1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 202 nci maddesine göre, yasal mal rejimi, Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi olup, 4722 sayılı Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'un 10 uncu maddesine göre, Eşler, Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bir yıl içinde başka bir mal rejimi seçmedikleri takdirde, bu tarihten geçerli olmak üzere yasal mal rejimini seçmiş sayılırlar.
Buna göre, şayet Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıllık süre içerisinde başka bir mal rejimini seçmemiş iseniz, bu takdirde "edinilmiş mallara katılma rejimi"ne tabi olacaksınız.
Kısaca özetlemek gerekir ise, mal paylaşımı şöyle yapılır:
Boşanma halinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer. Boşanma neticesinde mal rejiminin sona ermesi durumunda, eşlerin kişisel malları ile edinilmiş malları, mal rejiminin sona ermesi anındaki durumlarına göre ayrılır.
Eşlerden birine sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurumlarınca yapılmış olan toptan ödemeler veya iş gücünün kaybı dolayısıyla ödenmiş olan tazminat, tasfiyede o miktarda kişisel mal olarak hesaba katılır.
Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar ile bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler, edinilmiş mallara değer olarak eklenir.
Bir eşin kişisel mallara ilişkin borçları edinilmiş mallardan veya edinilmiş mallara ilişkin borçları kişisel mallarından ödenmiş ise, tasfiye sırasında denkleştirme istenebilir.
Eklenmeden ve denkleştirmeden elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere her eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktar, artık değer olup, her eş diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olur.
Bu usule göre yapılacak bir hesaplama neticesinde, sizin adınıza kayıtlı bulunan ev üzerinde eşinizin ne kadar hak sahibi olduğu ortaya çıkacaktır.
DeFacto