Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İstifa ve işverene karşı hukuki yükümlülük

25-10-2006 14:36:46 armyturkmenoglu #

İstifa ve işverene karşı hukuki yükümlülük

4,5 yıldır çalışmakta olduğum işyerinden 1 kasım tarihinde istifa edeceğim. Bildiğim kadarı ile ihbar süresi 8 hafta ve 8 hafta boyunca bu şirkette çalışma zorunluluğum var. Ancak ben 8 haftalık süre içersinde başka bir firmada çalışmaya başlamayı planlıyorum ve 1 kasım tarihinden itibaren çalışmakta olduğum şirket ile hiçbir bağım kalsın istemiyorum.

Nasıl bir istifa dilekçesi vermeliyim ki, şirketim beni 8 hafta çalışmak zorunda bırakmasın veya benden tazminat talep etmesin.
25-10-2006 15:00:47 Av.Fırat Bayındır #
Sadece iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirirseniz ihbar tazminatı yükümlülüğünden kurulursunuz ki hangi hallerin haklı nedenle fesih kapsamında olduğu İş K. 24.maddesinde gösterilmiştir.

Yeni gireceğinizi işinizin,eski işverenin iştigal konusu ile ilgisi olmayan bir sektör ve iş olması halinde işvereniniz bu hakkını kullanmayabilir.
25-10-2006 15:27:31 armyturkmenoglu #
Sayın Fırat Bey,

Cevaplarınız için öncelikle teşekkür ederim.

Çalıştığım şirket yabancı bir firmanın Türkiye temsilciliğini yürütmektedir.
(Yazılı bir anlaşma yoktur). 1 Kasımda vereceğim istifadan sonra temsilciliğini yapmakta olduğumuz yabancı firmanın Türkiyede açacağı ofiste çalışmaya başlayacağım.

Anladığım kadarı ile istifa etsem bile 8 hafta eski şirketimde çalışacağım.

İstifa dilekçesinde ayrılma sebebi olarak temsilciliğini yapacağımız yabancı firmada çalışacağımı yani aynı sektörde başka bir firmada çalışacağımı belirtmeyeceğim. Ancak çalıştığım şirket yabancı firma ile çalışacağımı öğrenecektir. Bu durumda çalıştığım şirketin bana dava açma hakkı doğabilir mi? Şirketim ile aramda bir sorun çıkmaması için istifa dilekçesinde nasıl bir sebep sunmam uygun olabilir.

teşekkürler
25-10-2006 16:28:55 Av.Fırat Bayındır #
Ne yaparsanız yapın işverenin bu hakkını ortadan kaldıramazsınız. İş K. 23. maddesine göre işveren yeni işvereninizi de bundan sorumlu tutabilir.
25-10-2006 20:45:11 armyturkmenoglu #
Beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
25-10-2006 21:07:09 armyturkmenoglu #
Fırat Bey,

Sizlere bir kaç sorum daha olacak cevap verebilirseniz çok sevinirim.

1) İstifam ile birlikte ihbar tazminatını şirkete ödersem, şirketimin genede bana ve yabancı şirkete karşı bir dava açma hakkı olabilecek midir?

2) Bu durumda 8 hafta çalışma zorunluluğu ortadan otomatikman kalkacak mıdır?.

2) Şirketimin tercih yapma hakkı var mıdır? Yani ihbar tazminatını ödeme teklifimi kabul etmeyip, 8 hafta çalıştırmak gibi.

3) İstifamı verdiğimde şirkette geçirmek olduğum 8 hafta boyunca işe gitmezsem veya işi yavaşlatırsam. Şirketin bana ne gibi bir yaptırımı olabilir?
Zaten tazminatsız ayrılmak istiyorum. Bana 8 hafta boyunca çalışmıyorum diye ayrıca bir tazminat davası açabilir mi?

4) Maaşım net 1360 YTL şirkete ödemem gereken ihbar tazminatı ne kadar olur?

Teşekkürler
26-10-2006 14:00:37 armyturkmenoglu #
Değerli Hukukçularımızdan,

Son yazdıklarım ile ilgili değerlendirmalerini ve önerilerini alabilirsem çok sevinirim.

Teşekkürler
26-10-2006 14:26:47 Harun Gür #
1- İş Kanunu 23. maddesinde "..........yahut bildirim süresine uymaksızın işini bırakıp başka bir işverenin işine girerse...." denmekle birlikte, iş sözleşmenizde rekabet yasağı ile ilgili bir madde bulunmuyorsa, ihbar tazminatı ödeyerek işyerinizden ayrılmanız durumunda bir dava ile karşılaşmayacağınızı düşünüyorum.

2- İhbar tazminatı taraflar için, bu 8 haftalık önelin ücreti olduğundan, bunu ödemeniz halinde çalışma zorunluluğunuz ortadan kalkar.

3- İşten ayrılma iradesini siz ortaya koyduğunuzdan, bunun şeklini (önel ücretini ödemek veya önel kadar çalışmak) yine siz belirlersiniz. İşvereninizin bir tercihi sözkonusu olamaz.

4- İş akdinizi bildirimli (önel kadar çalışacağınızı belirtip) feshedip, çalışmazsanız ya da tespit edilecek düzeyde iş yavaşlatırsanız, işvereniniz sizden ihbar tazminatı talep edebilir. Ayrıca 23. maddeyi uygulamaya koyabilir.

5- İhbar tazminatı, brüt ücretiniz ve süreklilik arzeden para ve parayla ölçülebilir menfaatlerinizin toplamı üzerinden hesaplanır. Bu şekilde 1 günlük yevmiyenizi bulmanız ve bunu 56 gün (8 hafta) ile çarpmanız gerekir. İhbar tazminatından SSK primi kesilmez, Gelir ve Damga Vergisi kesilir.

Selamlar,
26-10-2006 14:50:11 armyturkmenoglu #
Sayın HRMGR,

1) Çalışan olarak ihbar tazminatını istifa mektubu tarihinden itibaren en geç kaç gün içinde ödemem gerekiyor?

2) İstifa mektubunu verdiğimde şirketten yazılı bir kağıt mı almam gerekiyor yoksa, istifa mektubunun fotokopisini imzalatmam yeterlimidir? Nasıl bir bir ibare gerekmektedir?

3) İstifa mektubu noter onaylı mı olmalıdır?

4) Çalıştığım şirket ile bir iş sözleşmem yok. İhbar tazminatını ödeyip şirket ile bağımı tamamen kopardıktan sonra temsilciliğini yapmakta olduğumuz yabancı firma ile çalışmaya başlarsam, şirketimin bana ve yeni şirketime tazminat davası açma hakkı devam eder mi?

5) Bu sene izin kullanmadım (Parasınıda almadım). İhbar tazminatımı ödeyerek veya 8 hafta bekleyerek ayrılmak istersem, her iki durumdada izin paramı alabilmek için nasıl bir istifa dilekçesi vermeliyim.

Kullanmam gereken cümleler neler olmalıdır?

Teşekkürler
26-10-2006 15:08:34 Harun Gür #
1- İşveren sizi bildirimsiz işten çıkardığında nasıl çıkardığı tarih itibarıyla ihbar tazminatınızı ödemesi gerekliyse, siz de ayrılma tarihinizde ihbar tazminatını ödemelisiniz.

2- İş akdinizi bildirimsiz olarak ........ tarihi itibarıyla feshettiğinizi, bu tarih itibarıyla ihbar tazminatı olan ......... YTL.'yi ödeyeceğinizi içeren bir istifa dilekçesi hazırlayıp, ikinci nüshasına "yazının aslını elden aldım" yazdırıp, tarih attırıp, bir şirket yetkilisine imzalatmanız yeterlidir.

3- Noter onayı şartı sözkonusu değildir. İspat kolaylığı açısından Noter tercih edilebilir.

4- Bu sorunuzu ilk mesajımda yanıtlamıştım.

5- Yasal olarak , hangi nedenle ayrılırsanız ayrılın içeride kullanmadığınız yıllık ücretli izin varsa, bunun ücretinin işten ayrıldığınız tarihte işvereninizce tarafınıza ödenmesi gerekir. Bunu istifa dilekçenizde ayrıca belirtip belirtmemek size kalmış, ayrıca belirtme zorunluluğu yok, bu zaten yasal bir zorunluluktur.

Selamlar,




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.