani kursumun bittiği tarihten itibaren (27/02/2007) 1 ay geçtiği için ve yeni kurs açılmadığı için işten çıkarılım. Yani benim isteğim doğrultusunda olan birsey yok.
Benim öğrenmek istediğim şey ben ücretli usta öğretici olarak kaymakamlık ve milli eğitim oluruyla kurs açabiliyorum. bu statüde tazminat talebinde bulunabilir miyim?
iyi günler
03-04-2007 22:45:23 Av.Abbas Bilgili #

Re: İşten çıkartılma

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde halk eğitim müdürlüklerine bağlı usta öğretici iseniz, işçi sayılmıyorsunuz ve bu durumda olanların kıdem tazminatı hakları yoktur. Selamlar.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.