Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İskan raporu alınmamış bina hakkında

20-12-2006 18:12:46 didemdeniz #

İskan raporu alınmamış bina hakkında

Sayın İlgililer;

Ankara'da 3 ortaklı arsamızı müteahhitlere(2 ortak) daire karşılığı noter huzurunda Mart 2004 tarihinde sözleşme yaparak verdik. Anlaşmaya göre 21 ayda teslim etmesi aksi takdride geçen her ay için kira bedeli ödemekle yükümlüydü. Ocak 2006'da iskan raporunu alıp teslim etmesi gerekirken hala iskan raporu almadığı için elektirik ve su aboneliklerimi yaptıramadığımdan kiraya veremiyorum. Diğer arsa ortakları elektrik ve suyu geçen sene yasa değişmeden önce bağlattılar ve içinde oturuyorlar. Ben Bursa'da ikamet ettiğim için bu yasa değişmeden önce davranıp elektriği ve suyumu bağlatamadım.
Şimdi Sizlere sorularm:
1. İskan Raporu alınmamış bir dairede oturmanın sakıncaları nelerdir, cezası var mıdır ve eğer var ise nedir?
2. İskan Ruhsatu müteahhit tarafından alınmamış dairelerimiz için biz(arsa sahipleri) iskan raporu alabilir miyiz ve prosedürü nedir?
3. Tebellüğden kaçınan müteahhit'e gönderilmiş tebligat ne zaman yapılmış sayılır?
4. Protestonun tebellüğ tarihinden itibaren dava açma süresi ne kadardır?
5. Ankara'da bulunan dairelerimle ilgili açılacak davalar için, ikametgahımın bulunduğu Bursa'dan dava açabilir miyim?

İlgilerinize teşekkür ederim.

26-12-2006 05:33:09 didemdeniz #
Sanıyorum çok zor sorular sordum aradan 6 gün geçti ve hala hiçbir cevap yada yorum alamadım?
Eğer yardımcı olmak, sorulara cevap bulmak değilse nedir bu sitenin amacı?

Saygılar
26-12-2006 23:12:36 Av.Hakan Yüksel #
Sayın Didemdeniz;

Sorularınızın zor olmamakla birlikte oldukça kapsamlı olduğunu bir an için düşünmeden bu sitenin amacını sorgulamaya başladığınızı düşünerek, burada bulunan herkesin elinden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalıştığını ve tam manasıyla sorularınza cevap verilmek istendiğinde sayfalarca yazı yazılması gerektiğini, çoğu hukuki meselenin iki kelime ile geçiştirilemeyeceğini de bildirmek istiyorum.

Bu bakımdan tamamen kişisel özveriye dayalı olarak ve hiçbir karşılık beklenmeksizin hukuki konularda paylaşım ve yardımlaşma üzerine kurulu olarak yürütülmeye çalışılan bu sitenin amacını sorgulamaktan ziyade, takınacağınız tavır, olgunluk ve üslubunuzla bu platformda sorunlarınıza her zaman cevap bulabileceğinize inanıyorum.

Öncelikle ne için dava açmak istiyorsunuz? Zira açmak istediğiniz davanın konusuna göre 5. maddede sormuş olduğunuz sorunuzun cevabı değişmektedir.

Tebellüğden imtina etmekten ne kastediyorsunuz? Yani müteahhide bir tebligat gönderdiniz ve bu tebligatı almaktan kaçınması üzerine muhtara mı teslim edilmiş ? Eğer böyle ise tebligat muhtara teslim edildiği anda yapılmış sayılır.

Dava açmak için bu manada tebligattan itibaren belirli bir sürenin geçmesini beklemeye gerek yok ( Ancak, ne için dava açacağınızı açıkladığınız takdirde daha net bir cevap bulabilirsiniz )

İskan ruhsatını siz de alabilrisiniz. Ancak, bu konuda taşınmazın bulunduğu mahal belediyesine başvurmanız ve sizden istenecek olan belgeleri tedarik etmeniz gerekmektedir.

Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi ektedir

.Türk Ceza Kanunu (YENİ ) (YÜR. TA: 01.06.2005)

Kanun No : 5237
Kabul Tarihi : 26.09.2004
R.G. Tarihi : 12.10.2004
R.G. No : 25611

İmar kirliliğine neden olma:

MADDE 184. - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.)

(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.)

(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.

(EKLENMİŞ FIKRA RGT:08.07.2005 RGNO:25869 Kanun No: 5377/21)
(6) İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.


Saygılarımla
10-06-2014 13:46:54 carpediem1 #

Cevap: İskan raporu alınmamış bina hakkında

İskan Nedir? Kat irtifakı tapusu ve kat mülkiyeti tapusu nedir? Ne zaman alınır? gibi sorulara detaylı cevaplar veren güzel bir blog yazısı mevcut. Okumanızı tavsiye ederim;

http://www.normalisgood.net/iskan-ne...-nasil-alinir/




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.