Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İstifa durumunda işveren ne zaman dava açabilir?

26-12-2006 15:56:40 starstation #

İstifa durumunda işveren ne zaman dava açabilir?

merhaba, ben Ece, 2 yıldır özel bir şirkette asistan olarak çalışıyorum. Ancak 3 yıllık sözleşmem var. İşten ayrılmak istiyorum. İşten ayrılmam durumunda sanırım şirket bana dava açabilirmiş çünkü sözleşmemde "işçi çalışmadığı süre kadar maaşını istifa etmesi durumunda ödemelidir" yazıyor. Sorun şu, ben ayrıldıktan sonra şirketin bana dava açıp açmayacağı yasal olarak ne kadar sürede belli olur? istifa tarihimden itibaren kaç gün içerisinde dava açmayacaklarından emin olabilirim? ömrüm boyunca her an dava açılabilir korkusu mu yaşacağım? Eğer böyleyse istifa etmeyeceğim. Zaten ihbar süresi yüzünden 8 hafta daha şirkette kalmam gerekecek. Lütfen yardım edin, şimdiden teşekkür ederim.
26-12-2006 20:30:27 majestik #
Merhaba Ece, bugün senin durumun bir benzerini atlattım, 2 yıllık sözleşme imzaladığım ve 2 yıllım dolmadan ayrılmam halinde 10000 euro tazminat vermem gerektiğini söyleyen bir iş anlaşmam vardı, daha iyi bir iş için bugun o anlaşmayı iptal ettirdim, seni dava ederiz ver 2500 ytl anlaşalım dediler, bende önlerini yargıtay kararını koydum karar kabaca şöyle diyor: iş sözleşmelerinde tek taraflı cezayi şart konulamaz, eğer böyle bir madde varsa bile geçersizdir. Eğer sözleşmende seni işten çıkarmaları halinde kalan maaşlarının sana ödenmesine dayır bir madde yoksa ve senet benzeri bir şey imzalamadıysan noterden ihbarnameni çek, ihbar süren dolsun, senin için 4 veya 6 hafta olması lazım yanılmıyorsam, güzel güzel ayrıl.Ben 2 haftalık ihbar tazminatımı verdim 1000 ytl civarı bişeydi oda böylece işi hallettik. Umarım yardımcı olabilmişimdir gerekirse sana yargıtay kararını gönderirim, sağlıcakla kal.
27-12-2006 09:00:43 starstation #
Karşılıklı benim sözleşmem ama. İşten çıkarırlarsa tazminat vereceklerini söylüyorlar. Zaten işten kimseyi çıkarmıyorlar, geçen yıl bir arkadaşıma istifa etmesini söylediler. O kabul etmedi, onlar da bezdirmek için ellerinden geleni yaptılar, sonunda kız kendisi ayrılmak zorunda kaldı gerçekten. Ben 1 yıl daha orada kalmak istemiyorum, daha iyi fırsatlar var. O fırsatları kaçırmadan bir karar vermem gerekiyor.
27-12-2006 11:22:50 majestik #
onların söylemesinin hiç anlamı yok eğer sözleşmende yazılı olarak personelin işine son verilirse 3 seneye kadarki maaşları ödenir veya buna benzer bişey yoksa, eğer varsa bile sana mobling uygulandığına dair ispatlayabileceğin delillerin varsa tazminatını alıp bile ayrılabilirsin, sonuçta Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devleti, burdaki sosyalin anlamı devletin patronlara ve kurumlara karşı birey hakkının korunmasından yana olmasıdır, ve bu tip sözleşmeler insan haklarına özünde aykırıdır. iş mahkemeleri her zaman işçinin yanında. Sonuçta ben bunları biraz araştırmış bir amatörüm hukuk konusunda ve profosyonel biriyle (ama bu konulardan anlayan bir profosyonel olsun çünkü bana avukatların söylediğinden daha fazlasını ben kendim araştırarak buldum) konuşursan emin ol zannettiğinden çok daha fazla hakkın olduğunu göreceksin, kesinlikle kaderine razı olma çünkü işverenler çok insafsızlar böyle şeyleri onların yanına birakmayalım, bu senin hayatın ve senin için neyin iyi olacağını düşünüyosan onu yapmak için uğraş, sağlıcakla kal.
27-12-2006 11:44:57 starstation #
Tekrar merhaba, sözleşmede yazılı olarak personelin işine son verilirse 3 seneye kadarki maaşları ödenir gibi bir ifade var. O zaman karşılıklı oluyormuş. Dava açabilirler ama ben açacaklarını sanmıyorum çünkü aram iyi hepsiyle. Ama gene de ne kadar süre içinde dava açılıp açılmayacağından emin olurum onu merak ediyorum. Ben ayırılıp gittikten 2 ay sonra dava açabilirler mi mesela? yoksa şirketten çıktığım anda dava açma riski de biter mi?
27-12-2006 12:17:35 majestik #
evet adamalar bu işide çözmüşler, sonuçta en güzeli anlaşarak ayrılmak zaten anlaşarak ayrılırsanız istifa dilekçende karşılıklı olarak tüm haklarınızdan vazgeçtiğinize dair beyanda bulunuyorsunuz, eğer bu şekilde olursa sorun yok aksi halde eğer yanılmıyorsam ki hiç emin değilim bildiğim kadarıyla 5 yıl, ama bence dava falan açmazlar, çünkü bu tür maddeler daha öncede dediğim gibi insan haklarına aykırı, bireyin korunması esasdır.sana gene tavsiyem emin olmadan hiç bişey yapma hiç bişey imzalama ve iyi bir avukattan tavsiye al.
27-12-2006 13:30:06 starstation #
Çok teşekkür ederim. Gerçekten bu süre 5 yılsa zaten ayrılamam ben, 1 sene daha çalışacağım mecburen :( Anlaşmaya yanaşacaklarını sanmıyorum patronların
27-12-2006 13:43:34 Harun Gür #
3 yılık belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığınız anlaşılıyor.

Sözleşmeyi tek taraflı feshetmeniz durumunda, işvereniniz bu fesih nedeni ile ispatlayabileceği bir zararı doğmuşsa bunu sizi dava ederek ve bu zararı Mahkemeye ispatlayarak tahsil edebilir. Haklı nedenle fesihlerinizde işvereninizin böyle bir talebi de sözkonusu olamaz.

İşverenin sizi sözleşme bitiminden önce işten çıkarması durumunda, bakiye ücretlerinizi (ödemesi gerekir. Sözleşmenin bitimine uzun bir süre kalması durumunda Mahkeme bu meblağdan belli bir hakkaniyet indirimi öngörebilir. İşten ayrılıp yeni bir iş bulmanız durumunda boşta geçen sürelere ilişkin ücretinizin ödenmesi sözkonusudur.

Selamlar,

27-12-2006 14:06:26 starstation #
Ben istifa edersem sadece verdiğim sözde durmamış oluyorum. 3 yıllık sözleşmem var ama 2. yıl sonunda ayrılmak istiyorum. İşveren bi zarara uğramıyor. Gene de dava açamaz mı? "Bizi yarıyolda bıraktın" deyip? Haklı gerekçeyle ayrılma koşullarını araştırdım. Sağlık sorunu gibi ciddi sebepler gerekiyor. Ben çalışma ortamını sevmediğim için ve çok mesai yaptığım için ayrılmak istiyorum. Bazen cumartesi günleri de işe gidiyorum. Çok yorucu oluyor. İşe girerken burda hiç mesai yapmayız diye yalan söylemişlerdi bana ama elimde bir delil yok. Bu kadar çalıştıklarını bilsem işe girmezdim hiç, gene iyi dayandım. Bir de dava açma süresi ile ilgili fikriniz var mı Sayın HRMGR?
27-12-2006 17:40:09 Harun Gür #
Mesajınızda işvereniniz ile aranızın iyi olduğundan sözetmişsiniz. Gerçekte haklı bir neden yoksa , haklı neden yaratmaya çalışmak etik bir yaklaşım olmayacaktır.

"Bizi yarı yolda bıraktın" söylemi maddi şu kadar zarara uğrattın söyleminden farklıdır ve ilk mesajımda belirttiğim gibi bu zararın ispatlanması gerekir.

İşvereniniz iş ilişkinizin sonlanma (fesih) tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde dava açabilir.

Selamlar,




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.