Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Bilgisayar Haczi?

18-01-2003 19:39:01 mserhat #

Bilgisayar Haczi?

Bilgisayar haczi ile ilgili aklıma takılan bazı sorular.
Size biraz saçma gelebilir ama gene de ben merak ediyorum. Şöyleki:
Mesela benim evime gelen icra memuru ben yokken bilgisayarımı haczedip götürdü. Diyelim ki bilgisayarıma da 500 milyon TL değer biçti. Farzedin ki ben de iyi bir program yazıcısıyım ve bilgisayarımda kayıtlı tarafımdan yazılmış programlar var. Ve belki de çok iyi para eden yada edecek programlar. Bilgisayarım 500 milyona satılırsa bu programlara ne olacak?
Yada diyelim ki ben program yazıcısı falan değilim de yüksek kademede bir devlet memuruyum yada bir iş adamıyım ve bilgisayarımda çok gizli yada önemli belgeler kayıtlı. Yada ben bir yazarım ve yeni yazmakta olduğum kitabım bilgisayarımda kayıtlı.
Yada hepsini boşverin ben sade bir vatandaşım ve bilgisayarımda kendime ait özel belgelerim, kopyası olmayan kayıtlarım vb. bilgilerim var.
Örnekler çoğaltılabilir. Aslında önemli olan şu: uygulamada bildiğim kadarı ile gelen icra memuru gözüne kestirdiği eşyayı ve bunların içinde bilgisayarları da apar topar fişinden çekip götürmekte ve yediemine teslim etmekte. Peki yukarıda bahsettiğim sorunların ortaya çıkmaması için birşey yapılıyormu? Yada ne yapılmalıdır?
Ayrıca bilgisayarda kayıtlı bilgi ve belgelerin hukuki durumu ne olacaktır?
Mesela bilgisayarda kayıtlı benim 250$ vererek kurduğum bir program bilgisayarın fiyata dahil edilmelimidir?
Bu konuda İİK'daki hükümler yeterlimidir?
Ve aklınıza gelen diğer sorular...
Başka bir husus daha var. İcra memurunca bilgisayar haczedilirken
"kasa,monitör,klavye ve maus=250.000.000.TL" denerek bilgisayar alıp götürülüyor ve yediemine teslim ediliyor. Ortalıkta dolaşan söylentilere göre bilgisayarların parçaları yediemin depolarında değiştiriliyor yada sökülüyormuş.
Bu konulardaki görüş ve önerilerinizi bekliyorum.


mserhat
20-01-2003 16:53:05 İLKEL #
Aslında bu soru çok sorulan sorulardan. Haciz memuru malın değerini bilgisi oranında takdir eder. Şayet bilgisi yoksa bir bilirkişi marifetiyle değerini tesbit edebilir. Mesela ziynet eşyası...
Mahcuzun (hacizli mal) sahibi de haciz esnasındaki değeri düşük bulursa veya bahsettiğiniz gibi kişisel verilerin iadesi için dava açabilir. Bilgisayarın değerinin bilirkişi tarafından tesbiti için haczi öğrendiği tarihten itibaren 7 gün içinde icra tetkik mercii hakimliğine dava (şikayet yolu) açabilir.

30-08-2003 09:37:54 av.umut_yaldız #
Yazınıza Cevap : Bu kadar önemli bilgiler saklıysa hacizi öğranir öğranmez icra daieresine başvurarak borcunuzu kapatırsınız ve bilgisayarınızı teslim alırsınız.Eğer yediemin sizin bilgisayarınıza zarar vermiş ise o yediemin hakkında TCK nun yediemini suistimal suçundan dolayı savcılığa şikayette bulunursunuz.Zararınız için Adalet bakanlığına maddi ve manevi zararınız için tazminat davası açarsınız.Borcunuzu günün de ödemenizi temenni ederiz.

ATA AVUKATLIK BÜROSU
02-09-2003 10:22:08 özgü #
Merhabalar,
İcra memuru bilgisayarınızı haczettiğinde içindeki tüm bilgileri alabilme ve kayıtlı olan bilgileri başkasının kullanamaması için silebilme hakkına sahipsiniz. Neticede bu bilgiler sizinde ifade ettiğiniz gibi sizin özelinize girmekte ve haczedilen mal olan bilgisaradan ayrı bir değer taşımaktadır. Haciz memuru bu yöndeki talebinize izin vermez ise bu eylemini İcra Tetkik Mercii Hakimliğine şikayet edebilirsiniz. Zira İcra memuru alacaklı ile borçlu arasında en uygun koşullarda hareket etmekle yükümlüdür. Sizin daha fazla zarara uğramanız aneden olcak şekilde davranamaz.
Saygılar.


Rapunzel




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.